Τα Ιωάννινα γιορτάζουν τον Πολιούχο τους !Πλήθος πιστών στη Λιτάνευση των Λειψάνων Του[βίντεο-φωτο]

 Παρουσία   πλήθους πιστών και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών  κορυφώθηκαν σήμερα οι  λατρευτικές εκδηλώσεις εις μνήμη του Nεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου ,πολιούχου των Ιωαννίνων ,με τη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ,με το πέρας του Ορθου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου ,στην πλατεία Πάργης .
Χθες το μεσημέρι η εικόνα του Αη Γιώργη μεταφέρθηκε απο τον Σεπτό του Οίκο στο εικονοστάσι έξω απο την κεντρική πύλη του Κάστρου,για να ακολουθήσει δέηση και μεταφορά της εικόνας στον Ιερό Ναό του Αγίου .

Πιστοί όλων των ηλικιών  σήμερα τοο πρωί αψηφώντας την έντονη βροχόπτωση κατέκλυσαν  και  σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τους δρόμους της πόλης ,για να λάβουν τη χάρη του Αγίου με τη λιτάνευση των Λειψάνων του ,στο κέντρο των Ιωαννίνων και την εναπόθεσή τους  στη συνέχεια στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθνασίου,για να ακολουθήσει  Μέγας Εσπερινός .
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό   και την επιστροφή  των Λειψάνων  στον Ιερό Ναό του Πολιούχου ,μετά την τέλεση Εσπερινού και Ιεράς Παρακλήσεως

Βιογραφία του Αγίου

Ο Αγιος Γεώργιος γεννήθηκε  το 1808 μ.Χ. στο χωριό Τζούρχλι (ή Τζούραλη) της επαρχίας Γρεβενών ,απο φτωχούς γονείς .
Oρφάνεψε  σε νεαρή ηλικία και μετέβη στα Ιωάννινα ,όπου   έγινε Ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν πασά, στον οποίο και παρέμεινε για 8 χρόνια.
Το Οκτώβρη του 1836 μ.χ  εχθροί του  Τούρκοι τον συκοφάντησαν ,ότι δήθεν προηγουμένως εξισλαμίστηκε και μετά επανήλθε στη θρησκεία του Χριστιανισμού .
Ο Αη Γιώργης  αφού απολογήθηκε με θάρρος αποδεικνύοντας ότι ποτέ του δεν έγινε αρνησίθρησκος,αφέθηκε ελεύθερος .
Πήρε σύζυγό ονόματι Ελένη και στις 30 Δεκεμβρίου του 1837 μ.χ απέκτησε το πρώτο του παιδί .
Ο Αγιος Γεώργιος   προσλήφθηκε Ιπποκόμος του μουσελίμη Φιλιατών και μετοίκισε στην περιοχή .
Οταν μετέβη  στα Ιωάννινα στις 12 Ιανουαρίου του 1838 μ.χ για προσωπικές του υποθέσεις ,συκοφαντήθηκε απο κάποιον Οθωμανό ότι δήθεν ήταν προηγουμένως Τούρκος και ξανάγινε χριστιανός.
Ο Αη Γιώργης συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή ,με τους Τούρκους να προσπαθούν να τον αλλαξοπιστήσουν ,χωρίς όμως να το καταφέρνουν αφού ο Αγιος παρέμεινε αμετάπιστος ,ομολογώντας τον Ιησού Χριστό .
Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 μ.χ απαγχονίστηκε στην αγορά ,μένοντας 3 μέρες κρεμασμένος στην αγχόνη ,με ένα ουράνιο φως να λάμπει πάνω απο το κεφάλι του ,εν'ω καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε  την πόλη των  Ιωαννίνων !
Πλήθος αρρώστων προσέτρεχαν σ' Αυτόν  για να θεραπευτούν .
Μια Τουρκάλα μάλιστα  άρπαξε τη μία κάλτσα απο το πόδι Του για τη θεραπεία οικείου της προσώπου .
Γι αυτό το λόγο και στις εικόνες  ο Αγιος  εικονίζεται  κρεμασμένος ,φορώντας μόνο μια κάλτσα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]