800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
στο enikonomia.gr


Περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. οχήματα βρίσκονται σε φορολογική ακινησία την τελευταία 8ετία σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ζητήσει να γραφτεί η διάταξη που αφορά στην καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από πέρυσι δηλαδή πριν τον Ιούνιο. Μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσπαθούν τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας να ισχύσουν πριν το Πάσχα ωστόσο θα πρέπει την συγκεκριμένη διάταξη να την εγκρίνουν οι δανειστές.

Όσον αφορά στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 κυμάνθηκαν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ και ειδικότερα ανήλθαν 1,080 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 9 εκατ. ευρώ.


Χάος με τα οχήματα που δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας

Χρόνια κρατάει η «κολώνια» με τους περίπου 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας αλλά ούτε και καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους εφορίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περίπου 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες διατηρούν τα οχήματά τους σε κίνηση.

Ωστόσο οι 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες εξόφλησαν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 με αποτέλεσμα 800.000 ιδιοκτήτες να μην έχουν πληρώσει αλλά ούτε να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις κατά τόπους Εφορίες.

Πάντως το 2018 σε σχέση με το 2017 ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 300.000 καθώς από 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες που δεν είχαν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 φέτος μειώθηκε ο αριθμός τους σε 800.000, όπως δηλαδή συνέβη και στα Τέλη Κυκλοφορίας 2016.

Οι οφειλές από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 ανέρχονταν σε πάνω από 252 εκατ. ευρώ ενώ για πέρυσι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα χρέη των ιδιοκτητών οχημάτων στο Taxisnet λόγω ανεξόφλητων Τελών Κυκλοφορίας αλλά στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως οι οφειλές από ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας απλά βεβαιώνονται στo Taxisnet χωρίς να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναγκαστικής εξόφλησής τους με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος αύξησής τους.

Παράλληλα οι 800.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 τα κινούν παράνομα μη έχοντας βέβαια ούτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά ούτε και βεβαίωση από ΚΤΕΟ.


Σε ακινησία 1,5 εκατ. οχήματα

Περίπου 1,5 εκατ. οχήματα βρίσκονται σε φορολογική ακινησία, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις κατά τόπους εφορίες, για να γλιτώσουν από τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης σε περίπτωση που το όχημα κινείται από κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. και δεν έχει κλείσει 10ετία.

Δηλαδή ένα στα πέντε οχήματα στην Ελλάδα βρίσκεται σε ακινησία κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.


Πότε έρχονται τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσει να θέσει σε ισχύ πριν το Πάσχα την διάταξη σύμφωνα με την οποία καταβάλλονται μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Όταν μάλιστα βρίσκονται επίσημα σε ακινησία περίπου 1,5 εκατ. οχήματα τότε όσο μικρός και αν είναι ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου σίγουρα θα αποτελέσει ένα σημαντικό έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν στη Realnews στελέχη από το οικονομικό επιτελείο: «Ακόμη και το 10% των ιδιοκτητών που έχουν τα οχήματά τους σε φορολογική ακινησία κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου καταβάλλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2018 αποτελεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό. Άλλωστε αν πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους πάνω από 150.000 ιδιοκτήτες τα έσοδα θα ανέλθουν σε πάνω από 12 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα πρέπει τα συγκεκριμένα οχήματα να ασφαλιστούν, να περάσουν ΚΤΕΟ, να συντηρηθούν, να κινηθούν καταναλώνοντας καύσιμα και γενικότερα τα έσοδα θα πολλαπλασιαστούν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]