Πίτα του Ηπειρώτη 2018. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει και τιμά τον Φώτη Ραπακούση

Πίτα του Ηπειρώτη 2018. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος βραβεύει και τιμά το Φώτη Ραπακούση, ιδρυτή και Δ/ντή του ''Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου'', για την εν γένει του προσφορά και ειδικά για τη περισυλλογή, διάσωση και επαναπατρισμό κειμηλίων


Ο Φώτης Ραπακούσης γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι (Οστανίτσα) της Κόνιτσας Ιωαννίνων το 1955. Ο πατέρας του σκοτώθηκε από νάρκη μόλις είχε γεννηθεί, για τούτο φέρει και το όνομα του. Μεγάλωσε σε παιδόπούλεις της Ελλάδος. Στα πρώτα του βήματα δούλεψε σκληρά σε διάφορες χειρωνακτικές εργασίες για να επιβιώσει. Το 1979 παντρεύτηκε την Κωσταντίνα Κούρου και απο το 1980 δραστηριοποιήθηκε στην αρτοποιία με έδρα τα Ιωάννινα. Από εκείνη την εποχή έθεσε ως στόχο ζωής την περισυλλογή , τη διάσωση και τον επαναπατρισμό, κειμηλίων του τόπου του διαθέτοντας προς αυτό μέρος από το περίσσευμα του ιδρώτα της δουλειάς του. Στο δρόμο της αναζήτησης ευτύχησε να γνωρίσει, να συνδεθεί στενά ,μαζί του και εντέλει να επηρεασθεί καθοριστικά από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Σωτήρη Δακάρη. Το συλλεκτικό ενδιαφέρον του εστιάστηκε, τελικώς στην ύστερη οθωμανική περίοδο. Ανήκει στην κατηγορία των συλλεκτών, που τη χαρά της απόκτησης κειμηλίων θεωρεί αυτονόητο ότι οφείλει να τη μοιράζεται με όλο τον κόσμο.

Σημαντική στιγμή της ζωής του υπήρξε η γνωριμία με τον λόγιο και Ηπειρολάτρη πρ. Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Τάσο Παπασταύρο. Πρώτος αυτός διέγνωσε την επιθυμία του Φώτη Ραπακούση να εκθέσει τη συλλογή του στο κοινό. Με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών ιδρύθηκε, το 2000, το μουσείο Φώτη Ραπακούση «Τα όπλα του αγώνα», το οποίο στεγάστηκε στους χώρους του Μεντρεσε ( ιερατική μουσουλμανική σχολή) στην ΒΑ ακρόπολη του κάστρου των Ιωαννίνων. Από το 2012 έως και σήμερα μέρος της συλλογής του στεγάζεται στο μουσειακό συγκρότημα της νήσου Ιωαννίνων με την ονομασία Μoυσείο Αλή Πασά και επαναστατικής περιόδου», ενώ στη διάρκεια της γόνιμης συλλεκτικής του διαδρομής οργανώνει πλήθος περιοδικών εκθέσεων την Ελλάδα.

Η μαρτυρία του Φώτη Ραπακούση ότι ο τρόπος με τον οποίο η γιαγιά του , Φωτεινή Πουρίκη, διηγούνταν τα διάφορα γεγονότα αποτέλεσε την αφορμή να να αγαπήσει τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας του, δικαιολογεί την έως τώρα δημιουργική πορεία του στον χώρο του συλλεκτισμού.

Ο Φώτης Ραπακούσης είναι ο διευθυντής του Μουσείου Αλη Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]