Οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις χρειάζονται συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών


Από Σοφία Ελανίδου | EurActiv.gr

«Η ζωή κάθε πολίτη εξαρτάται από τη λειτουργικότητα της περιοχής στην οποία ζει. Χρειαζόμαστε μητροπολιτικές περιοχές αποτελούμενες από μικρότερες πόλεις, χωρίς οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές να δίνουν έμφαση μονάχα στα μικρά σημεία».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Προέδρου του Τμήματος για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της EESC, Joost van Iersel, στα πλαίσια εκδήλωσης για την παρουσίαση της ανάλυσης «SPIMA» του προγράμματος ESPON, επάνω στη χωρική δυναμική και τον στρατηγικό σχεδιασμό σε μητροπολιτικές περιοχές.

«Είναι απαραίτητη η συνεργασία με την εθνική κυβέρνηση, η διαμόρφωση εθνικών πολιτικών και η δημιουργία μιας περιφερειακής διεύθυνσης που να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η αστική ανάπτυξη» τόνισε η Hanna Marcussen, Aντιδήμαρχος του Όσλο.

Πράγματι, η ανάλυση υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία κλειδιά για να γίνει πράξη ο μητροπολιτικός προγραμματισμός είναι η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών σχεδιασμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και η συμμετοχή ενός ευρύτερου φάσματος ενδιαφερομένων. «Είναι απαραίτητη η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε ο κ.  Van Iersel.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η πολιτική δέσμευση και η υποστήριξη από την κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την  αστική ανάπτυξη. «Η προτεραιότητα είναι να ξεπεραστεί ο διαχωρισμός πόλης και περιφέρειας» τόνισε η Anna Merlin, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της πόλης του Τορίνο.

Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση, η διαφάνεια και η ευελιξία στη διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών θα πρέπει να έχει ως βασικό κίνητρο τον συμβιβασμό «Χρειαζόμαστε, γενικά, περισσότερο ευρωπαϊκό συντονισμό. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια επικερδής για όλες τις πλευρές συμφωνία αλλά εμείς αυτό ζητάμε και επιδιώκουμε» τόνισε η Dorthe Nielsen, από τον οργανισμού Eurocities.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]