ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το e-banking φέρνει «εμπλοκή» στο χτίσιμο του αφορολόγητου – Κίνδυνος επιπλέον φόρων για χιλιάδες φορολογούμενους

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος, βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι στην Ελλάδα που έχτισαν το αφορολόγητό τους για το 2017 με δαπάνες που έκαναν με ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αιτία είναι το ότι μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο φορολογουμένων, με αποτέλεσμα πολλές συναλλαγές να μην μετρήσουν τελικά για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ! Έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα εμφανίζεται ότι δεν έχουν καλύψει τα ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητού τους και απειλούνται να κληθούν να πληρώσουν φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα!

Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, δηλαδή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για εισπράξεις από τους πελάτες τους. Έτσι οι τράπεζες δεν μπορούν να διακρίνουν ποιες μεταφορές ποσών μέσω e-banking στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών είναι πράγματι καταναλωτικές δαπάνες των πελατών τους που κατοχυρώνουν γι’ αυτούς την κάλυψη των αφορολόγητων ορίων και ποιες μεταφορές στους ίδιους λογαριασμούς αποτελούν απλά προσωπικές συναλλαγές των επιχειρηματιών ως φυσικών προσώπων.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» διαβεβαίωναν ότι από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς θα καταστεί δυνατό στις τράπεζες να εντοπίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσω e-banking και να τις συνυπολογίζουν κι αυτές στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψιν για την κατοχύρωση των αφορολόγητων ορίων.

Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό, όσοι φορολογούμενοι πραγματοποίησαν το 2017, μέσω e-banking, πληρωμές δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών οι οποίες ανήκουν στις κατηγορίες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο, υπάρχει κίνδυνος να μην είναι πλήρως καλυμμένοι.

Σημειώνεται ότι την ύπαρξη αυτού του κινδύνου για χιλιάδες φορολογούμενους παραδέχθηκε χθες και η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ερωτηθείσα για το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι διαπιστώνουν πως πολλές καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω e-banking δεν υπολογίζονται στο «κτίσιμο» του αφορολογήτου ανέφερε ότι «με το e-banking υπάρχει όντως ένα ζήτημα» και ότι για να λυθεί θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς.









★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]