3 τροφές σύμμαχοι στη μείωση της χοληστερίνης

Είναι γεγονός πως η χοληστερίνη είναι μια ουσία απαραίτητη για τον οργανισμό καθώς είναι βασικό συστατικό όλων των κυττάρων μας και είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ορμονών.

Ωστόσο, όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ειδικότερα της LDL «κακής» χοληστερόλης» αυξηθούν, τότε αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και συμβάλλουν στην αθηροσκλήρωση. Έτσι, η μείωσή τους είναι επιτακτική.

Αν λοιπόν κι εσείς βρίσκεστε σε μάχη για τη μείωση της χοληστερόλης, τότε στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε 3 τροφές θα συμμαχήσουν μαζί
σας ώστε να βγείτε νικητές.

Ποια είναι τα τρόφιμα σύμμαχοι στη μείωση της χοληστερίνης;
Σαρδέλα για Ω3 λιπαρά οξέα
Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως η σαρδέλα, λόγω των υψηλών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Η μέτρια κατανάλωση ψαριών (περίπου 2 μερίδες/εβδομάδα) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπροσθέτως, τα ωμέγα 3 απαραίτητα λιπαρά που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες φαίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, να επιβραδύνουν την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και να μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Τι να προσέξετε;
Ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρέψετε το ψάρι σας επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Προτιμήστε τη σαρδέλα σας ψητή στο φούρνο ή στο grill και αποφύγετε το τηγάνισμα.

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, δύο φορές την εβδομάδα και θωρακίστε την καρδιά σας.

Φυτοστερόλες για σίγουρη μείωση χοληστερόλης
Οι φυτοστερόλες είναι φυσικό συστατικό των φυτικών τροφίμων και έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη. Λόγω της δομής τους αυτής «ξεγελούν» τα κύτταρα του εντέρου και παίρνουν τη θέση της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι την απορρόφησή της.

Είναι εντυπωσιακό πώς κατανάλωση 1,5-3 γραμμαρίων φυτικών στερολών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης κατά 7% - 12,5%, μέσα σε μόλις 2-3 εβδομάδες
Πώς θα εξασφαλίσετε την απαραίτητη ποσότητα;
Είναι γεγονός πως οι τροφές περιέχουν φυσικά μικρές ποσότητες φυτοστερολών, για το λόγο αυτό η λύση βρίσκεται στα λειτουργικά τρόφιμα. Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτοστερόλες όπως, φυτική μαργαρίνη, ροφήματα γιαουρτιού, επιδόρπια γιαουρτιού και προϊόντα γάλακτος και δείτε τη χοληστερόλη σας να μειώνεται.

Όσπρια για τις πολύτιμες φυτικές ίνες
Αναμφίβολα τα όσπρια βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και αποτελούν ένα πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μάλιστα, η κατανάλωση μίας μερίδας οσπρίων την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL «κακής» κατά 5% μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σας ακούγεται δύσκολη η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων; Ξεκινήστε εντάσσοντάς τα 2-3 φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιό σας!

Που οφείλεται η δράση τους;
Πιθανόν, η μεγάλη περιεκτικότητά των οσπρίων σε φυτικές ίνες τα καθιστά ένα αποτελεσματικό όπλο στη μάχη για τη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη σύνθεση χοληστερόλης στον οργανισμό μας καθώς και την απορρόφησή της έχοντας ως αποτέλεσμα τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης.

Αν λοιπόν κι εσείς θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας δεν έχετε παρά να εντάξετε τα παραπάνω τρόφιμα στη διατροφή σας. Να θυμάστε οι μικρές αλλαγές φέρνουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα.
πηγη .mednutrition.gr

Πάρης Παπαχρήστος
ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]