ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κλυδωνίζεται, αλλά δεν βυθίζεται υπό το φόβο των εκλογών- Αντιδρούν, αλλά δεν καταψηφίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εντείνεται, όσο πλησιάζει η μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση, η ενδοσκόπηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως πάντως να υπάρχουν ενδείξεις - τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή - ότι θα υπάρξει βουλευτής που θα καταψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης//thecaller.gr

Η κριτική των βουλευτών εστιάζεται κυρίως στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη διάταξη για τις απεργίες. Ειδικά για το πρώτο, υπήρξε και επιστολή της Γεωργίας Γεννιά στον πρωθυπουργό, η οποία προκάλεσε αρχικά συναγερμό στο Μαξίμου, δεδομένου ότι η βουλευτής Πειραιά ανήκει στην κίνηση «Πράττω» των Νίκου Κοτζιά και Νίκου Τόσκα. Η ίδια, ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει αργότερα πως δεν πρόκειται να καταψηφίσει τη διάταξη και απλώς εξέφρασε την αγωνία της για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Κάτι ανάλογο συνέβη προχθές με τον Γιάννη Θεωνά. Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν πρέπει να ψηφιστεί» η διάταξη για τις απεργίες, με αποτέλεσμα να θορυβήσει και εκείνος το Μαξίμου. Ύστερα, όμως, από τις απαραίτητες συνεννοήσεις, διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη.
Τις μεμονωμένες διαφωνίες τους έχουν εκφράσει βουλευτές ακόμη και στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους άλλους υπουργούς, που έγινε ταυτόχρονα με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Ουδείς, όμως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, έχει πρόθεση να «σπάσει» τη γραμμή και να μην ψηφίσει τις διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή, η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, δείχνοντας ότι εξελίσσεται μια μάχη χαρακωμάτων για τους «παραδοσιακούς» αριστερούς ψηφοφόρους. Το ΚΚΕ, μέσω του ΠΑΜΕ, επιχειρεί να υπερασπιστεί δυναμικά τα εργασιακά δικαιώματα και δη το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο θίγεται με το πολυνομοσχέδιο, ενώ ανοιχτό είναι και το κεφάλαιο των πλειστηριασμών, με πρώην συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ (Λαϊκή Ενότητα, Πλεύση Ελευθερίας) να σηκώνουν το λάβαρο του αγώνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους κυβερνητικούς βουλευτές να βλέπουν την κυβέρνηση απρόθυμη να νομοθετήσει επ' αυτού.

Όλο αυτό το σκηνικό συνεπάγεται μια τεράστια πίεση για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνίας, οι οποίοι καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στις κυβερνητικές επιταγές - άρα και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και των ιδίων στα βουλευτικά έδρανα - και την ιδεολογία τους. Το επιχείρημα του Μαξίμου για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των βουλευτών του είναι πως το επίμαχο πολυνομοσχέδιο είναι ένα από τα τελευταία μνημονιακά, αν όχι το τελευταίο, και πως σε κάθε περίπτωση δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα - τα οποία, μολαταύτα, έχουν ήδη συνομολογηθεί και αποφασιστεί για την περίοδο 2019-2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]