Με λαμπρές εκδηλώσεις η 105η επέτειος Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων[δείτε αναλυτικά]

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα γιορτάσουν τα Γιάννενα την 105η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης, με τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες θ’ ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου με τον «Μπιζάνιο Δρόμο».
Πρόκειται για μια ιστορική διαδρομή που ξεκινά από τον Τύμβο του Μπιζανίου (εκκίνηση 11 π.μ.) και θα ολοκληρωθεί στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, όπου και θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές (12.45).
Πλούσιο το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια», που διοργανώνουν Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών, πλούσιο και φέτος.
Την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων Δήμου Δωδώνης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, τιμώντας έτσι τις αγωνίστριες γυναίκες των Τσεριτσάνων, οι οποίες είχαν καθοριστική συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα. 
Τη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.
Θα ακολουθήσει (11:15 π.μ.) επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, ενώ στη συνέχεια θα γίνει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 - 1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
Την ίδια μέρα, στη θέση «Εικονίσματα» της Τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας (1 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, στις 9:30 π.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.
Στις 11 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα. Θα ακολουθήσει (12:15) τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων.
Στη μία το μεσημέρι, θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», του Δήμος Δωδώνης.
Το απόγευμα (6.30 μ.μ.) θα εγκαινιαστεί η «Κεντρική Αναδρομική Έκθεση χαρακτικών και σκηνογραφικών μελετών» του χαράκτη-ζωγράφου Χρίστου Δαγκλή (1916-1991) στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση (8 μ.μ.) του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο. Θέμα της ομιλίας «Νικητές, ηττημένοι και οφειλέτες».
Η εκδήλωση, θα ολοκληρωθεί με συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην «Περιφερειακή Αναδρομική Έκθεση με ακουαρέλες» του χαράκτη – ζωγράφου Χρίστου Δαγκλή, στον εκθεσιακό χώρο του φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.
Ανήμερα της επετείου
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου. Θα ξεκινήσουν με εορταστικό πρωινό στις 7 π.μ., με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.
Θα ακολουθήσει (10:30 π.μ.), δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, στις 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12 το μεσημέρι με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.
Παράλληλες εκδηλώσεις...
• Οι παράλληλες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με τα εγκαίνια της έκθεσης, με θέμα τους χάρτες του Ηπειρώτη χαρτογράφου και συγγραφέα Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
• Συνεχίζονται μεθαύριο, Τετάρτη με τα εγκαίνια (7 μ.μ.) της αναδρομικής έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Μπράτη με τίτλο «40 χρόνια Πολιτικοί και Δημοσιογράφοι στα Γιάννενα», στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» (Μιχ. Αγγέλου 42).
• Και την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Σπ. Στάικου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο. 13ου αι. – μέσα 16ου. Α’ Τόμος, Αθήνα, 2017», στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.  Ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από Έκθεση παλαιοτύπων βιβλίων της περιόδου της Ιταλικής Αναγέννησης.
Εφημ.Πρωινός Λόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]