Aγρότες ποτίζουν εκτάσεις με ηλιακή ενέργεια από τράκερ S100 της DEGER

Μετά την πολύ επιτυχημένη , από πρακτικής και οικονομικής πλευράς, χρήση του διαξονικού Ιχνηλάτη 6000 ΝΤ για άρδευση εκτάσεων με χρήση ηλιακής ενέργειας στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, τη σκυτάλη έλαβαν οι αγρότες στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Αυτή τη φορά εγκαταστάθηκαν 8 μονοαξονικοί ιχνηλάτες DEGERtracker S100-PF DR-1 από την εταιρία RIEGOSOLAR, οι οποίοι θα υπεραποδίδουν από τους μήνες Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο, το διάστημα δηλαδή μέσα στο οποίο οι ενεργειακές απαιτήσεις για να ποτιστούν οι καλλιέργειες τεύτλων  βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια του έτους.

Μέσω της τεχνολογίας MLD τα φωτοβολταϊκά πάνελ στρέφονται από την ανατολή στη Δύση ακολουθώντας τη πορεία του ηλίου και το φωτεινότερο σημείο του ουρανού. Κατ` αυτό τον τρόπο η Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με τα μονοαξονικά τράκερ αποδίδει 27% περισσότερη ενέργεια ετησίως, σε σχέση με τα ΦΒ πανέλ σταθερών βάσεων. Ιδίως τους θερινούς μήνες  που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι για τις καλλιέργειες , η αύξηση της καθημερινής απόδοσης των συστημάτων Ιχνηλάτησης της DEGER αγγίζει το 40%.

Η συνολική ισχύς του συστήματος ανέρχεται στα 84,8 kWp ,όντας ικανή για να ολοκληρώσει την άρδευση 480 στρεμμάτων καλλιεργειών τεύτλων. Το σύστημα αντλεί νερό από ένα πηγάδι βάθους 120 μέτρων μέσω μιας αντλίας 75 CV ή οποία διοχετεύεται σε μια δεξαμενή χωρητικότητας 280 κυβικών μέτρων νερού, όπου επίσης μια δεύτερη αντλία 30 CV τροφοδοτείται  από τα ΦΒ πάνελ. Το συνολικό σύστημα άρδευσης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα  τηλεχειρισμού από μια ειδική εφαρμογή αποθηκευμένη στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη.

Ήδη τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λειτουργία των μονοαξονικών ιχνηλατών S100 είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Το καλοκαίρι προσφέρουν στο σύστημα άρδευσης 14 ώρες αποτελεσματικής λειτουργίας, με τη γεώτρηση να αποδίδει παράλληλα 975 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις , μια υβριδική γεννήτρια λειτουργεί κατά υποστηρικτικό τρόπο έτσι ώστε να επιτρέπει στην εγκατάσταση να λειτουργεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Τα συστήματα γεώτρησης και άρδευσης καλλιεργειών είναι δεδομένο ότι έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις , οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν πλέον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή, με σχετικά χαμηλό κόστος και με φιλική προς το περιβάλλον στάση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε τους μονοαξονικούς Ιχνηλάτες της DEGER σειρά S με κόστη κτήσεων που πλέον κυμαίνονται στα επίπεδα των Φωτοβολταϊκών συστημάτων σταθερών βάσεων .
 4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]