ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Προκήρυξη 3Κ/2018 - Τι ισχύει για τους “παρατασιούχους” μετά την 31.03.18

Αρκετά από τα ερωτήματα που φτάνουν στο epoli.gr συνεχώς αυτές τις μέρες, σχετικά με την υπ’ αριθμ. 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση των 8.166 θέσεων στους Ο.Τ.Α., σχετίζονται με το πώς θα καλυφθούν μετά την 31.03.2018 οι ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας και κατ’ επέκταση οι θέσεις όσων σήμερα απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πολλές εκ των οποίων έχουν παραταθεί, δεδομένου ότι είναι απίθανος έως τότε ο διορισμός μονίμων υπαλλήλων. Με απλά λόγια, πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες καθαριότητας μετά την 31.03.2018, αφού οι συμβάσεις του προσωπικού που απασχολείται σήμερα θα λήξουν την ανωτέρω ημερομηνία; Τι θα γίνει με όσους σήμερα απασχολούνται στην καθαριότητα – πολλοί εκ των οποίων έχουν συνάψει με τους φορείς που τους απασχολούν τρεις (3), τέσσερις (4) ή και περισσότερες συνεχόμενες συμβάσεις; Θα συνεχίσουν να απασχολούνται μετά την 31.03.2018 ή θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη δουλειά τους, αναμένοντας την έκδοση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων της προκήρυξης;
Σύμφωνα με τη νομική ανάλυση του epoli.gr η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δίνεται από την Προκήρυξη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για την κάλυψη ιδιαίτερης σημασίας επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών των φορέων, επιτρέπεται αυτοί να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέχρι του αριθμού των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί για κάθε φορέα.

Η επιλογή των συμβασιούχων που θα απασχοληθούν σε αυτές τις θέσεις θα γίνεται με βάση την κατάταξη που έχουν αυτοί στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ για την πλήρωση μόνιμων θέσεων του φορέα.

Ο αριθμός των συμβασιούχων που θα απασχοληθούν μπορεί να είναι μικρότερος από των αριθμό των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και από τον αριθμό όσων απασχολούνται σήμερα με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Οι συμβάσεις αυτές θα λήγουν είτε όταν ο κάθε συμβασιούχος γίνει μόνιμος είτε μετά από οκτώ (8) μήνες εφόσον έως τότε δεν έχουν υπάρξει ατομικές πράξεις διορισμού, και δεν θα ανανεώνονται.

Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και ειδικώς για την περίπτωση των ΥΕ και ΔΕ εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας με τη διαφορά ότι, για αυτούς πριν την έγκριση της πρόσληψης με σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί η έκδοση υπουργικής απόφασης κατανομής των θέσεων.

Με απλά λόγια, μετά την 31.03.2018 οι θέσεις όσων απασχολούνται από τον Ιούλιο του 2017 και έως σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους Ο.Τ.Α. με βάση τη διάταξη του ά. 24 του ν. 4479/2017 θα κενωθούν και θα αναπληρωθούν από όσους έχουν καταταγεί στους προσωρινούς πίνακες διοριστέων της προκήρυξης, με τη σειρά που αυτοί έχουν καταταγεί. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί στις νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα συναφθούν μετά την 31.03.2018 να μην περιλαμβάνονται σημερινοί συμβασιούχοι και παρατασιούχοι, ακόμα και αν αυτοί υπέβαλαν αίτηση πρόσληψης, εφόσον άλλοι υποψήφιοι - ακόμα και αν δεν έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν ούτε μία ημέρα από τον φορέα, είτε γιατί απασχολούνταν προηγουμένως σε άλλο Δήμο είτε ακόμα και αν δεν έχουν εργαστεί ποτέ για Δήμο, αλλά έχουν αρκετά μόρια - βρίσκονται ψηλότερα στον οικείο πίνακα κατάταξης. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα συναφθούν μπορεί να είναι λιγότερες από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν, κατ’ επιλογή του ίδιου του φορέα, και άρα κάποιοι ήδη σήμερα συμβασιούχοι ή παρατασιούχοι μπορεί να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τους ελλείψει προσφοράς θέσεων από τους φορείς. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη, προϋπόθεση για την κατάρτιση νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου μετά την 31.03.2018 είναι η διαπίστωση από των φορέα της ύπαρξης «ιδιαίτερης σημασίας επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών», δηλαδή η σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου περιγράφεται ως η εξαίρεση και όχι ως ο κανόνας.

Συμπερασματικά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτονόητη η ανανέωση των συμβάσεων των σημερινών συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και μετά την 31.03.2018.

Οι λόγοι για τη μη ανανέωση μπορεί να είναι πολλοί και εξαρτώνται είτε από τους ίδιους τους Ο.Τ.Α. (π.χ. δεν προκηρύσσονται καθόλου ή αρκετές θέσεις συμβασιούχων) ή από τον ανταγωνισμό που θα προκύψει μεταξύ των υποψηφίων για μονιμοποίηση με την προκήρυξη (π.χ. πολλοί υποψήφιοι για κάλυψη θέσεων σε έναν Δήμο). Για το λόγο αυτό, ιδίως όσοι έχουν εργαστεί επί αρκετό καιρό σε έναν Δήμο με συνεχόμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν στην διεκδίκηση μίας θέσης μέσω της προκήρυξης, αλλά, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, θα πρέπει να προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν και δικαστικά τα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία έχουν θεμελιώσει έως σήμερα.   

Για το λόγο αυτό, ιδίως όσοι έχουν εργαστεί επί αρκετό καιρό σε έναν Δήμο με συνεχόμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν στην διεκδίκηση μίας θέσης μέσω της προκήρυξης, αλλά, σύμφωνα με τη γνώμη εμπειρότατων νομικών, θα πρέπει να προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν και δικαστικά τα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία έχουν θεμελιώσει έως σήμερα. 
 epoli.gr




------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Σε συνεργασία με το Δικηγορικό Γραφείο «Σεραφείμ Λ. Ντουματσάς & Λάμπρος Σ. Ντουματσάς», Πανεπιστημίου 42, 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 3641468

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]