ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο νέος "χάρτης" της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ήπειρο

Από την Πρυτανεία του ΤΕΙ Ηπείρου κοινοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως κατατέθηκε στο ΥΠΠΕΘ, καθώς και η απάντηση του κ. Υπουργού επί του πορίσματος.
Οπως μετέδωσε η Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας,ο Υπουργός Παιδείας "διαχωρίζει" τα τμήματα που μπορούν να ενταχθούν άμεσα στο Πανεπιστημιακό γίγνεσθαι και να μετεξελιχθούν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα αλλά και για κάποια άλλα που για διάφορους λόγους έχουν εξαντλήσει πλέον τη δυναμική τους και δεν φαίνεται να έχουν προοπτική. Ο κ.Γαβρόγλου προαναγγέλλει την ίδρυση νέων τμημάτων και την ενσωμάτωση σε αυτά τόσο του προσωπικού που υπηρετεί στο ΤΕΙ όσο και των κτιριακών και λοιπών υποδομών.
Συγκεκριμένα ο υπουργός παιδείας προτείνει:α) να ιδρυθεί άμεσα τμήμα νοσηλευτικής τετραετούς φοιτησης στη σχολή επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Β) τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τετραετούς φοίτησης με παράλληλη διεύρυνση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής βάσης του
προγράμματος σπουδών του, ώστε να καλύπτει τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, σε όλο το φάσμα των ηλικιών.γ) να ιδρυθεί τμήμα Γεωπονίας ενταγμένο σε νέα Σχολή Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα
θεραπεύει κατ’ αρχήν τις κατευθύνσεις της φυτικής και της ζωικής παραγωγής δ) να ιδρυθεί Τμήμα Επιστημών και Τροφίμων και Διατροφής για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση της Σχολής Γεωπονίας καθώς και την θεσμοθέτηση και λειτουργία του πρότυπου Αγροτοδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου, στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας.
Επίσης ο κ.Γαβρόγλου προτείνει να ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Σχολή Καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πενταετούς φοίτησης, να ιδρυθεί τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών τετραετούς φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την ίδρυση νέτου τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τετραετούς φοίτησης, ενώ συζητείται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ενός τμήματος φροντίδας και αγωγής για παιδιά από 0 έως 4 ετών. Από τα υφιστάμενα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου αυτό που δεν κρίνεται ως βιώσιμο και εξελίξιμο σε Πανεπιστημιακό είναι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ προτείνεται η δημιουργία νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας.
Τέλος προτείνονται μια σειρά από μια σειρά ερευνητικά κέντρα και Ινστιτούτα, ενώ για την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών του ΤΕΙ Ηπείρου Ηγουμενίτσα (περιλαμβανομένου του συγκροτήματος 72 κλινών του πρώην ΞΕΝΙΑ) και στην Πρέβεζα, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν κατά τη θερινή περίοδο, τη διεξαγωγή των θερινών εκπαιδευτικών εξαμήνων (summer schools) καθώς και των θερινών προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών (Erasmus+) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις παραπάνω εγκαταστάσεις.
Ο υπουργός Παιδείας καθιστά σαφές ότι κανένα μέλος προσωπικού διοικητικού ή επιστημονικού προσωπικού δεν θα μείνει εκτός εγχειρήματος προτείνοντας την σύγκληση σύσκεψης άμεσα ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη πρόταση για τις θέσεις προσωπικού και τα απαραίτητα κονδυλια ώστε στην συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία για την σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.
Στις επόμενες ημέρες τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους στα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος, ώστε από όλους μαζί να συνδιαμορφωθεί η θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]