Η ακτινογραφία της κυβερνητικής συμμαχίας, της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής από την σύγκρουση στην Βουλή

Ραντεβού στις εθνικές κάλπες για την τελική αναμέτρηση, δίνουν και με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, μετά την σφοδρή σύγκρουση στην βουλή για το σκάνδαλο Novartis.



Γράφει η Φώφη Γιωτάκη//thecaller.gr

Ακόμη και αν οι βουλευτικές εκλογές προκηρυχθούν στην “ώρα” τους, δηλαδή το 2019, οι ατελείωτες ώρες της άγριας αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής μέσω της παραπομπής στελεχών τους, σχεδόν προεξοφλούν την διάρκεια του “πολέμου” και τις “πηγές της φωτιάς” που θα τον τροφοδοτούν. “Μεγάλο σκάνδαλο” αλλά και “σκευωρία”, όπως επαναλάμβαναν ακατάπαυστα η ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, είναι οι λέξεις που θα συνοδεύουν και θα πυροδοτούν εφεξής το πολιτικό κλίμα- με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιχειρεί να κατεδαφίσει το “παλαιό πολιτικό σύστημα” σε κάθε ευκαιρία.

Από την άλλη πλευρά, η ...αμελλητί παράδοση στην πόλωση βγάζει πάλι στον αφρό τις ακραίες δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή η οποία ποντάρει στην κονιορτοποίηση του πολιτικού σκηνικού στην λογική “όλοι τα ίδια είναι”ή “όλοι τα φάγανε”, ειδικά αν η εξέλιξη της Προκαταρκτικής Επιτροπής αφήσει σκιές αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Η ψηφοφορία έδειξε πάντως ότι δεν υπήρξαν αποκλίσεις από την κεντρική “γραμμή” των κομμάτων- ούτε συνταρακτικές εκπλήξεις σε μία από τις 10 κάλπες που θα προκαλούσαν ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία (άλλωστε η Νέα Δημοκρατία επέλεξε συγκεκριμένη “σίγουρη” στάση).



Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό τους εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, προσπάθησαν να ανοίξουν μέσω της διαδικασίας ρήγματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και να συσπειρώσουν ταυτόχρονα σε απόλυτο βαθμό τους βουλευτές τους. Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τους υψηλούς τόνους της ομιλίας του και με καθαρή στόχευση κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία επέλεξε να αναφερθεί σε πολιτικές ευθύνες και όχι σε ποινικές- μάλιστα το επανέλαβε όταν και όπου χρειάστηκε, προσπαθώντας να αντικρούσει σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την κατηγορία της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ο Πάνος Καμμένος με την ομιλία του προς το φινάλε της συζήτησης στην Ολομέλεια υπηρέτησε την εικόνα της “μιας γροθιάς” για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά προανήγγειλε και την πιθανή ρήξη, εάν και εφόσον έρθει στην βουλή μια συμφωνία με τα Σκόπια με λύση για μετονομασία της γειτονικής χώρας με τον όρο “Μακεδονία”. Μάλιστα ο κ. Καμμένος δήλωσε ανοιχτά την διαφωνία του με την κυβέρνηση και τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών- θέλοντας έτσι να συσπειρώσει με τις αναφορές στο Μακεδονικό τους δικούς του ψηφοφόρους.

Το Μέγαρο Μαξίμου εφεξής λέγεται ότι θα χειριστεί το θέμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής για να διατηρήσει το “ηθικό πλεονέκτημα” στο φόντο του κυβερνητικού κάδρου- και μέσα σε αυτό το κλίμα να συνεχίσει τις κινήσεις του σχετικά με το ξεκαθάρισμα του τοπίου που αφορά στην επόμενη μέρα της λήξης του μνημονίου τον προσεχή Αύγουστο. Οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις με τους δανειστές θα ληφθούν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου- οπότε θα λάβουν απαντήσεις άπαντες τόσο για την πιστοληπτική γραμμή ή κάποιον άλλο δρόμο επιτροπείας για τις εξόδους στις αγορές. Το σκηνικό επ' αυτών μέχρι στιγμής παραμένει θολό φαίνεται άλλωστε από την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι για την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση με φόντο τη Novartis θα προσπαθήσει να χτίσει ένα ισχυρό αφήγημα που θα της επιτρέψει να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών, έχοντας προηγουμένως παρουσιάσει τα δικά της “διλήμματα” για την οικονομία και τα εθνικά θέματα γενικότερα. Η δύσκολη εξίσωση που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου αφορά και το χτίσιμο πιθανών μετεκλογικών συμμαχιών που επιδιώκει με την κεντροαριστερά- ενώ θα μαίνεται ο πόλεμος λόγω του σκανδάλου της Novartis.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μετά το τσουνάμι επιθέσεων που απελευθέρωσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς δοκίμασε να φορέσει το κοστούμι της “ήρεμης δύναμης”- ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αναφέρθηκε κλείνοντας τη ομιλία του στην “ήρεμη πολιτική δύναμη” που έχει ανάγκη ο τόπος. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να κάνει από εδώ και στο εξής βήματα διατήρησης της ενότητας στο εσωτερικό του κόμματός του αποφεύγοντας έναν “εμφύλιο” μεταξύ σαμαρικών και καραμανλικών. Το κατάφερε αποχωρώντας από τον κίνδυνο των 10 καλπών και των ενδεχόμενων εμφανών διαρροών βουλευτών του- δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά χειροκρότησαν παρατεταμένα όλοι οι βουλευτές μεταξύ τον οποίων και ο Κώστας Καραμανλής κατά την διακυβέρνηση του οποίου αυξήθηκε -σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής- κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε με την ομιλία του πάντως να απαγκιστρωθεί από την σκανδαλολογία και να επισημάνει όλες τις πτυχές των εξελίξεων γύρω από την οικονομία και το Μακεδονικό. Έδωσε μόνο εκείνες τις απαντήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα που τον βόλευαν για να χτίσει το δικό του αφήγημα και να δώσει το ραντεβού στις εθνικές κάλπες. “Με μία κάλπη και όχι σε δέκα”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του με την οποία απευθύνθηκε προς τον κ. Τσίπρα για να τον ...πείσει ότι οι εκλογές αυτήν την φορά είναι πολύ κοντά κι ότι η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει δίνοντας ενωμένη την μάχη.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε μια αποκαλυπτική για την δυναμική και τις προθέσεις της ομιλία. Στήριξε σθεναρά τα τρία στελέχη, τους κ.κ. Βενιζέλο, Λοβέρδο και Κουτρουμάνη κάνοντας σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την “σκευωρία” διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θέλει την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κυρία Γεννηματά με τους χειρισμούς της έδειξε ότι το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται συμπαγές στην αφετηρία του ιδρυτικού του Συνεδρίου- Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι κράτησαν στην βουλή την ίδια στάση ψηφίζοντας άκυρο και ζητώντας την πλήρη για όλους και για όλα Προκαταρκτική. Ταυτόχρονα κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να απαντήσει για την μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά την περίοδο Καραμανλή. Μετά από καιρό η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάθισε στην ίδια σειρά των εδράνων, δίπλα-δίπλα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Νωρίτερα έκανε την αυθόρμητη κίνηση να συνοδεύσει η ίδια εκτός αιθούσης τον Γιώργο Κουτρουμάνη μετά την φορτισμένη ομιλία του από το βήμα της βουλής. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης (δίνοντας στην δημοσιότητα την ομιλία του τελικά αφού διαφώνησε με την αλλαγή της σειράς των ομιλητών) πέταξαν το γάντι τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας τους να κινηθούν μαζί για αναγκαίες αλλαγές του Συντάγματος, όπως και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]