Lifo:Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα (Φωτό)

Φρένο στην πλήρη έλλειψη προστασίας των ιπποειδών επιχειρούν να βάλουν οι οργανώσεις Ippothesis και Animal Action Hellas (πρώην Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων), που καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης για άλογα, γαϊδούρια μουλάρια, τα οποία ζουν σήμερα στην Ελλάδα. 

Όπως επισημαίνουν τα είδη αυτά, παρόλο που είναι αναπόσπαστο μέρος των τοπικών κοινωνιών αλλά και των ελληνικών φυσικών οικοσυστημάτων, τυγχάνουν όχι μόνο αδιαφορίας αλλά πολλές φορές και κακοποίησης και εξαφάνισης. 

Η Ρόζα Ρούσσου από το Ippothesis, εξηγεί πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή του συνολικού αριθμού ιπποειδών που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ όσοι τα δηλώνουν δεν αναφέρουν πώς ακριβώς τα απέκτησαν.

Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα (Φωτό)

«Ακόμη κι αν το δηλώσουν, δεν λένε ούτε πώς το πήραν, ούτε πότε, πού έγινε η αναπαραγωγή, ποιοι είναι οι εκτροφείς. Όποιος έχει ένα χωράφι, παίρνει ένα άλογο, το αμολάει εκεί μέσα και όπως ζήσει, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη ή σωστές συνθήκες. Το Υπουργείο και η Περιφέρεια χρησιμοποιούν μια εγκύκλιο του 2002 που καμία σχέση δεν έχει με την κοινοτική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε δηλώνει εκτροφέας και τους κάνει ότι θέλει. Άλλωστε το δέσιμο σε χωράφι δεν κοστίζει ενώ η πώληση δίνει από 1.000 ευρώ το ζώο και αν πεθάνει υπάρχει άλλο στην σειρά που περιμένει», λέει στο LiFO.gr.   Χαρακτηριστικό παράδειγμα του χάους που επικρατεί στην κατηγορία των ιπποειδών και της ελλιπούς σχετικής νομοθεσίας αποτελούν τα παρακάτω άλογα. 

Σε φωτογραφίες που μας παρείχε η οργάνωση, απεικονίζεται η άθλια κατάσταση αυτών των ζώων να περιφέρονται υποσιτισμένα, αναζητώντας τροφή ανάμεσα στα σκουπίδια.    Σύμφωνα με την οργάνωση, ο «ιδιοκτήτης» δηλώνει πως έχει τα άλογα από χόμπι ενώ είναι ένας άνθρωπος που ζει από την Πρόνοια.

Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα (Φωτό)

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα από τα γαϊδούρια και τα μουλάρια που ζουν στα νησιά. 

Σύμφωνα με την κ. Ρούσσου, η κατάσταση για αυτά τα ζώα είναι ακόμη χειρότερη τον χειμώνα συγκριτικά με το καλοκαίρι. Αυτήν την εποχή χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε διάφορες εργασίες, με αποτέλεσμα να κακοποιούνται και να υπερφορτώνονται χωρίς κανένα απολύτως μέτρο και έλεγχο. 

Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα (Φωτό)

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν γαϊδούρια και μουλάρια με εμφανή δερματικά σημάδια και σιδεριά κάτω από το στόμα, υπερφορτωμένα με μπάζα, τα οποία κουβαλούν όλη μέρα χωρίς έλεγχο και πολλά παραμένουν δεμένα στην βροχή χωρίς να μπορούν να κουνηθούν.

Οι οργανώσεις Ippothesis και Animal Action Hellas έχουν καταθέσει ψήφισμα στους αρμόδιους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την μέριμνα για την ευζωία και προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα, έχοντας συγκεντρώσει σε διάστημα 4 μηνών περισσότερες από 12.000 υπογραφές πολιτών. 

Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα (Φωτό)

Αυτό που πρωτίστως ζητούν είναι να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν επίσημα πλέον τα αρμόδια Υπουργεία τις προτάσεις σχετικά με την βελτίωση, ενίσχυση και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα ζώα αυτά. Συγκεκριμένα ζητούν: 

– Εκπόνηση Σχεδίου Νόμου που θα αφορά αποκλειστικά την προστασία των ζώων της οικογένειας των ιπποειδών και στην εναρμόνιση με το Κοινοτικό Δίκαιο.

– Θέσπιση Κώδικα Ορθής Πρακτικής Ιπποειδών.

– Δημιουργία Ανεξάρτητου Ελεγκτικού Φορέα για τα ιπποειδή. 

Όπως επισημαίνει η κ. Ρούσσου επιτακτική ανάγκη αποτελεί επίσης το «τσιπάρισμα» των ζώων καθώς μόνο όσα έρχονται από το εξωτερικό διαθέτουν μικροτσίπ. Να σημειωθεί πως ακόμη εκκρεμεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 η εναρμόνιση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2015/262 που αντικαθιστά τον Κανονισμό (ΕΚ) 504/2008. 

Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα (Φωτό)

Σύμφωνα με τον Κανονισμό η Ελλάδα έπρεπε να δημιουργήσει μια κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών από την 1η Ιουλίου 2016- κάτι που ποτέ δεν έγινε. 
via:ypaitrhos.gr
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]