Η Πίτα Του Ηπειρώτη 2018..Η Καρδιά Της Ηπείρου Στο Στάδιο Ειρήνης Και Φιλίας

Η Πίτα του Ηπειρώτη 2018. Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, μετά τις 10.00' το πρωί, στο ΣΕΦ με ελεύθερη είσοδο.
Η καρδιά της Ηπείρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Ολόκληρη η ηπειρώτικη παράδοση, ο ηπειρώτικος πολιτισμός είναι μια ελπίδα για μια ζωή ειρηνική, αξιοπρεπή, χωρίς να πλανάται πουθενά ο φασισμός, σε όποια παλιά ή και νεότευκτη μορφή μπορεί να εξυφαίνεται.
Για να βασιλεύει κάποτε το δίκαιο.
Το δίκαιο που φωνή δεν έχει, αλλά ακούγεται στους γκ
ρεμούς και στα φαράγγια των Ηπειρώτικων βουνών, στα λημέρια της κλεφτουριάς και στα απόσκια της ηπειρώτικης αντρειοσύνης. Εκεί όπου λιπάστηκε με τα σώματα αγωνιστών και ποτίστηκε με τα δάκρυα μαυροφορεμένων γυναικών.
Αυτό το δίκαιο υπηρέτησαν οι Ηπειρώτες κι αυτή την παράδοση συνέθεσαν.
Τι κι αν του έδωσαν πολλά ονόματα. Ένα είναι το δίκαιο. Αυτό που υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τα ανθρωπόμορφα φασιστοειδή. Σ’ αυτό το δίκαιο ορκίζεται η ηπειρώτικη παράδοση.
«Άλλα δέντρα θα φυλλορροήσουν κι άλλα θα επιζήσουν./Θα ξαναστράψει το μυαλό της ζωής./Θα καπνίσουν τα τζάκια στα χωριά./ Τη ζωή που μας έδωσαν να ζήσουμε, θα τη ζήσουμε./ Χαμένοι μέσα στις μαύρες δάφνες σκοτωμού και του ξεριζωμού./ Κι ούτε λυπόμαστε τον συναγωνιστή που μοιράστηκε τη στέρησή μας που βύθισε τον ήλιο σαν κοράκι με μια ελπίδα./Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας.»
Και τη βρήκαν…
Κι ας το πάρουμε απόφαση:
Ο ρατσισμός εμφυτεύεται και βλασταίνει μέσα μας. Τον ρατσισμό ποτίζει η ρητορική του μίσους και του αποκλεισμού και λιπαίνει η αντίληψη πως κινδυνεύει με αλλοίωση η ακεραιότητα και η καθαρότητα του ιθαγενούς πολιτισμού.
Όσο έχουμε απεμπολήσει αξίες και ιδανικά που υπηρετούν τον άνθρωπο και τις έχουμε αντικαταστήσει από τη ματαιοδοξία και τη μωροφιλοδοξία του «μοναδικού» και ως εκ τούτου «ανώτερου», τόσο θα καταγκρεμίζουμε τις γέφυρες που ενώνουν την αδελφοσύνη με την αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα με την ισότητα.
Γιατί πώς να το κάνουμε; Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ούτε μπορούμε να είμαστε. Ίσοι οφείλουμε να είμαστε, δεν μπορούμε παρά να μην είμαστε, αν θέλουμε να καταξιώνουμε και να υπηρετούμε τη δομή του πολιτισμού και την υφή του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Ίσοι ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Το επιβάλλει το δίκιο του ανθρωπισμού και της ειρήνης, το διδάσκει η ηπειρώτικη παράδοση..
Κάθε αδιαφορία συνιστά ανακολουθία στην καταξίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας σε μοναδική και ανεπανάληπτη αξία. Κάθε ανθρώπου. Όλων των ανθρώπων. Διαφορετικά θα επαληθευτεί ο ποιητής.
«Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του.
Για την ατίμωσή του». (Οδυσσέας Ελύτης)
Αυτά διδάσκει
Η Ήπειρος που κρατάει στον κόρφο της μια απίστευτη και μοναδική παράδοση, σμιλεμένη -χρόνια τώρα- με καημό, περίσκεψη και πίστη στον άνθρωπο. Ποτάμια ο ιδρώτας, ατέλειωτο το συναίσθημα και η πίστη στον αγώνα για κάτι καλύτερο. Αυτή την πολιτιστική κληρονομιά εμείς οι Ηπειρώτες δεν την ξεχνάμε. Την τιμούμε. Κι εδώ σήμερα καταπραΰνουμε τον πόνο μας, για την πατρίδα. Άλλωστε «η πιο καλή πατρίδα είναι η καρδιά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]