ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ε.Καρβούνης:"Δικαίωση των προσπαθειών και συνολική βελτίωση σε πολλούς τομείς του νοσοκομείου Χατζηκώστα"

Ενα σύντομο απολογισμό για όλα όσα επιτεύχθηκαν το 2017, έκανε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα ,κατά την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας .
Αναλυτικά ο κ.Καρβούνης   ανέφερε :

"Όπως γνωρίζετε το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, «το Νοσοκομείο των Γιαννιωτών» ή «Νοσοκομείο της καρδιάς μας», έχει μακρά ιστορία με μεγάλη προσφορά στο τομέα της Υγείας όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή: Ήπειρο, Ιόνια Νησιά, Νομό Αιτωλοακαρνανίας, κοντινούς νομούς της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας ακόμα και την Νότια Αλβανία. Η κίνηση και μόνο στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τ.Ε.Π., με μέσους όρους τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης, από το 2009-2017 στους 85.000 και 65.000 ασθενείς αντίστοιχα φανερώνει από μόνη της την προσφορά του νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή. Η μεγάλη άνοδος  Εισαγωγών και Νοσηλευόμενων Ασθενών στο Νοσοκομείο, με τη μεγάλη αύξηση να είναι στις πιο δύσκολες εποχές της κρίσης, το 2012-2013, κάνει φανερή και την μεγάλη ευθύνη του συγκεκριμένου νοσοκομείου απέναντι στα προβλήματα και τις καθημερινές αγωνίες των συνανθρώπων μας. Ο ετήσιοι Μ.Ο. τα τελευταία χρόνια στους βασικούς τομείς λειτουργίας του νοσοκομείου, Χειρουργεία, Εργαστηριακές και Ακτινοδιαγνωστικές Εξετάσεις, υπήρξαν οριακοί και πολλές φορές αρκετά αγχωτικοί.
Τα ίδια ζήσαμε και την τελευταία χρονιά. Μια χρονιά με υψηλή κίνηση, συνεχή προσπάθεια από όλους τους εργαζομένους, με πίεση, με στενάχωρες καταστάσεις αλλά θεωρώ τελικώς με δικαίωση των προσπαθειών και συνολική βελτίωση σε πολλούς τομείς του νοσοκομείου. Δουλεύοντας με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα καταφέραμε να περηφανευόμαστε για πολλά πράγματα μετά από ένα χρόνο. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα σημαντικότερα από αυτά με χρονολογική σειρά, καθώς κατά την διάρκεια του χρόνου προσπαθήσαμε να δώσουμε το στίγμα των αλλαγών μέσω των ΜΜΕ, μέσων κοινωνικής δικτύωσης κτλ.
Καταρχήν και πριν ξεκινήσω την ανάλυση θα ήθελα να εξάρω την άριστη συνεργασία και την αμφίδρομη επικοινωνία που έχουμε αναπτύξει με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς; Tοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμο, Περιφέρεια, το έτερο Νοσοκομείο της πόλης αλλά και την ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας και τους τοπικούς Βουλευτές.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πιο απλά αλλά απολύτως απαραίτητα.
Ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα η ανάγκη ανανέωσης σε όλους τους τομείς του νοσοκομείου. Έλειπε η διάθεση αυτοβελτίωσης, έλειπε το κίνητρο και όλα κυλούσαν απλά ‘ομαλά’. Ήταν χρέος μου και δική μου ευθύνη αυτό να το αλλάξω. Ξεκινήσαμε από τα απλά, δώσαμε νέα σύγχρονη ταυτότητα στο νοσοκομείο (λογότυπο, ιστοσελίδα) ακριβώς για να τονίσουμε αυτή τη διάθεση αλλαγής. Προχωρήσαμε σε καθιέρωση Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Κλεισίματος των ραντεβού, επανεκκίνηση και επανακαθορισμό πρωτοκόλλων λειτουργίας κλινικών, ανανέωση των χώρων εξωτερικά του νοσοκομείου και στη κεντρική είσοδο, δημιουργία του Γραφείου Προάσπισης Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, βελτίωση των χώρων αναμονής, αλλά και πολλά ακόμα.
Ας πάμε όμως στα πιο απαραίτητα.
Προχωρήσαμε σε αναβάθμιση μέσω απαραίτητων τεχνικών εργασιών των χώρων του χειρουργείου, βελτιώνοντας κατά πολύ τη καθημερινότητα στο νοσοκομείο, μεταφορά του ΔΙΕΚ μας σε νέο σύγχρονο ασφαλές κτίριο με στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης των σπουδαστών μας και το σημαντικότερο έγινε προσπάθεια ενίσχυσης των Τμημάτων του Νοσοκομείου μας με Ιατρικό προσωπικό είτε μόνιμο και όπου δεν ήταν δυνατό, με Επικουρικό. Ολοκληρώθηκαν από πέρυσι οι διαδικασίες πρόσληψης πάνω από 10 μονίμων και αυτή τη στιγμή ο αριθμός των Επικουρικών Ιατρών ξεπερνάει τις 15. Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι η στελέχωση σε Ιατρικό κ λοιπό Επιστημονικό προσωπικό είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Προφανώς προβλήματα υπάρχουν ακόμα και αυτά μπορούν να επικεντρωθούν σε κατηγορίες λοιπού προσωπικού κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αντικατάσταση τους. Είναι ένας τομέας που πρέπει να δει το Υπουργείο άμεσα.
Και μετά πήγαμε και στα πιο δύσκολα.
Καταρχήν έγινε πλήρη αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των ΤΕΠ με καθιέρωση triage διαδικασίας, ανανέωση με αγορά απαραίτητου Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, λειτουργία πια του χώρου ανάνηψης στο χώρο των ΤΕΠ, αγορά ενιαίου ρουχισμού για το προσωπικό στο συγκεκριμένο χώρο και πολύ σημαντικό για εμένα απαγόρευση μετακίνησης των δειγμάτων από το συγκεκριμένο χώρο από τους ασθενείς-συνοδούς.
Για ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου εφαρμόστηκε βραδινή φύλαξη των χώρων του Νοσοκομείου, βελτιώνοντας κατά πολύ τη καθημερινότητα στο νοσοκομείο. Κρίνοντας με βάση την κατάσταση που βρήκα στο νοσοκομείο, θεωρώ ότι αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε βελτιώσει πολύ την εικόνα μας και σίγουρα θα επιδιώξουμε να το συνεχίσουμε αυτό και τον επόμενο χρόνο.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο νέο τρόπο προγραμματισμού των χειρουργείων μέσω της εφαρμογής της Λίστας Χειρουργείου. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στο Υπουργείο για αυτή τη προσπάθεια που στηρίξαμε πλήρως, όπως είχαμε και υποχρέωση να κάνουμε. Γι’ αυτό το λόγο και είμαστε από τα λίγα Νοσοκομεία που καθιερώσαμε από την αρχή εφαρμογής πλήρως ηλεκτρονικά τον τρόπο λειτουργίας της.
Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό, μέσα στο 2017 νομοθετήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες Αποζημίωσης οφειλόμενων εφημέριων και υπερωριών του προσωπικού για προηγούμενα έτη που εκκρεμούσαν. Συγκριμένα, ολοκληρώθηκε η αποζημίωση υπερωριών (νυχτερινών και εξαιρέσιμων) νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τα έτη 2013-2015 καθώς και εφημεριών ιατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού για τα έτη 2014-2015 με το συνολικό ποσό να αγγίζει το ποσό των 240.000 ευρώ. Ιδιαίτερη μνεία εδώ για το Υπουργείο και τους βουλευτές του τόπου μας αλλά κυρίως στις διοικητικο-οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου μας για την υπερπροσπάθεια και την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για να γίνουν έγκαιρα οι πληρωμές.
Και δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στους πολύ μεγάλους στόχους.
Εδώ στην ίδια αίθουσα πριν περίπου 1 χρόνο μίλησα για διαχρονικά προβλήματα, για ‘καρκινώμα’, μια λέξη που έκανε εντύπωση και που φανέρωνε και το βαθμό ενδιαφέροντος για το κόσμο. Μπορούμε σήμερα να πούμε ότι σε σύνολο των στόχων είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.
1ο πρόβλημα ασύστολου επισκεπτηρίου: Καθιερώθηκε νέο ωράριο επισκεπτηρίου με εφαρμογή και Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης, αρχικά στο 2ο όροφο του νοσοκομείου. Αναμένουμε νέο βελτιωμένο εξοπλισμό και γιαυτό δεν προχωρήσαμε στην πλήρη εφαρμογή όπως το έχουμε οραματιστεί. Σύντομα, θα γίνει ολοκληρωτική εφαρμογή και στο 1ο όροφο, το σύστημα θα λειτουργεί πλήρως ηλεκτρονικά και θεωρώ ότι θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχουν γίνει ήδη φανερά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ιατρών, υπάρχει μια μείωση γύρω στα 70% που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
2ο Παρκινγκ του νοσοκομείου: Το κυνηγήσαμε, το επιδιώξαμε και τελικά το πετύχαμε. Έχουμε χρέος να ευχαριστήσω δημοσίως τον Περιφερειάρχη που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και χρηματοδότησε το έργο. Βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο και ευελπιστούμε ότι το επόμενο Φθινόπωρο το νέο παρκινγκ θα έχει ολοκληρωθεί λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου.
3ο Προϋπολογισμός του νοσοκομείου και αναβάθμιση Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού του νοσοκομείου: Οφείλω εδώ να ευχαριστήσω δημοσίως τόσο την 6η ΥΠΕ όσο και το Υπουργείο Υγείας καθώς κατανόησαν τις ανάγκες αυξάνοντας τα κονδύλια τόσο στα όρια ΠΥ για το προηγούμενο όσο και το επόμενο έτος και παρέχοντας σημαντικό κονδύλι από το αποθεματικό του Υπουργείου για αγορά απαραίτητου Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού.  Σίγουρα, κυρίως όσο αφορά τον εξοπλισμό χρειάζεται έξτρα υποστήριξη καθώς λόγω παλαιότητας οι ανάγκες είναι μεγάλες. Έχουμε την διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι θα έχουμε υποστήριξη σε αυτό το τομέα και τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε χρηματοδότηση από οποιαδήποτε πηγή είναι διαθέσιμη (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κτλ)
Ιδιαίτερη μνεία σε αυτό το σημείο αξίζει πάλι στον Περιφερειάρχη ο οποίος ενέκρινε μέσα σε ένα τηλέφωνο την επιχορήγηση σημαντικού ποσού για προμήθεια νέου ξενοδοχειακού εξοπλισμού στη μονάδα εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας. Αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη δωρεά από την εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΕ, και συγκεκριμένα του Προέδρου της κ. Σεπετά Πέτρου, προμήθειας και εφαρμογής συστήματος οπτικής απομόνωσης στη μονάδα αναβαθμίζει στο σύνολο του ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Νοσοκομείου μας προς όφελος των ασθενών μας.
Παράλληλα, η ίδια εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΕ χρηματοδοτεί την πλήρη αναβάθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και των Εξωτερικών της Ιατρείων. Θα δημιουργήσουμε ένα τελείως ανανεωμένο και ευχάριστο χώρο για τα παιδιά. Είχαμε δεσμευτεί για αυτό και ο λόγος μας είναι δέσμευση. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σεπετα για την συνολική προσφορά στο νοσοκομείο και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που τον έχουμε σήμερα κοντά μας.
4ο το Πολυδύναμο Κέντρο Απεξάρτησης: Έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια, πολλά ταξίδια, πολλές συζητήσεις, ένα έργο με ιδιαιτερότητες. Πάραυτα θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, έχουν συμφωνηθεί τα Πρωτόκολλά Λειτουργίας και περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών και έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού. Ένα έργο που αξίζει όλοι νοσοκομείο, φορείς συνεργασίας, ΥΠΕ και Υπουργείο αξίζει το κόπο να παλέψουμε για την έναρξη λειτουργίας του μέσα στο 2018. Έχουμε τη βούληση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε το σχέδιο και θεωρώ ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και θα γίνει κέντρο αναφοράς για όλη την Ήπειρο και όχι μόνο.
Στόχοι της Διοίκησης για το νέο έτος; Πολλοί και διαφορετικοί.
Ολοκλήρωση διαδικασιών για το νέο Παρκινγκ, η έναρξη λειτουργίας του πολύπαθου Πολυδύναμου Κέντρου Απεξάρτησης, η ολοκληρωτική εφαρμογή της Ελεγχόμενης Πρόσβασης, το νέο Κυλικείο, η Αναβάθμιση του Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού, η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου, η επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος με την προσθήκη του Ιατρικού Φακέλου Ασθενή, η εκμετάλλευση και αναβάθμιση των χώρων του Παλιού Χατζηκώστα κ.α. είναι στόχοι που μέσα από την οργανωμένη κ μεθοδική δουλειά μπορεί σύντομα να γίνουν πραγματικότητα."
φωτογραφίες Ιωάννης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]