ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα «Απόψεις Προέδρου Ο.Κ.Π.Α.Π.Α για την δίχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση.»

«Απόψεις Προέδρου Ο.Κ.Π.Α.Π.Α για την δίχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση.»
Πριν μερικούς μήνες εντελώς ξαφνικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα παιδιά από ηλικίας 4 ετών θα ενταχθούν στην Υποχρεωτική εκπαίδευση και προφανώς θα πηγαίνουν σε Νηπιαγωγεία. Τώρα εσπευσμένα, με προχειρότητα και αυθαίρετα χωρίς κανένα διάλογο προχωρά στην υλοποίηση του μέτρου αυτού.
Είναι ένα μέτρο το οποίο δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε όλους. Στις οικογένειες, στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Νηπιαγωγεία και στο κράτος διότι το κόστος του μέτρου αυτού είναι τεράστιο.
1ο Στις Οικογένειες:
Χιλιάδες οικογένειες  σ’ όλη την χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα.
Τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν 3 από τους 12 μήνες του χρόνου. Η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο των νηπιαγωγείων είναι μικρότερο σε σχέση με του Παιδικούς Σταθμούς. Εκτός των ολοήμερων τμημάτων τα οποία στο Δήμο μας είναι 37 από 137 τμήματα και για 1630 παιδιά.
Θα επηρεάσει την ζωή χιλιάδων μικρών παιδιών τα οποία θα ενταχθούν στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς να είναι εξασφαλισμένες οι ανάγκες τους. Ενώ επιπρόσθετα δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

2ο Στους Παιδικούς Σταθμούς:
Μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες εργαζομένους. Υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός τους ρόλους.
Τίθενται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, διότι τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών θα μειωθούν κατά πολύ μεγάλο αριθμό. Στο Δήμο μας για το 2017 – 2018 φιλοξενούμε στους Παιδικούς Σταθμούς 350 παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, από αυτά τα 199 είναι μέσω ΕΣΠΑ.
Είναι εύκολα κατανοητό τι σημαίνει αυτό. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τον ΟΚΠΑΠΑ της τάξης περίπου 500.000 Ευρώ. Έσοδο που θα λείπει και το οποίο μαζί με την μείωση των παιδιών των Παιδικών Σταθμών αναγκαστικά θα οδηγήσει στην μείωση του προσωπικού (λύσεις συμβάσεων).
Συρρικνώνονται και απαξιώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί που στηρίζουν την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών προσφέροντας  υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό έργο.
3ο Το Νέο Μέτρο:
Η σωστή υλοποίηση του Νέου Μέτρου απαιτεί μια πολύ μεγάλη δαπάνη, η οποία αφορά τους χώρους, τον εξοπλισμό και το προσωπικό που είναι αναγκαία για να υποδεχτούν τα παιδιά αυτά.
Εκτός και αν η απόφαση τους είναι να στοιβάξουν τα επιπλέον παιδιά στα υπάρχοντα τμήματα.
Το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» χρηματοδοτεί μόνο τις δομές της προσχολικής αγωγής όπως είναι οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί και όχι την Υποχρεωτική εκπαίδευση.
Αυτό σημαίνει την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να καταλάβουμε για ποιο λόγο θα πρέπει η χώρα να χάσει τόσους πόρους.
Σε σχέση με το επιχείρημα ότι στη θέση των Παιδικών αυτών θα πάρουμε παιδιά που δεν πήραμε.
Κάνουμε γνωστό ότι φετινή χρονιά 2017 – 2018 έμειναν εκτός Παιδικών Σταθμών 49 νήπια τα περισσότερα των οποίων ήταν παιδιά εργαζομένων  σε ΔΕΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΟΤΕ και έκαναν αίτηση για να πάρουν βεβαίωση και να κάνουν εγγραφή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχουν παιδιά που να έμειναν εκτός Παιδικών σταθμών.

4ο  Σε σχέση με το θέμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Η Υποχρεωτική εκπαίδευση δεν είναι κτήριο ούτε πινακίδα, εάν είναι νηπιαγωγείο ή όχι.

Υποχρεωτική εκπαίδευση είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί το Υπουργείο Παιδείας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούν κάλλιστα να υλοποιήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί με το υπάρχον προσωπικό, με τους υπάρχοντες  χώρους και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα απ’ όσα αναφέραμε πιο πάνω και φυσικά χωρίς κανένα κόστος.
Βέβαια το πρόγραμμα αυτό θα είναι ελεγχόμενο από το υπουργείο Παιδείας.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αυθαίρετη και χωρίς διάλογο  απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η οποία θα μπορούσε τουλάχιστον μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να είχε τροποποιηθεί προς όφελος όλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]