Ιωάννινα:Παρέμβαση του Δημάρχου Πάργας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Παρέμβαση στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το διάστημα από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε  ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Νάστας ανέφερε:

«Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ είναι μια κορυφαία διαδικασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το θεσμό που υπηρετούμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε μεταξύ μας, να συζητήσουμε τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν και να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας. Αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι  στην πρώτη γραμμή  για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων που έχουν οι τοπικές μας κοινωνίες.
Οι Δήμοι μας, όμως, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι στην πρώτη γραμμή, θα πρέπει να διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Και να έχουν  οικονομική αυτοτέλεια. Τα οικονομικά μας έχουν δυστυχώς  υποστεί  μεγάλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χωρίς όρθια την Αυτοδιοίκηση, ούτε  η πατρίδα μας  μπορεί  να σταθεί όρθια.
Εμείς σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Είναι  απαραίτητο να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Είναι  απαραίτητο να μας αποδοθούν οι οικονομικοί πόροι που μας αφαιρέθηκαν αλλά και οι οικονομικοί πόροι που έχουν παρακρατηθεί. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η Κεντρική Εξουσία  και να δράσει ανάλογα.
Οι Δήμοι μας δεν όλοι ίδιοι. Έχουν ιδιαιτερότητες. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους, έχουν και διαφορετικές ανάγκες. Εμεί για παράδειγμα, ο Δήμος Πάργας,  είμαστε ένας μικρός Δήμος, που αποτελεί όμως  έναν ονομαστό διεθνώς τουριστικό προορισμό. Έναν προορισμό  που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς  μήνες σε ολόκληρη την Ήπειρο. Παράλληλα, διαθέτουμε και έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα, που απαιτεί και τις ανάλογες υποδομές.
Ειδικά στο θέμα της στελέχωσης είναι γνωστό το πρόβλημα που  αντιμετωπίζουν οι μικροί Δήμοι. Πρέπει οι μικροί Δήμοι να ενισχυθούν με κατάλληλο επιστημονικό  προσωπικό, τεχνικά μέσα και  με συμβουλευτική υποστήριξη. Για να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα του  ΕΣΠΑ.
Ειδικά για τους μικρούς και ορεινούς Δήμους της Ηπείρου θα πρέπει να θεσπιστεί ένα Ειδικό Πρόγραμμα, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής, για την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων και  έργων για την προστασία και ανάδειξη  των παραλιακών μας περιοχών.
Στους μικρούς Δήμους που πλήττονται από τη φτώχεια ή αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα,  θα  πρέπει να χρηματοδοτηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις,  όπως Κοινωνικά Ιατρεία, Φροντιστήρια, Δομές  δωρεάν Σίτισης και  Φροντιστήρια. Οι περιοχές μας  χρειάζονται επίσης χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και την επαρκή λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων.
Τέλος, μια πολύ καλή πρωτοβουλία θα  ήταν η υιοθέτηση ενός νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο παλιός ΘΗΣΕΑΣ, με πόρους από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μέσα από αυτό το Πρόγραμμα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Η ενότητα και η συνεργασία των Δήμων μας, η κοινή δράση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της ΚΕΔΕ και  η συνεργασία της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διεκδικούμε αποτελεσματικά τα αιτήματά  μας. Έτσι πρέπει να προχωράμε, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά  τις τοπικές μας κοινωνίες που δοκιμάζονται από την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]