[Ελλάδα] Οικολογική Ομάδα Βέροιας:Εταιρεία ΑΠΕ ρυπαίνει το περιβάλλον!

Εταιρεία ΑΠΕ ρυπαίνει το περιβάλλον!Σύμφωνα με καταγγελία της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, που είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ),  εταιρία παραγωγής ρεύματος, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκατέστησε ανεμογεννήτριες της Ισπανικής εταιρείας «GAMESA», στο όρος Βέρμιον της Ημαθίας και έχει απορρίψει μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων (πλαστικά κλπ.) σε χώρο παρακείμενο του ποταμού Αλιάκμονα.

Όταν εταιρείες και υποτίθεται μάλιστα υπέρ του περιβάλλοντος, παραβιάζουν περιβαλλοντικούς όρους και συμπεριφέρονται λες και η Ελλάδα είναι μπανανία και όχι Ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχει ένα μέγα θέμα. Όπως μέγα θέμα είναι η έλλειψη ελέγχων από πλήθος υπηρεσίες, οι οποίες υποτίθεται ότι φροντίζουν για την τήρηση «αυστηρών» περιβαλλοντικών όρων, χωρίς βέβαια να ασκούν κανένα ουσιαστικό έλεγχο επ’ αυτών, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος επαφίεται στον «πατριωτισμό» κάποιων οικολογικών οργανώσεων ή πολιτών.

Περιμένουμε από τους αρμόδιους, που «καραμέλα» τους είναι, σε κάθε επένδυση, το «βαρύγδουπο»: «θα βάλουμε όμως αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους», να δούμε τί κυρώσεις θα επιβάλλουν στη συγκεκριμένη εταιρεία και πώς θα προφυλάξουν το πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας, ναι της τουριστικής, από τέτοιου είδους αυθαιρεσίες.
ανακοίνωση της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και φωτογραφίες

Βεροια 9-1-2018

Ο λόγος  για το «αιολικό πάρκο», που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, στο Βέρμιον.
Ασφαλώς και υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία μεταξύ των πολλών άλλων προβλέπει ότι «Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη ή διάθεση στερεών αποβλήτων σε ιδιωτικούς ή Δημόσιους χώρους».
Ασφαλώς και εγκρίθηκαν τριάντα δυο προαπαιτούμενα από πολλές υπηρεσίες.
Ασφαλώς και ενημερώθηκαν εγγράφως δέκα τέσσερις κρατικές υπηρεσίες πριν ξεκινήσουν τα έργα.
Ασφαλώς και μας ενημέρωσαν «σφαιρικά» λαλίστατοι επιστήμονες και στο Δημοτικό Συμβούλιο περί αειφόρου ανάπτυξης, ανανεώσιμης ενέργειας, διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κλιματικής αλλαγής, προστασίας του περιβάλλοντος και αναγκαίων επενδύσεων.
Ασφαλώς και ξεναγήθηκαν στον χώρο των ανεμογεννητριών οι τοπικοί και όχι μόνον άρχοντες και θαύμασαν που η επένδυση έπιασε τόπο.
Ασφαλώς και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, γαλαντόμοι, προσφέρθηκαν δια του Γενικού Διευθυντή του έργου, για δημιουργία σειράς, παρακαλώ, μικρών περιβαλλοντικών πάρκων που θα υποδεχθούν μαθητές για εκπαιδευτικές δράσεις, όπως επίσης  και αποκατάσταση διαφόρων προβλημάτων με τεχνική υφή, στην ευρύτερη περιοχή της Καστανιάς.
Κι ενώ ασφαλώς όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά γεγονότα, πως βρέθηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες διάφορων στερεών απορριμμάτων από το αιολικό «πάρκο» του Βερμίου, πρόκειται για φορτηγά, πενήντα μέτρα από την κοίτη του Αλιάκμονα; Ποιος άδειασε δηλαδή, φορτηγά με ότι σκουπίδια μαζεύτηκα από κει πάνω, δίπλα στο ποτάμι μας;
Μπορεί κάποιος από οποιαδήποτε Υπηρεσία να μας ενημερώσει; Μπορεί ο υπεύθυνος του έργου, που αναγκαστικά ορίστηκε από την μητρική εταιρία να μας διαφωτίσει; Μπορεί κάποιος πρόεδρος μόνιμων επιτροπών (πχ ΡΑΕ), ποιος ελέγχει ποιόν, κάθε πότε και με ποιους τρόπους;
Μπορεί κάποιοι ιδιώτες και κάποια πολιτική να κάνουν δουλειές με την δική μας τσέπη και πληρώνουμε όλοι, το ηλεκτρικό ρεύμα καραβίσιο. 
Δυστυχώς, ακόμη μια φορά «επενδυτές» της αλλοδαπής, άρπαξαν και τον παραγωγικό αέρα μας και μείναμε όλοι εμείς με τον κοπανιστό. Δυστυχώς, πρόσφεραν καθρεφτάκια σε απερίγραπτους τοπικούς άρχοντες, σαν τους Αφρικανούς φίλαρχους πολλά χρόνια πρίν.
Συνεχιζεται.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]