Ανοιχτά 40 ώρες την εβδομάδα τα φαρμακεία. Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί!

Υποχρεωτική λειτουργία κατ’ ελάχιστον 40 ώρες εβδομαδιαίως, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα φαρμακεία.

Οι ώρες θα κατανέμονται με απόφαση του κατά τόπον περιφερειάρχη και τη σύμφωνη γνώμη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. εντός της ημέρας. Επιπλέον, επιτρέπεται η διευρυμένη λειτουργία των φαρμακείων έπειτα από σχετική δήλωση στην Περιφέρεια, η οποία γίνεται ανά δίμηνο, αντί ανά εξάμηνο που ισχύει σήμερα ,ενώ προβλέπονται χρηματικές κυρώσεις για όποιον χρησιμοποιεί πράσινο σταυρό ή τη λέξη "φαρμακείο" χωρίς να έχει τη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Επιγραμματικά οι αλλαγές που επέρχονται είναι:

- Ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργία 40 ωρών την εβδομάδα.
- Ορισμός αργιών: 1/1, 6/1, Καθαρά Δευτέρα M.Παρασκευή-Κυριακή-Δευτέρα Πάσχα, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28η Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου συν εορτές Πολιούχων Αγίων και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.
- Υποχρεωτική συμμετοχή σε εφημερίες και διανυκτερεύσεις. Αναμένεται Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια απαλλαγής και επανεξετάζονται όλες οι προηγούμενες απαλλαγές. Τα διευρυμένα φαρμακεία δεν μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή.
- Προσωρινό κλείσιμο φαρμακείου μόνο για λόγους υγείας ή ανακαίνισης/μεταφοράς (καταργείται το ελεύθερο κλείσιμο της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ)
- Δήλωση διευρυμένου ωραρίου ανά δίμηνο
- Χρηματικές κυρώσεις για όποιον χρησιμοποιεί πράσινο σταυρό ή τη λέξη "φαρμακείο" χωρίς να έχει τη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας
- Κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με σκοπό την ταχύτερη διαδικασία έκδοσης Δελτίου Τιμών

Αντιδρά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση καλεί τους φαρμακοποιούς της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στην νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία όπως τονίζουν «η κυβέρνηση βάζει τη δική της συμμετοχή στο χάος που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων».

Η κυβέρνηση κάνοντας βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της Τρόικα, συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προκατόχων της, «ρυθμίζει» το ωράριο λειτουργίας, απορυθμίζοντας το , θεωρώντας ότι οι νόμοι της αγοράς μπορούν να εφαρμοστούν και στην Υγεία, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι φαρμακοποιοί και συνεχίζουν:

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι τις επιπτώσεις της δήθεν «απελευθέρωσης προς όφελος του ανταγωνισμού», θα τις υποστούν πάλι, πρώτοι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι και βέβαια οι φαρμακοποιοί. Το ίδιο έχει γίνει και με τα ΜΥΣΥΦΑ που οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπως ακριβώς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει.

Είναι προφανές ότι η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στην φαρμακευτική περίθαλψη».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει τέλος πως τα φαρμακεία μπορούν να αποτελέσουν 11.000 υγειονομικά κέντρα με ουσιαστικό κοινωνικό έργο, αρκεί η Πολιτεία να κατανοήσει τον σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και να σταματήσει να τα αντιμετωπίζει σαν εμπορικά καταστήματα πειραματιζόμενη σε βάρος της βιωσιμότητας τους.
nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]