Επίσημα στην Vodafone η Cyta Hellas

Tην Vodafone επέλεξε η ΑΤΗΚ ως προτιμηταίο προσφοροδότη στην διαδικασία για πώληση της Cyta Hellas, επιβεβαιώνοντας και τα σχετικά ρεπορτάζ του «Φ» στις αρχές της εβδομάδας. Όπως έγραψε ο «Φ» η πρόταση της Vodafone αφορούσε σε «καθαρή» εξαγορά και πλησίασε τα €120 εκ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, «η ΑΡΧΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ανακοινώνει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια της ΑΡΧΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ και της θυγατρικής της εταιρείας DIGIMED COMMUNICATIONS LTD (Πωλητές), στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξαν, ανακήρυξαν την Πέμπτη 18/1/2018 την εταιρεία VODAFONE - PANAFON HELLENIC TELECOMMUNICATIONS S.A. ως προτιμώμενο πλειοδότη (Preferred Bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας CYTA HELLAS TELECOMMUNICATIONS S.A.Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των Πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή».

Όπως έγραψε ο «Φ», η πρόταση Vodafone καλύπτει και τις βασικές απαιτήσεις που τίθενται, δηλαδή καλύπτει τις τελευταίες πρόσθετες υποχρεώσεις της μητρικής έναντι την Cyta Hellas, που όπως αποδείχθηκε είναι πολύ ψηλές – ξεπερνούν τα €40 εκ. – όπως και τον δανεισμό της Cyta Hellas, που ξεπερνά τα €50 εκ. και για τον οποίο ουσιαστικά η υποχρέωση αποπληρωμής πέφτει επίσης στην μητρική Cyta.Επίσης, υπερκαλύπτονται και τα πέραν των €10 εκ. που δόθηκαν επί προηγούμενου δ.σ στην θυγατρική ως προπληρωμή υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια, ως έμμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να μην διαφανεί το πραγματικό μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων και να μην χρειαστούν για πολλοστή φορά έγκριση κυβέρνησης και Βουλής για πρόσθετους προϋπολογισμούς.

Ο υπολογισμός της τελευταίας διαγραφής κεφαλαίου, της τάξης των €40 εκ. έγινε με σκοπό η εταιρεία της Ελλάδας, να είναι «καθαρή» στην διαδικασία πώλησης. Κανένας δεν κάνει λόγο για ανάκτηση των ζημιών που καταγράφηκαν από την σύσταση της Cyta Hellas το 2007 μέχρι και τώρα, που είναι της τάξης των €220 εκ. τουλάχιστον και ουσιαστικά αλλά και τυπικά έχουν διαφραφεί από τα δεφτέρια του ημικρατικού οργανισμού.Ωστόσο, το γεγονός ότι με την πρόταση της Vodafone, η μητρική θα γλυτώσει το τεράστιο κονδύλι που απαιτείται και δεν θα χρειαστεί νέες ενέσεις από τα αποθέματα της προς την θυγατρική, μέχρι τον Ιούνιο 2018, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Cyta Hellas στον ανάδοχο, ικανοποιεί το δ.σ της Cyta και καλύπτει τα εσωτερικά κριτήρια που έθεσε εκ των προτέρων.

Το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολούθησε η Cyta μέχρι τώρα, έχει χαρακτηριστεί από όλους τους εμπλεκόμενους ως διάφανη και χωρίς παρατράγουδα ή οποιαδήποτε παράπονα, ενίσχυσε αισθητά το κύρος της διαδικασίας και του οργανισμού.
 philenews.com
  Πέτρος Θεοχαρίδης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]