LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αναμένεται εγκύκλιος από ΑΑΔΕ που θα δίνει λύση στο πρόβλημα με τον φόρο ασφαλίστρων!


Γράφει:

Λάμπρος Καραγεώργος


Την έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα δίνεται λύση στον παραλογισμό που ισχύει από την αρχή του 2017 σχετικά με την απόδοση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ακύρωσης συμβολαίου, αναμένει η ασφαλιστική αγορά.

Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτρη Μαζαράκη με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή και όπως συμφωνήθηκε, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα λύνει το πρόβλημα.

Όπως πρώτο είχε αναφέρει το nextdeal.gr, το πρόβλημα ξεκίνησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο «λόγω της έκδοσης της απόφασης ΠΟΛ. 1028/2017 της ΑΑΔΕ, η οποία ήρθε, μεταξύ άλλων, να αποκλείσει τη δυνατότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να αναζητήσουν, σε περίπτωση ακύρωσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου, το φόρο ασφαλίστρων που παρακρατήθηκε (επιβλήθηκε και πρόστιμο σε κάποιες περιπτώσεις).

Πρόκειται για διάταξη που βλάπτει πρωτίστως τον Έλληνα καταναλωτή και τον αδικεί σε μια δύσκολη συγκυρία, αφού στην πράξη η εφαρμογή της σημαίνει ότι η ασφαλιστική επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να επιστρέφει στον πελάτη, σε περίπτωση ακύρωσης της ασφάλισης, μαζί με το ασφάλιστρο που δεν χρησιμοποιήθηκε και το τμήμα του φόρου που αντιστοιχεί σε αυτό το ασφάλιστρο.

Ο περιορισμός αυτός ανατρέπει μια πάγια, ακολουθούμενη επί δεκαετίες, πρακτική των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η οποία είχε γίνει δεκτή από την ελληνική φορολογική διοίκηση ήδη από τη δεκαετία του 1930 με σαφείς βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ ουδέποτε πριν την ΠΟΛ. 1028/2017 είχε αμφισβητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την πρακτική αυτή, οι ασφαλιστικές εταιρίες επιστρέφουν το ασφάλιστρο σε περίπτωση ακύρωσης δεδομένου ότι η επιβολή του φόρου προϋποθέτει την ύπαρξη έγκυρης ασφάλισης που είναι το αντικείμενο του φόρου. Σε περίπτωση που η ασφάλιση ακυρώνεται, το αντικείμενο του φόρου εξαφανίζεται και κατά συνέπεια τόσο το ασφάλιστρο όσο και ο φόρος ασφαλίστρων που έχει ενσωματωθεί σε αυτό πρέπει να επιστραφούν στον πελάτη.

Τούτο είναι το δεδομένο και αυτονόητο σε κάθε εμπορική συναλλαγή που πραγματοποιεί σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής. Ο,τιδήποτε άλλο συνιστά αιφνιδιασμό και διακριτική μεταχείριση εις βάρος της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία σήμερα εκτίθεται έναντι των πελατών της.

Παράδειγμα

Κατά πάγια πρακτική εάν ένας καταναλωτής ασφαλισμένος ακύρωνε το ετήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου του μετά από 6 μήνες, η ασφαλιστική επιχείρηση του επέστρεφε το τμήμα εκείνο του ασφαλίστρου που αντιστοιχούσε στο εξάμηνο μετά την ακύρωση μαζί με το τμήμα του φόρου ασφαλίστρων που αντιστοιχούσε στο ασφάλιστρο αυτό.

Μετά την ΠΟΛ. 1028/2017 η ασφαλιστική επιχείρηση καλείται να του επιστρέψει το εξαμηνιαίο ασφάλιστρο που αντιστοιχεί στο εξάμηνο μετά την ακύρωση όχι όμως και το τμήμα του φόρου ασφαλίστρων που αντιστοιχεί στο εξαμηνιαίο ασφάλιστρο, μια και η πολιτεία δεν επιτρέπει την επιστροφή του φόρου ασφαλίστρων ακόμη και αν ακυρωθεί η ασφάλιση.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος καταναλωτής εάν ακυρώσει συναλλαγή για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή αγαθό που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. θα εισπράξει μαζί με το αντίτιμο και το φόρο».
nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]