ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Βράβευση παλαίμαχων μουσικών και τραγουδιστών από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων

Μουσική τιμητική εκδήλωση, για τη βράβευση παλαιμάχων τοπικών λαϊκών οργανοπαικτών και τραγουδιστών με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων, πραγματοποιήθηκε  το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).

Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκαν οι διήμερες Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Ελληνική Μουσική Παράδοση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης. Ο Φοίβος Ανωγειανάκης συγκέντρωσε από όλη τη χώρα 1200 μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, συλλογή που δώρισε στο δημόσιο και δημιουργήθηκε το μουσείο στην Πλάκα.

Το πρωί του Σαββάτου στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιαστή της γνωστής εκπομπής «Το αλάτι της γης», Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική».

Την Παρασκευή έγιναν συναντήσεις με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Λιάβας και μέλη  του Συνδέσμου με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής συζήτησαν για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής και υπήρξε συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.
Ο καθηγητή Εθνομουσικολογίας κ. Λιάβας ήταν ομιλητής και στην βραδινή εκδήλωση, τονίζοντας την ανάγκη να καταγραφεί και διασωθεί η μουσική μας παράδοση. Αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας την «τεράστια και πολύ παλιά με ρίζες προελληνικές, με την καταπληκτική πεντατονία που εξακολουθεί και εκδηλώνεται εδώ σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, με σπουδαίους μουσικούς κατά καιρούς  σμίλευσαν τη μουσική παράδοση αυτού του τόπου και κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν και υπηρετούν με πείσμα και αγάπη, αντίθετα με τις συνθήκες που μας οδηγούν στην αμνησία, στην λήθη».Χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Εξάρχου και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Πολύβιος Καρράς κ.α.

Στους 13 παλαίμαχους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές της ηπειρωτικής μουσικής παράδοσης, οι οποίοι επιλέχθηκαν σε αυτή τη φάση (θα ακολουθήσουν και άλλες βραβεύσεις) να τιμηθούν αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Παπαλεοντίου.



Μαζί με την Μερόπη Τζούφη και τον κ. Λιάβα βράβευσαν τον μοναδικό παρόντα (λόγω προβλημάτων και αποστάσεων δεν  κατάφεραν να είναι εκεί οι άλλοι τιμώμενοι) τον Γιώργο Σίμο από τη Βερενίκη ο οποίος επί για 60 χρόνια έπαιζε ντέφι με διάφορες κομπανίες.

Οι άλλοι τιμώμενοι, παλαίμαχοι της παραδοσιακής μουσικής της περιοχής μας είναι στο κλαρίνο οι, Ζαχαρίας Δράβαλος από τους Δραμεσιούς Δωδώνης, Γιάννης Κατσούπης ή Κούλης από τη Λεπτοκαρυά Ζαγορίου, Σταύρος Μάντζιος ή Κόκκινος από τη Λαψίστα, Ναπολέων Ζούμπας από το Γραμμένο, Βαγγέλης Χαλιγιάννης από τον Παρακάλαμο, Πέτρος Χαραλάμπους από την Ιερομνήμη, Κώστας Χαλκιάς από τη Βούρμπιανη. Στο βιολί, ο Αντώνης Κόττικας από τη Λαψίστα, Νίκος Γεροδήμος από το Συρράκο και Νίκος Οικονόμου από τον Παρακάλαμο. Στο λαούτο ο Αποστόλης Μέλλης και στο τραγούδι η Ελπίδα Μπραχοπούλου από τον Παρακάλαμο.



Τέλος, μέλη των ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων χόρεψαν και τραγούδησαν επί σκηνής, τραγούδια της Αποκριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]