ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Σήκωσαν...στο πόδι τις γειτονιές οι Μωμόγεροι![βίντεο-φωτο]

H  Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου αναβίωσε και φέτος το έθιμο των Μωμόγερων  και κατάφεραν  με την "εισβολή" τους  να "αναστατώσουν" τη συνοικία της Ανατολής!
Πρόκειται για ένα ποντιακό έθιμο με ευχετηριακό  χαρακτήρα, που χάνεται στα βάθη των χρόνων  και λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια.
Σε  αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης , με την αλλαγή του νέου έτους , ενώ οι Μωμόγεροι  ,με τη σάτιρα, το χορό και το  τραγούδι  τους ,  υπενθυμίζουν      τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης!
Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν παράλληλα  μια μορφή αναγνώρισης της Ελληνικής προέλευσής τους   και  ένας τρόπος να ξεχαστούν από την Τουρκική δουλεία, και τις βίαιες εξισλαμίσεις.
Απο τις 11.00 το πρωί  η  Ανατολή Ιωαννίνων ,η  "καινούργια πατρίδα" των Ποντίων απο τη Ντούτζια ,που πριν απο 80 περίπου χρόνια, έφτασαν στην Ηπειρο ,με την ανταλλαγή πληθυσμών, κατακλύστηκε  απο     τη θορυβώδη πομπή  12 Μωμόγερων με τους συμβολικούς χαρακτήρες τους να περνούν  απο όλες τις γειτονιές ,χαρίζοντας  απλόχερα χαμόγελα και  αστείρευτο κέφι !
Με την  αρκούδα   να συμβολίζει  τη δύναμη ,την ηλικιωμένη γυναίκα το παρελθόν ,τη νύφη το μέλλον ,Μωμόγεροι και κάτοικοι    έγιναν  και φέτος ένα ,με τις νοικοκυρές να  τους περιμένουν  στο δρόμο με κεράσματα ,άφθονο τσίπουρο  και κρασί για να "ξορκίζεται" κάθε κακό για τη νέα χρονιά.
Σε κάθε σπίτι απο  όπου πέρασαν  στήθηκε   μια μικρή γιορτή με τους νοικοκυραίους να τους καλοδέχονται και τους Μωμόγερους να εύχονται   "υίαν , ευλογίαν και καλιχρονίαν "
Το λαϊκό Ποντιακό δρώμενο θα καταλήξει στις 16.00  στην κεντρική πλατεία της Ανατολής ,για να ακολουθήσει  το καθιερωμένο τρικούβερτο γλέντι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]