[Ντραγκότ]Πρόξενος Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο:Υπόθεση ιερή ..η διαδικασία της εκταφής [βίντεο-φωτο]

Ως" υπόθεση ιερή" χαρακτήρισε τη διαδικασία εκταφής των Ελλήνων πεσόντων του '40 στο αλβανικό μέτωπο ,ο Γενικός  Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ.Βασίλης Τόλιος ,μιλώντας αποκλειστικά  στο epirus-tv-news, απο τη θέση  Ντραγκότ του  Δήμου  Τεπελενίου,όπου βρέθηκε εχθές το πρωί   για να δει απο κοντά τις εργασίες  που ξεκίνησαν  επίσημα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα απο 70  χρόνια για να έρθει η δικαίωση για τους Ελληνες που χάθηκαν μαχόμενοι στο αλβανικό μέτωπο και που επι σειρά ετών βρίσκονταν  θαμμένοι   σε ομαδικούς τάφους σε χωράφια ανάμεσα στα βουνά της Αλβανίας .
Η επιλογή της θέσης Ντραγκότ ως πρώτο σημείο των εργασιών  μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας ,κάθε άλλο παρά τυχαία είναι .
Το συγκεκριμένο σημείο , σε απόσταση μόλις 2 χλμ απο το  στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας ,είχε χαρακτηριστεί απο τους κατοίκους ως "άκαρπη  γη" ,ενώ ο μεγάλος Σταυρός που  τοποθετήθηκε εκεί τους θύμιζε πάντα πως είναι ένας χώρος που πρέπει να μείνει άθικτος ,όπως και  έμεινε  τόσα χρόνια ...
Η ακεραιότητα αυτή του σημείου και το άθικτο που διατηρήθηκε  ,όπως εξήγησε ο κ.Βασίλης Τόλιος ευνόησε στο να ξεκινήσουν απο τη  θέση  Ντραγκότ οι έρευνες.
Η διαδικασία είναι μακρά ,τα σημεία που οι   ομάδες των δύο χωρών θα χρειαστεί να αναζητήσουν τα οστά των ηρώων είναι πολλά, με τις  αριθμητικές λίστες   των πεσόντων σε διάφορες περιοχές να δίνουν μια πρώτη εικόνα ..

Με τις ομάδες των δύο χωρών να συνεργάζονται άψογα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια ,και με τον χώρο των εργασιών να είναι απροσπέλαστος για τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία ,μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου  και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης είχε γίνει η εκταφή  πέντε  λειψάνων ...
[Τρίτη 23 Ιανουαρίου-Ντραγκότ]
"Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια που απαιτεί ασφαλώς κάποιο χρόνο ,η οποία θα έχει ένα αίσιο αποτέλεσμα "σημείωσε ο κ.Τόλιος για να υπογραμμίσει  στη συνέχεια τον κύριο στόχο αυτής ,την  "οφειλόμενη προ πολλού απότιση τιμής προς τους  ήρωες ."
Το αποτέλεσμα  μάλιστα  αυτής της διαδικασίας ,σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο ,θα αποτελέσει και έναν πολιτικό ψυχολογικό "καταλύτη" ιδιαίτερα θετικό για τις σχέσεις  Ελλάδας Αλβανίας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]