ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Λ.Αυγενάκης «Εμπαίζει η Κυβέρνηση τους επιλαχόντες του προγράμματος “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”»

Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη

«Εμπαίζει η Κυβέρνηση τους επιλαχόντες του προγράμματος “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”»

Στις «κωλοτούμπες» της Κυβέρνησης και στον εμπαιγμό των επιλαχόντων του Προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», αποσκοπεί στην πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, καθώς και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών για την ανάπτυξη της γεωργικής τους δραστηριότητας. Στην Κρήτη, οι αιτούντες προς ένταξη στο πρόγραμμα, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, υπερκάλυψαν το Πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην έχουν εγκριθεί αρκετοί ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες. 
Ειδικότερα, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του εν λόγω Προγράμματος προκύπτει ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 3000 νέοι αγρότες που δεν εγκρίθηκαν, ενώ ειδικά στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν 1198 δικαιούχοι και 451 επιλαχόντες για την ένταξη των οποίων απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, από αρκετούς συμπολίτες μας, οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης έχουν ζητήσει την αύξηση των πόρων για τους νέους γεωργούς.
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του (Κυριακή, 13-01-2018, εκπομπή ΕΠΤΑ, ΕΡΤ) αναφορικά με τους επιλαχόντες στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ανέφερε ότι «αυτή την ώρα έχουμε περάσει την πρώτη φάση, υπάρχουν Περιφέρειες που έχουν καλύψει το ποσό που τους αντιστοιχούσε και έχουν ανακύψει ανάγκες για επιλαχόντες που θέλουν να ενταχθούν, υπάρχουν Περιφέρειες που δεν κάλυψαν όλο το ποσό. Υπάρχουν περιθώρια. Τα χρήματα αυτά τα συνδιαχειριζόμαστε με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με την οποία είμαστε σε μία συνεννόηση. Επομένως αφού γίνει η προκήρυξη των Περιφερειών που δεν έχουν καλύψει το ποσό, αυτό θα τελειώσει περίπου στο τέλος του Γενάρη, θα μπούμε στην επόμενη προκήρυξη, έχουμε ένα ποσό διαθέσιμο. Δεν μπορώ όμως να σας πω ότι θα καλυφθεί το σύνολο. Υπολογίζουμε ένα μεγάλο ποσοστό των επιλαχόντων να καλυφθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε δυνατότητες χρηματικές, είναι θετικό ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον». Εξακολουθεί να εμπαίζει, ο κ. Υπουργός τους επιλαχόντες νέους αγρότες. Μετά από τρία χρόνια στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ουδείς ακόμη γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τους επιλαχόντες.
Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης (20-21 Σεπτεμβρίου 2017) είχε δεσμευτεί για πλήρη ένταξη όλων των επιλαχόντων στο προαναφερόμενο Πρόγραμμα. Τώρα, υπόσχεται ότι θα κατευθύνει τα αδιάθετα στις περιφέρειες που υπάρχουν επιλαχόντες, ανακοίνωσε 2η προκήρυξη, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στις Περιφέρειες αυτές και, μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τα μόρια ένταξης από 50 σε 35 για να καλυφθούν οι θέσεις. Ο κ. Υπουργός ακολουθεί την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης, υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δεν τηρούνται, «κωλοτούμπες» σε όλους τους τομείς.   
Έχει γίνει, άραγε, αντιληπτό ότι κάθε μέρα που καθυστερεί η ένταξη των επιλαχόντων, μειώνεται και η δυνατότητα συμμετοχής τους στα Σχέδια Βελτίωσης; Ο κ. Υπουργός, αντί να εμπαίζει, καλύτερα να απολογηθεί γιατί πετσόκοψε κατά σχεδόν 1/3 (-32,4%) τον προϋπολογισμό των Σχεδίων Βελτίωσης, στερώντας από τους Έλληνες αγρότες 151 εκατ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εκμεταλλεύσεών τους.
Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Η κυβέρνηση θα πρέπει να την ενισχύσει και να τη στηρίξει ως έναν νευραλγικό και εξαιρετικά σημαντικό τομέα της οικονομίας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ενταχθούν οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο Πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»;       
2. Για ποιο λόγο δεν μεταφέρονται τα αδιάθετα ποσά στις Περιφέρειες που υπάρχουν επιλαχόντες, μεταξύ αυτών στην Κρήτη; Είναι δίκαιη η μείωση των ορίων ένταξης, ήταν υπάρχουν ήδη επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις;».
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]