Ιωάννινα:Φυλάκιση 6 μηνών στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής[δηλώσεις Κούγια-Μπούκα στα ΜΜΕ]βίντεο-φωτο]

Στις 11.00 λόγω της σημερινής στάσης εργασίας των Δικαστικών και των Εισαγγελέων  συνεχίστηκε  σήμερα στο Εφετείο Ιωαννίνων  η  εκδίκαση της  έφεσης του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής ,για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη .
Υπενθυμίζεται, ότι ο  πρώην διευθυντής πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή ,για παράβαση καθήκοντος κατ'εξακολούθηση .
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την  αγόρευση του Εισαγγελέα για να ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, κ.Αλέξη Κούγια και Σ.Μποροδήμου .
Η αγόρευση  και η πρόταση του Εισαγγελέα 
-Ο κατηγορούμενος γνώριζε τα παραπτώματα και  δεν πήρε κάποιο μέτρο 
-δεν θέλησε να συγκρουστεί με τους σπουδαστές 


Ο Εισαγγελέας αναφερόμενος στην πρωτόδικη απόφαση που έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος , επισήμανε πως ο κατηγορούμενος    ενώ ήξερε τις παραβατικές συμπεριφορές μερίδας σπουδαστών εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ,δεν επέβαλε πειθαρχικές ποινές.
"Το παιδί υφίστατο βία σωματική και ψυχολογική απο ομάδα φοιτητών που κάποιος έπρεπε να χαλιναγωγήσει " σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εισαγγελέας της  έδρας ,για να αναφερθεί στη συνέχεια στο εξαίρετο του χαρακτήρα του, που  ήταν και εκείνο  που τον διαφοροποιούσε απο τους υπόλοιπους σπουδαστές,για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως   λόγω  αυτής της  της ευγένειάς του   ουδέποτε είχε εκφράσει κάποιο παράπονο, όταν είχε ρωτηθεί για τα" καψόνια"  που του έκαναν μέσα στη Σχολή και  απο την οικογένεια και τους οικείους του αλλά και απο τη Δοίκηση  ,ενώ αρκούνταν μόνο να τα χαρακτηρίζει ως αστεϊσμούς .
Μετά απο μια αναδρομή στις  παραβατικές συμπεριφορές που έκαναν δύσκολη τη ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη ,ο Εισαγγελέας στάθηκε στη σημαντική όπως τη χαρακτήρισε μαρτυρία της μαγείρισσας της  Εστίας ,1-2 μέρες πριν εξαφανιστεί ο Βαγγέλης .
Οπως είχε καταθέσει η μαγείρισσα είχε  δει τον Βαγγέλη  στο εστιατόριο σκυθρωπό και πολύ θλιμμένο ,τον είχε ρωτήσει αν έχει κάτι  και είχε  λάβει απο εκείνον αρνητική απάντηση .
Αναφερόμενος στη συνέχεια  ο Εισαγγελέας σε   πειθαρχικά παραπτώματα σπουδαστών πριν αναλάβει τη Διοίκηση της Σχολής ο κατηγορούμενος ,υπογράμμισε πως είχαν επιβληθεί ποινές απο προηγούμενες διοικήσεις  για πειθαρχικά παραπτώματα  ήσσονος μάλιστα  σημασίας .[αποβολη τον Νοέμβρη του 2011 για κατανάλωση αλκοόλ ,τριήμερη αποβολή σε σπουδαστή που επέστρεψε ξημερώματα στη Σχολή αλλά και ποινή οριστικής αποβολής  απο την Εστία   το 2012 ,λόγω ωραρίου.]
 Σε αντίθεση  όμως με τις  προηγούμενες διοικήσεις ,ο κατηγορούμενος δεν εφάρμοσε την πειθαρχική διαδικασία ,  δεν πήρε κανένα πειθαρχικό μέτρο  και δεν θέλησε να συγκρουστεί με τους σπουδαστές που έκαναν δύσκολη την καθημερινότητα του Βαγγέλη Γιακουμάκη , με τον Εισαγγελέα να σημειώνει  χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος γνώριζε πως έπρεπε να ακολουθήσει ,ότι ορίζουν τα προεδρικά διατάγματα του Αρείου Πάγου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση .
Συνεχίζοντας της αγόρευσή του , έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συγκροτημένη προσωπικότητα του κατηγορουμένου ,αναγνώρισε τις καλές προθέσεις  του ,αφού ειδοποίησε  άμεσα τη μητέρα του Βαγγέλη και κοινωνικό λειτουργό αλλά και την προθυμία του για την εργασία του στη Σχολή ,όπως  είχαν επισημάνει στις καταθέσεις  τους κάποιοι απο του μάρτυρες .

Ωστόσο  ο κατηγορούμενος δεν φρόντισε να  πάρει κάποιο μέτρο πλην της αλλαγής του δωματίου  για να γλιτώσει ένα παιδί που βασανιζόταν καθημερινά και που λόγω του χαρακτήρα του δεν μπορούσε να κάνει την επανάστασή του ,με  τον Εισαγγελέα να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:
ότι "Ο νόμιμος και ο πρόσφορος τρόπος για τον κατηγορούμενο ήταν να λάβει μέτρα για τα πειθαρχικά παραπτώματα των σπουδαστών ,εφόσον δεν τα πήρε ήθελε να οφελήσει  τη σκληρή ομάδα  που συνέχισε   να διαμένει και να σιτίζεται στη Γαλακτοκομική Σχολή"

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο Εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστήριο  να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος κατ'εξακολούθηση ,απαριθμίζοντας στη συνέχεια  τα  περιστατικά που  έχουν αποδειχθεί :
- το περιστατικό που  έκλειναν στον Βαγγέλη το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο
-το  κλείσιμό του απο σπουδαστές στη ντουλάπα δωματίου -
τις σφαλιάρες απο συμφοιτητές τους
-και το  ξύρισμα παρά η θέλησή του .

Αγόρευση Αλέξη Κούγια 

Μετά τον Εισαγγελέα τον λόγο πήρε ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της Σχολής ,o  κ.Αλέξης Κούγιας .
Ο κ.Κούγιας  στη δίωρη περίπου αγόρευσή του έκανε λόγο   για ένα "αφήγημα" που δεν  έχει αποδειχθεί ,αφού  δεν προκύπτει ούτε απο τις καταθέσεις ,ούτε απο το πρώτο Δικαστήριο ούτε και απο το Εφετείο  κάποιος  αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας για  τα "βασανιστήρια που περνούσε ο Βαγγέλης στη Σχολή .
Στόχος του αφηγήματος ήταν να πληγεί η φήμη της Γαλακτομικής Σχολής και  να μπει στο στόχαστρο ο κατηγορούμενος .
Ο κ.Κούγιας αναφέρθηκε με τα  μελανότερα των  χρωμάτων  στο ρόλο των ΜΜΕ  που έστησαν μια "διευρεύνηση" της υπόθεσης έξω απο τη δικαστική αίθουσα  ,ενώ στεκόμενος στον χαρακτήρα του Βαγγέλη  υπογράμμισε το ευαίσθητο του χαρακτήρα του που ήταν και εκείνο που τον διαφοροποιούσε αισθητά απο τους υπόλοιπους σπουδαστές ,παιδιά απο  κτηνοτροφικές οικογένειες που βρίσκονταν ,όπως  χαρακτηριστικά είπε στη Σχολή  γιατί ήθελαν να γίνουν γαλακτοκόμοι ,κάτι που δεν ήθελε ο Βαγγέλης ,με τους γονείς του σε αυτό το σημείο   να εγκαταλείπουν συγκινησιακά φορτισμένοι  τη δικαστική αίθουσα και να επιστρέφουν   προς το τέλος της αγόρευσης του κ.Αλέξη Κούγια .
Αναφερόμενος στην  κατάθεση του φοιτητή   απο τη Βραζιλία, που ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον κατηγορούμενο για τα όσα είχε ακούσει να λένε στη Σχολή πως περνούσε ο Βαγγέλης ,ο κ.Κούγιας επισήμανε πως  έχει  καταρρεύσει ,αφού δεν αποδεικνύεται τίποτα,  με τον μάρτυρα να  μεταφέρει  απλά πληροφορίες τρίτων χωρίς να κατονομάζει πουθενά τις πηγές των πληροφοριών του .
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με  τη σύντομη αγόρευση του έτερου  συνηγόρου υπέρασπισης κ.Σ.Μποροδήμου .
Το Δικαστήριο   έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση , με ποινή φυλάκισης  15 μηνών με  3 ετή αναστολή.
Με τον κ.Κούγια  όμως να ζητά το ελάχιστο προβλεπόμενο της ποινής   προκειμένου  να μην καταστραφεί ο  εντολέας του  επαγγελματικά ,το  Εφετείο επέβαλλε ποινή 6 μηνών με  3ετή αναστολή .
Δηλώσεις Αλέξη Κούγια/Δημήτρη Μπούκα 
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ για την απόφαση του Δικαστηρίου , ο  συνήγορος υπεράσπισης του πρώην διευθυντή της Σχολής κ.Αλέξης Κούγιας ,  έκανε λόγο για μια  απόφαση που αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση με τον εντολέα του αφενός να καταδικάζεται ,αλλά για 3 εκφοβιστικές  πράξεις σπουδαστών εις βάρος του Βαγγέλη και όχι για 15 ,για τις οποίες είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ,ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να  δοθεί συνέχεια στον Αρειο Πάγο .
Αυτό που ενδιαφέρει την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη δεν είναι το ύψος των ποινών αλλά η διαλεύκανση της υπόθεσης και η πρόοδος της ανακριτικής διαδικασίας ,σημείωσε μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο δικηγόρος της οικογένειας του Βαγγέλη Γιακουμάκη , κ. Δημήτρης Μπούκας ,με τη διαδικασία  όπως γνωστοποίησε  να παραμένει στο στάδιο της ανάκρισης,ενώ έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος συγκεκριμένων ανθρώπων για συγκεκριμένα αδικήματα ,ιδιαίτερα  μάλιστα σημαντικά,όπως χαρακτηριστικά  επισήμανε  ο γνωστός ποινικολόγος .[επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ΄εξακολούθηση , παράνομη βία κατ΄εξακολούθηση ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]