Γ. Μουζάλας: «Βάσιμες ενδείξεις ότι οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί είναι πραξικοπηματίες»

Για βάσιμες ενδείξεις ότι οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην Ελλάδα συμμετείχαν όντως στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Βγήκε μία απόφαση (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου σε έναν αξιωματικό). Αυτήν την απόφαση εμείς την εφεσιβάλαμε με βάση το Κράτος Δικαίου. Όπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες. Βλέπετε, εγώ δεν λέω ότι είναι πραξικοπηματίες. Και κατά την άποψή μας αυτό δημιουργεί, είναι γνωστό αυτό, ένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα και εμείς αυτό που θέλουμε, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι είμαστε Κράτος Δικαίου, θα πάμε δικαστικά», εξήγησε ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και πρόσθεσε: «Ό,τι αποφασίσουν τα δικαστήρια. Επομένως, εφαρμόσαμε μία διαδικασία, θα πάει μέχρι τέλους, ό,τι αποφασίσουν τα Δικαστήρια».

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ακόμη ότι «θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες. Επομένως θα ήθελα μια τελική απόφαση για το αν αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν σε πραξικόπημα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η προσωπική μου άποψη για το καθεστώς Ερντογάν δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό [...]. Εγώ και η κυβέρνηση δεν λέμε σε κανέναν δικαστή ‘πάρε την τάδε απόφαση’. Λέμε ‘να εξαντλήσουμε τη δικαστική διαδικασία’».

Ο υπουργός έκανε επίσης σαφές ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επιστρέφονται στην Τουρκία», ότι αυτό κατά την άποψή του είναι θεμιτό, ότι σε «αυτή τη φάση είναι καλό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να λάβουν ανθρωπιστικό καθεστώς». Όπως συμπλήρωσε, «αν είναι πραξικοπηματίες, που στο δικό μας κράτος δικαίου μόνο τα δικαστήρια μπορούν να αποφανθούν γι’ αυτό, δεν πρέπει να τύχουν πολιτικού ασύλου. Είναι μια πολιτική κίνηση. Μπορούν όμως να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ανθρωπιστική φάση. Εκεί το άσυλο προβλέπει λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει σύνδεση από την πλευρά της Τουρκίας της υπόθεσης των οκτώ με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός απάντησε: «Θέλω να ελπίζω πως υπάρχει μια τέτοια σοβαρότητα και από την άλλη πλευρά. Η ροή παραμένει στον υψηλό αριθμό που είχαμε και πριν. Για το μέλλον δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Βεβαίως ανησυχώ».

Ερωτώμενος για το αν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή του ως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας σχολίασε: «Νομίζω ότι οι κύκλοι κλείνουν. Θα εξαρτηθεί. Δεν μπορώ να σας πω ότι έκλεισε ο κύκλος. Νομίζω ότι όλοι οι κύκλοι κλείνουν κάποια στιγμή».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφυγικό και την κατάσταση στη Μόρια, είπε πως από τις 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. «Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Μεταφέραμε από τα νησιά, το τελευταίο τρίμηνο νομίζω, 7.000 ανθρώπους. Ήρθανε κι άλλοι, κι έρχονται κι άλλοι. Τι θέλω να σας πω με αυτό; Ότι -το έχω πει επανειλημμένα- δεν υπάρχει ένα ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο, μια μπαγκέτα μαγική που κουνάει τα πράγματα. Η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή».

«Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και θα την ξαναφτιάχνουμε. Υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας στη μετανάστευση, η ροή», συνέχισε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς αν στη Μόρια θα έχουμε άλλους νεκρούς, ο κ. Μουζάλας είπε πως «είναι μία ερώτηση που έγινε και μετά παραποιήθηκε η απάντησή μου πάρα πολύ. Εγώ δήλωσα, και ελπίζω να μην παίξει πάλι ότι ο Μουζάλας δεν θέλει να απαντήσει, ότι το μόνο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ, είναι ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην έχουμε νεκρούς».

Επεσήμανε, δε, ότι μέχρι να υπογραφεί η δήλωση ή η Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, η ροή από την Τουρκία ήταν 7.500 άνθρωποι την ημέρα. «Δεκαπέντε ημέρες μετά την υπογραφή της δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας πέσαμε στους 80 ανθρώπους την ημέρα. Επειδή όπως σας είπα και πριν δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά στη μετανάστευση, τα συμπεράσματα δικά σας», πρόσθεσε.Τι σχολίασε η ΝΔ

«Αυτοί που ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν τις συνθήκες διαβίωσης στην Αμυγδαλέζα και είχαν κάνει σημαία τους θέματα χορήγησης ασύλου, αποδεικνύουν σήμερα με τις πράξεις τους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η - με κάθε τίμημα - παραμονή τους στις καρέκλες τις εξουσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μουζάλα. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει:

«Ο πρώην ακτιβιστής και θιασώτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Μουζάλας μας επιφύλαξε άλλη μία έκπληξη με τη χθεσινή συνέντευξή του: αναφερόμενος στην υπόθεση χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ισχυρίστηκε πως ‘υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες’.

» Μετά τη δήλωση του κ. Κοντονή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δικαστούν οι 8 στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση έχει βαλθεί να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, διατυπώνοντας μάλιστα κρίσεις που είναι αντίθετες και με το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, αλλά και της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου, η οποία έκρινε ότι οι 8 αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμιξη στο πραξικόπημα στην Τουρκία.

» Εξίσου προκλητική ήταν, όμως, και η αναφορά του Υπουργού στο ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στη Μόρια. Για άλλη μία φορά επανέλαβε - εμμέσως αυτή τη φορά - ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν νεκροί στα κέντρα υποδοχής.

» Η συνέντευξη του κ. Μουζάλα είναι άλλο ένα δείγμα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Αυτοί που ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν τις συνθήκες διαβίωσης στην Αμυγδαλέζα και είχαν κάνει σημαία τους θέματα χορήγησης ασύλου, αποδεικνύουν σήμερα με τις πράξεις τους ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η - με κάθε τίμημα - παραμονή τους στις καρέκλες τις εξουσίας».★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]