Ιωάννινα:Ενας ..."Μεξικάνος" που επι 20 χρόνια ανάβει τζαμάλες![βίντεο]

Ολοι οι δρόμοι σήμερα Κυριακή της Αποκριάς στην πρωτεύουσα της Ηπείρου οδηγούν στις τζαμάλες,στο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο  προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών όλων των ηλικιών!
Εκατοντάδες επισκέπτες που βρίσκονται στα Ιωάννινα για το τριήμερο της Αποκριάς ,θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν απο κοντά το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων ,με τις   αναμμένες  φωτιές  ,σύμφωνα με τον συμβολισμό, να ξορκίζουν  και φέτος το κακό .
Το έθιμο   πέρασε απο γενιά σε γενιά με  εικόνες του παρελθόντος  να ζωντανεύουν κάθε χρόνο μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου ,όπως εξήγησε στο epirus-tv-news εκ μέρους του συλλόγου "Το Κάστρο" ο κ.Γιώργος Μακρίδης .
Ο κ.Μακρίδης  που επι 20 χρόνια φροντίζει  ώστε να είναι όλα έτοιμα για το άναμμα της τζαμάλας του κάστρου ,εξήγησε πως τα παλιότερα χρόνια σε κάθε πλατεία και σε κάθε σταυροδρόμι  άναβε και μια τζαμάλα ,με τις γειτονιές να συναγωνίζονται για το ποιος θα έχει την μεγαλύτερη και την πιο λαμπερή ,ενώ κανταδόροι στο πέρασμά τους  ξεσήκωναν τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι μέχρι το πρωί!
Στην μικρή "πολιτεία " του Κάστρου ανάβει κάθε χρόνο μια απο τις δημοφιλέστερες τζαμάλες της πόλης ,με τη τζαμάλα  να ανάβει με ένα ξεχωριστό "τελετουργικό" ,με πρωταγωνιστές τα παιδιά της γειτονιάς.
"Στις 18.00 το απόγευμα εμείς εδώ στο κάστρο θα ανάψουμε τη φωτιά με τη βοήθεια των παιδιών .
Ολα τα παιδιά θα βρίσκονται περιμετρικά της τζαμάλας κρατώντας στο χέρι τους ένα ξύλο με 2 δαδιά και   έτσι όλα μαζί θα ανάψουν τη τζαμάλα"εξήγησε ο κ.Μακρίδης .
Στην πετυχημένη αναβίωση του εθίμου συμβάλλουν σημαντικά και οι νέοι της πόλης ,που μαθαίνοντας απο τους παλιούς είναι πρόθυμοι να ζωντανεύουν κάθε χρόνο ,το μοναδικό αυτό έθιμο"είπε εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου "Το Κάστρο " ο κ.Μακρίδης .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]