Το 55% των επισκεπτών του Υγεία καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες

Ναι στα θεραπευτικά πρωτόκολλα λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Υγεία κ. Ανδρέας Καρταπάνης σε αποκλειστική του συνέντευξη στο NextDeal ανοίγοντας τον δρόμο για ένα ουσιαστικό διάλογο γύρω από το θέμα αυτό, με την συμμετοχή της πολιτείας των γιατρών των πανεπιστημίων και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Παράλληλα ο κ. Καρταπάνης αποκαλύπτει ότι το 55% περίπου των επισκεπτών του Ομίλου Υγεία είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες όπως τονίζει, ο όμιλος έχει εξαιρετική συνεργασία.

Τέλος στη συνέντευξη του ο κ. Καρταπάνης εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο χώρος πλέον, όπως σε όλους τους κλάδους, συγκεντρώνεται. Υπήρχε το φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια με τις πολλές μικρές μονάδες διάσπαρτες, έτσι ώστε να έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε 180 – 200 ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, ένα τεράστιο νούμερο για τον πληθυσμό της χώρας. Νομίζω ότι αυτό το status θα αλλάξει, σημειώνει ο κ. Καρταπάνης που ηγείται ενός ομίλου που προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

• Πάντα πρωτοπόρος, πάντα καινοτόμος, πάντα βραβευμένος ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ οπότε ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με τα τελευταία βραβεία που έχει πάρει. Στις 20 πιο αξιοθαύμαστες επιχειρήσεις της χώρας ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, ενώ το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ έχει πάρει πρόσφατα το διεθνές βραβείο ως το καλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Τι σημαίνουν για εσάς οι διακρίσεις αυτές;

Επενδύουμε πάρα πολύ στην ποιότητα, στην τεχνολογία, στις καινοτόμες θεραπείες και αυτή η προσπάθεια επιβραβεύεται και από τον κόσμο που μας εμπιστεύεται, αλλά και από το περιβάλλον που γνωρίζει και ξέρει τι σημαίνουν αυτά. Η διάκριση μας στις 20 καλύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις έχει να κάνει με την οικονομική μας ευρωστία, διότι μια επιχείρηση για να μπορέσει να είναι πρωτοπόρα στον τομέα της και να βραβεύεται πρέπει να είναι και εύρωστη οικονομικά.

• Clawback και rebate, δύο θεσμοθετημένα χαράτσια που έχουν γονατίσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα κύριε Καρταπάνη;

Πιάνετε μια πολύ ευαίσθητη χορδή του ιδιωτικού τομέα που τον έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα τα τελευταία χρόνια και του έχει στοιχίσει πολλά εκατομμύρια. Το καλοκαίρι του 2013 ψηφίστηκε ο νόμος περί clawback με αναδρομική ισχύ. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στην τότε πολιτική ηγεσία, ότι δεν μπορείς να ζητάς να σου παρέχει τα πάντα μια κλινική και από την άλλη μεριά εσύ να πληρώνεις αν θέλεις, όποτε θέλεις, όταν θέλεις και ότι θέλεις. Αυτό είναι ανήκουστο. Και όμως ίσχυσε, και για τον Όμιλο μας από την αρχή που ξεκίνησε μέχρι το φθινόπωρο του 2017 έχει κοστίσει περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Πολλές από τις μικρότερες κλινικές, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη εξάρτηση στα έσοδα τους από τον ΕΟΠΥΥ δεν άντεξαν και δεν αντέχουν και είναι στα πρόθυρα πλέον της διακοπής της λειτουργίας τους. Έχουμε προσφύγει φυσικά στο Συμβούλιο Επικρατείας για αυτήν την πρακτική, όμως δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Οφείλω όμως να πω ότι τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια ο ΕΟΠΥΥ άρχισε να αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση. Αρχίζει και ελέγχει όλους τους λογαριασμούς που υποβάλλουμε και κάνει εκκαθάριση λογαριασμών. Οπότε όποιον θεωρεί παραβάτη ή δεν υποβάλλει σωστούς λογαριασμούς, κάνει τις περικοπές που χρειάζονται από τότε και αυτό έχει και μια καλή απήχηση στους σωστά συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ, που τους μειώνει και το clawback και όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί. Κατά καιρούς ακούμε «έκαναν, έκλεβαν…», δεν είμαστε όλοι κλέφτες. Η πολιτεία οφείλει αυτόν, ο οποίος παρανομεί, αυτόν που είναι παραβάτης να τον ανακαλύψει και να τον τιμωρήσει αναλόγως. Όχι να καθυβρίζει έναν ολόκληρο κλάδο ότι είναι κλέφτης, ότι υπερχρεώνει. Αυτά είναι τραγικά πράγματα.

• Πως καταφέρνει τελικά ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ να επιβιώνει σε ένα τέτοιο δύσκολο για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα περιβάλλον.

Είναι πάρα πολύ απλό. Έχουμε μικρή εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ που στο σύνολο των εσόδων μας δεν ξεπερνάει το 15%. Τα κύρια έσοδα μας προέρχονται από τις ασφάλειες και από τους ιδιώτες απευθείας και τουλάχιστον με αυτό το κομμάτι ζούμε.

• Είχατε πρόσφατα από τον Όμιλο του Ιατρικού πρόταση για εξαγορά μετοχών την οποία και αρνηθήκατε. Παράλληλα ακούγονται φήμες ότι είστε σε συζητήσεις για συνεργασία με ξένα funds. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι μια τέτοια εξέλιξη;

Καταρχάς η πρόταση του Ιατρικού έληξε χθες και σήμερα πήραμε τα αποτελέσματα. Δύο μέτοχοι προσέφεραν 1543 μετοχές στο Ιατρικό σε σύνολο 303 εκατομμυρίων μετοχών που υπάρχουν. Και εκεί τελείωσε νομίζω όλη αυτή η πρόταση την οποία έκανε το Ιατρικό. Για το άλλο θέμα που μου λέτε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Εμείς ανήκουμε σε έναν αμιγώς ελληνικό επενδυτικό όμιλο, την MIG, περίπου κατά 70,3%.

Επειδή ξέρω το μετοχολόγιο, το παρακολουθώ καθημερινά και έχω τα στοιχεία των μετόχων, δεν έχουμε στο κεφάλαιό μας συμμετοχή ξένων funds.

• Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην πώληση των διαγνωστικών σας κέντρων στην AFFIDEA;

Εμείς αυτό που ξέρουμε να κάνουμε είναι να λειτουργούμε νοσοκομεία. Όταν αγοράσαμε αυτά τα δύο διαγνωστικά το 2007 ήταν άλλοι οι στόχοι, άλλα τα πλάνα και θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαμε να ανοιχτούμε λίγο και στο χώρο της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας. Ήρθε η κρίση, οι συνθήκες άλλαξαν, οπότε επειδή αυτές οι δύο μονάδες μας είχαν ελάχιστη συμμετοχή στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι έως καθόλου, αποφασίσαμε να απεμπλακούμε και τα μεταβιβάσαμε στην AFFIDEA, έναν πανευρωπαϊκό όμιλο που αυτή τη στιγμή ξεκινάει και δραστηριοποιείται σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο στην Ελλάδα.

• Κύριε Καρταπάνη, επειδή γνωρίζουμε ότι είστε ένας άνθρωπος που κατά καιρούς οι εκτιμήσεις σας και οι προβλέψεις σας έχουν επιβεβαιωθεί, θα θέλαμε την πρόβλεψή σας σχετικά με το μέλλον της Ιδιωτικής Υγείας στην Ελλάδα.

Να σας πω, από τα ξένα funds τα οποία ακούγονται μόνο το ένα έχουμε δει, το CVC, που έκανε την εξαγορά του METROPOLITAN και του ΙΑΣΩ GENERAL. Προς το παρόν άλλα funds τα οποία να έχουν αγοράσει νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα δεν έχω δει. Συζητήσεις, φήμες, διαδόσεις καταλαβαίνετε ότι δεν σημαίνουν τίποτα.

Από την άλλη μεριά βέβαια ο χώρος πλέον, όπως σε όλους τους κλάδους, συγκεντρώνεται. Υπήρχε το φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια με τις πολλές μικρές μονάδες διάσπαρτες, έτσι ώστε να έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε 180 – 200 ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, ένα τεράστιο νούμερο για τον πληθυσμό της χώρας, παρόλο το προβληματικό ανάγλυφο της χώρας (δηλαδή νησιά κλπ.), βέβαια οι περισσότερες είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Νομίζω ότι αυτό το status θα αλλάξει.

Ο ιδιωτικός χώρος θεωρώ ότι έχει μέλλον, θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Είναι ένας χώρος ο οποίος παράγει το 40% του όγκου των υπηρεσιών που παρέχονται στην χώρα, αν βάλετε δηλαδή τα νοσοκομεία σαν δευτεροβάθμια παροχή υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο μέρος των διαγνωστικών εξετάσεων εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιώτες γιατρούς. Ο όγκος, λοιπόν, του 40%, ίσως και λίγο παραπάνω, παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Καθόλου αμελητέα ποσότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε το δημόσιο τομέα υγείας. Μπορώ να πω ότι είμαστε συμπληρωματικοί, συμπορευόμαστε. Ένας καλός κεντρικός, στρατηγικός σχεδιασμός θα μπορούσε να φέρει πολλά οφέλη και στην οικονομία και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Διότι στην Ελλάδα έχουμε μάθει, όταν μιλάμε για σύστημα υγείας, να εννοούμε σύστημα νοσοκομείων. Δεν είναι όμως αυτό σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας είναι το σύνολο των εμπλεκομένων σε αυτόν τον τομέα, είτε είναι προερχόμενοι από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι που πρέπει να βάλουμε πάνω στο τραπέζι, αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε και να οριοθετήσουμε τα πλαίσια πως και που κινείται ο καθένας. Δυστυχώς από την ίδρυση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα έχουν περάσει 35 χρόνια και τα πράγματα δεν έχουν καλυτερεύσει.

• Πως πάει η συνεργασία σας με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις;

Εξαιρετικά θα έλεγα. Νομίζω πλέον ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο. Εμείς τουλάχιστον σαν Όμιλος συνεργαζόμαστε με όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες -τις σημαντικές ασφαλιστικές εταιρίες που υπάρχουν- και της Ελλάδας και του εξωτερικού, γιατί πολλοί Έλληνες, αλλά και πολλοί ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα ή μένουν και δουλεύουν στη χώρα μας είναι ασφαλισμένοι σε εταιρίες του εξωτερικού. Έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια -και αυτό ίσως είναι ένα αποτέλεσμα της κρίσης- μια καλή συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

• Σε τι ποσοστό ανέρχεται ο αριθμός των ασθενών που έρχεται με προγράμματα υγείας ιδιωτικής ασφάλισης ή κάρτες υγείας;

Στην Ελλάδα ακόμη δεν είναι πολύ διαδεδομένο αυτό το φαινόμενο της ιδιωτικής ασφάλισης για λόγους υγείας. Θεωρώ ότι περίπου το 10% του πληθυσμού είναι ασφαλισμένο σε τέτοια προγράμματα. Εμείς έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων των ασφαλιστικών εταιριών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας. Μπορώ να σας πω ότι ξεπερνάει το 50% - 55% του συνόλου των επισκεπτών μας.

• Το τελευταίο διάστημα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την εφαρμογή των ιατρικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Πως το βλέπετε εσείς το θέμα αυτό;

Πολύ μεγάλο θέμα για όλη την Ελλάδα. Εγώ δεν διαφωνώ καθόλου, αλλά αυτά πρέπει να έρθουν θεσμοθετημένα από την πολιτεία. Δεν μπορεί ο καθένας να ακολουθεί το δικό του θεραπευτικό πρωτόκολλο. Θα πρέπει να καθίσουν τα όργανα του Υπουργείου, των Ιατρικών Συλλόγων, των Ασφαλιστικών Εταιριών, των Πανεπιστημίων και να συμβάλλουν θετικά σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Θεωρώ ότι θα πρέπει από εκεί να καθοριστούν τα πρωτόκολλα. Εάν δεν είναι καθορισμένα έτσι, «ουαί κι αλίμονο» από τις δικαστικές αρχές. Ότι και να κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, αν κάτι δεν πάει καλά, ο Θεός να μας φυλάει από τους εισαγγελείς. Όχι ότι θα φταίνε οι άνθρωποι για τις προσφυγές που θα κάνουν οι δικηγόροι των οικογενειών, που εν πάση περιπτώσει θα θεωρήσουν ότι έχουν θιγεί από την εφαρμογή ενός τέτοιου πρωτοκόλλου. Δεν είναι τόσο απλά. Θεωρώ όμως ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όλος ο κόσμος δουλεύει με αυτόν τον τρόπο. Ας αποφασίσουμε και εμείς κάποια στιγμή να εκσυγχρονιστούμε.

• Κινείτε τα νήματα και στις ιατρικές εξελίξεις. Είχαμε πρόσφατα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου αντιμετώπισης καρδιοπαθών, καθώς και μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πως αποφασίζετε σε καιρό κρίσης να κάνετε αυτές τις σημαντικές επενδύσεις;

Εάν δεν πρωτοπορήσεις, εάν δεν επενδύσεις στο τέλος η αγορά θα σε πετάξει έξω. Eμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε πάνω στο πλοίο των εξελίξεων και να ακολουθούμε όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής. Θεωρώ ότι ο Όμιλός μας παρέχει στον χώρο της καρδιάς τις πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες που μπορεί να υπάρξουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, διότι έχουμε και παιδοκαριοχειρουργική και κέντρο συγγενών καρδιοπαθειών και εμβρυακή καρδιολογία και κορυφαίους γιατρούς. Βρισκόμαστε τώρα στη φάση που εξελίσσουμε ακόμη περισσότερο το χώρο της καρδιάς, προσθέτοντας και άλλα πράγματα και αντιμετωπίζοντας και πιο δύσκολες και σύνθετες καρδιοπάθειες. Για να πάμε τώρα και στο ευχάριστο που είναι η αναπαραγωγή, έστω και τεχνητά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Δυστυχώς στην εποχή μας πολλά ζευγάρια δεν μπορούν για διάφορους λόγους να κάνουν παιδιά. Άρα όλο και περισσότερα ζευγάρια προσφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και για αυτόν τον λόγο σε συνεργασία με το Institute of Life ξεκινήσαμε τη μονάδα μας αυτή.

• Και μια τελευταία ερώτηση παρά τα εμπόδια που συναντάτε για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, βλέπουμε ότι δεν φείδεσθε εξόδων να είστε πάντα δίπλα σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια είτε είναι στην άγονη γραμμή είτε είναι εδώ δίπλα.

Νομίζω ότι ένα νοσοκομείο ιδιωτικό, εάν δεν έχει τέτοιου είδους συμπεριφορά το αποβάλλει η κοινωνία. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από υπηρεσίες υγείας και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Το δόγμα μας είναι ότι έστω και μια ζωή να σώσουμε είναι κέρδος για όλους μας με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό κάνουμε. Έχουμε αγκαλιάσει πληθυσμούς συνανθρώπων μας με προβλήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουν οικονομικά, έχουμε αγκαλιάσει ομάδες παιδιών με συγκεκριμένα προβλήματα. Έχουμε το παιδοογκολογικό μας τμήμα, έχουμε τη ΦΛΟΓΑ. Κάνουμε δύο φορές το χρόνο τις εξορμήσεις μας σε μικρά μέρη της χώρας μας κάνοντας εξετάσεις σε πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων που έρχονται. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πολύ ανεπτυγμένη στον Όμιλό μας και βοηθούμε και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι γνωστά, αλλά βοηθούμε σχολεία, Δήμους που έχουν ανάγκη από ορισμένα πράγματα κ.ά.

• Επιτρέψτε μου την παρατήρηση κύριε Καρταπάνη, σε όλο αυτόν τον τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης δε στέλνετε μόνο γιατρούς, αλλά είστε παρών και ο ίδιος και είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν το κάνετε για προσωπικούς επικοινωνιακούς λόγους, γιατί δεν το έχετε ανάγκη, αλλά πιστεύω ότι είναι από μεράκι σας να είστε παρών και να προσφέρετε τη βοήθειά σας, γιατί σας έχω δει σε νησιά της άγονης γραμμής και σε πολλά άλλα σημεία δίπλα στους γιατρούς που εξετάζουν τους ασθενείς.

Νομίζω ότι η προσπάθεια είναι συλλογική. Οι γιατροί θέλουν υποστήριξη, θέλουν κι όλα τα άλλα μέσα που πρέπει να τους δώσεις για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε τύχει και το λέω έτσι και ανατριχιάζω, αν μου επιτρέπετε, τρεις – τέσσερις περιπτώσεις, ίσως και παραπάνω, που αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρά προβλήματα που πιθανόν, αν δεν ήμασταν εκεί, οι άνθρωποι αυτοί να είχαν αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα.

• Κύριε Καρταπάνη σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας δώσατε. Ελπίζουμε να μας δεχθείτε και σε μια επόμενη φάση, ώστε να μιλήσουμε για πιο εξειδικευμένα θέματα.

Χαρά μου, όποτε θέλετε. Ευχαριστώ πολύ!
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]