ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τι αυτοκίνητα αγόρασαν οι Έλληνες το 2017;

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων για το 2017 σημείωσαν αύξηση κατά 11,7 % σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δείτε τώρα: Ποια μάρκα ήταν η πρώτη σε πωλήσεις; Ποιο το αγαπημένο μοντέλο του αγοραστικού κοινού; Βενζίνη ή diesel;
Μετά από την δύσκολη περίοδο ύφεσης που πέρασε, η ελληνική αγορά αυτοκινήτου σημειώνει ανοδική πορεία για άλλη μια χρονιά (είναι η 5η κατά σειρά, ωστόσο και η πιο σημαντική) επιτρέποντάς μας έτσι να βλέπουμε το μέλλον με μικρή αισιοδοξία. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων έκλεισαν στις 88.083 μονάδες, νούμερο κατά 11,7% μεγαλύτερο σε σχέση με το περσινό των 78.873 μονάδων. Πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις ήταν η Toyota και πιο αγαπημένο μοντέλο το Yaris, ωστόσο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε τα επιμέρους στοιχεία.

Για το λόγο αυτό σε αυτές τις σελίδες αναλύουμε τις πρωτιές των μαρκών και των μοντέλων χωρισμένα σε πωλήσεις ιδιωτών και πωλήσεις εταιρικών αυτοκινήτων, αποκαλύπτουμε ποιο καύσιμο είναι το δημοφιλέστερο στους ιδιώτες και στις εταιρείες και προσπαθούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο των SUV  που πλέον αποκτούν σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Οι πρώτες σε πωλήσεις εταιρείες
Η Toyota κατέκτησε την πρώτη θέση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο. Επιπλέον, είναι η πρώτη εταιρεία που καταφέρνει μετά από τόσο καιρό να σημειώσει περισσότερες από 10.000 πωλήσεις. Δεύτερη επί του συνόλου ήρθε η Nissan και τρίτη η Volkswagen.  Ωστόσο, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε τι γίνεται στην αγορά της λιανικής και των εταιρικών αυτοκινήτων. Έτσι συγκεκριμένα, στην προτίμηση των ιδιωτών η Toyota έρχεται πάλι πρώτη σε απόλυτο νούμερο, όμως στο ποσοστό επί των πωλήσεων της κάθε μάρκας (δηλαδή ανάμεσα σε εταιρικά και οχήματα ιδιωτών), άξιο αναφοράς είναι το 76% της Honda και το 72% της Ford. Πρόκειται δηλαδή για δύο μάρκες που έχουν επενδύσει στον ιδιώτη. Περνώντας τώρα στις πωλήσεις εταιρικών αυτοκινήτων Fiat, Peugeot και Volkswagen είναι οι πιο αγαπητές και μάλιστα με υψηλό ποσοστό (76, 68 και 60% αντίστοιχα), αν και το μεγαλύτερο ποσοστό επί των εταιρικών πωλήσεων το έχει η Alfa Romeo. Τέλος, όσον αφορά στην υποκατηγορία των Premium, η Mercedes είναι η πρώτη που συναντάς στη σχετική λίστα.

 Ποια μοντέλα προτιμάει το κοινό;

Πριν αποκαλύψουμε το ποια είναι τα δημοφιλέστερα μοντέλα της ελληνικής αγοράς, άξιο αναφοράς είναι να πούμε πως από τα πρώτα 10 τα 7 ανήκουν στην κατηγορία των μικρών και τα υπόλοιπα 3 έρχονται από τις κατηγορίες των μίνι, SUV και μικρομεσαίων. Πιο αναλυτικά, τώρα, βασιλιάς των πωλήσεων είναι το Toyota Yaris ακολουθούμενο από τα Opel Corsa και Fiat Panda. Στην έκτη θέση έρχεται το SUV Nissan Qashqai, ενώ την 10άδα κλείνει το μικρομεσαίο Opel Astra.

Toyota Yaris και Opel Corsa είναι πρώτα και στις πωλήσεις λιανικής, ωστόσο να επιστήσουμε πάλι την προσοχή σας στο 80% που έχει το Toyota C-HR (δηλαδή 8 στα 10 C-HR αγοράζονται από ιδιώτες και 2 μόνο εταιρικά) και το 75% που έχουν τα Ford Fiesta και Ford Kuga.


Τέλος, όσον αφορά τα μοντέλα που προτιμούνται περισσότερο από τις εταιρείες, το Fiat Panda βρίσκεται στην κορυφή και αυτό εξηγείται από την άνθιση που σημειώνει ο ελληνικός τουρισμός (βλ. αυτοκίνητα rent a car), ενώ δεύτερο έρχεται το Peugeot 208 το οποίο διαθέτει έναν πολύ καλό και οικονομικό πετρελαιοκινητήρα, διαμάντι για τις εταιρίες που διανύουν αρκετά χιλιόμετρα ετησίως.
Καύσιμο: Η βενζίνη έχει προβάδισμα

Η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2011 είχε ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» του diesel, αφού κατάφερε να αποσπάσει μερίδιο πάνω από 65% επί του συνόλου των πωλήσεων. Ήταν βλέπετε ο απαγορευμένος καρπός τον οποίο όλοι θέλησαν να γευτούν. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχει έρθει η λογική ισορροπία μεταξύ βενζίνης και diesel. Πιο αναλυτικά, λοιπόν, επί του συνόλου η βενζίνη προτιμάται από το 52,5%, ενώ στους ιδιώτες ειδικότερα το ποσοστό είναι 62,6% κι αυτό εξηγείται, αφού τα βενζινοκίνητα μοντέλα είναι πιο φθηνά και οι ιδιώτες δεν διανύουν πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ετησίως. Από την άλλη, τα εταιρικά αυτοκίνητα, λόγω των χιλιομέτρων που διανύουν ετησίως, προτιμούνται ως diesel σε ποσοστό 53,8%.
1 στα 4 αυτοκίνητα είναι SUV!

Αν μας το έλεγαν πριν από μια δεκαετία δεν θα το πιστεύαμε! Πλέον όμως είναι γεγονός. Τα SUV έχουν ανοδική τάση σε βαθμό που πλέον 1 στα 4 αυτοκίνητα που πωλείται είναι SUV. Λογικό, λοιπόν, και από την πλευρά τους οι εταιρείες να βγάζουν συνεχώς νέα μοντέλα για να καλύψουν τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Παρόλα αυτά, όμως, τα SUV δεν είναι ακόμη η δημοφιλέστερη κατηγορία για την ελληνική αγορά. Τα μικρά διατηρούν το 36,2% των συνολικών πωλήσεων όντας στην κορυφή. Δεύτερα έχουν περάσει τα μικρομεσαία και τρίτα είναι πλέον τα μίνι.
πηγη autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]