Το Αν. Ζαγόρι δικαιούται ελεύθερη διέλευση από τα διόδια Παμβώτιδας

Την έντονη διαμαρτυρία του Δήμου Ζαγορίου προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, για την ελεύθερη διέλευση μονίμων κατοίκων και επαγγελματιών στο σταθμό διοδίων Παμβώτιδας (Δροσοχώρι) της Εγνατίας, δεδομένου ότι  δεν συμπεριλαμβάνει και την περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, όπως έχει ζητηθεί κατ΄ επανάληψη.

Η απόφαση αυτή του κ. Σπίρτζη η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ, αποτέλεσε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον καθορισμό του αντιτίμου για τα διόδια της Εγνατίας στην οποία το κόστος  διέλευσης από τον νέο σταθμό της Παμβώτιδας (ξεκινά η λειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου) ορίστηκε στο 1,20 ευρώ για τα επιβατικά, ενώ μειώνεται στα 2,10 από 2,40 ευρώ η διέλευση από Τύρια και Μαλακάσι.

Παρόλο που κάτοικοι και επαγγελματίες του Ανατολικού Ζαγορίου χρησιμοποιούν καθημερινά την Εγνατία, δεν δικαιούνται με βάση την απόφαση του Υπουργού Υποδομών απαλλακτικής κάρτας διέλευσης, ενώ οι κάτοικοι από τις όμορες προς το Ζαγόρι, Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μετσόβου (όπως η Μικρή και Μεγάλη Γότιστα κ.α.) έχουν δικαίως αυτή τη δυνατότητα, όπως και συνολικά ο Δήμος Μετσόβου από τα διόδια Παμβώτιδας και Μαλακασίου και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας από το σταθμό Τύριας.

«Θεωρούμε ότι ο Υπουργός Υποδομών υπέγραψε μια απόφαση  άδικη για την περιοχή του Ζαγορίου, δεδομένου ότι στον ίδιο κόμβο (Αράχθου) εισέρχονται οι κάτοικοι και επαγγελματίες Τοπικών Κοινοτήτων του όμορου Δήμου Μετσόβου, όπως και αυτοί από ολόκληρο το Ανατολικό Ζαγόρι για να μεταβούν μέσω Εγνατίας οδού στα Γιάννινα και άρα θα έπρεπε να τύχουν ελεύθερης διέλευσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.

Πρόκειται για δεκάδες κατοίκ
ους, αλλά και πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι κινούνται καθημερινά προς και από τα Γιάννινα από την Εγνατία και όχι από την παλιά εθνική οδό ή οποία, ιδίως τους χειμερινούς μήνες δεν παρέχει πλήρη ασφάλεια, δεδομένου ότι η συντήρηση της δεν είναι όπως παλιά, πριν δοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος.

Ο Δήμος Ζαγορίου, με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει προσφύγει στο ΣτΕ (όπως έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Μετσόβου) κατά της λειτουργίας του σταθμού διοδίων της Παμβώτιδας (Δροσοχώρι) ζητώντας ελεύθερη διέλευση για μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες του Ανατολικού Ζαγορίου και θα επιμείνει σε αυτή τη θέση.

Παράλληλα, καλεί τον Υπουργό Υποδομών να αποκαταστήσει την αδικία και να συμπεριλάβει και το Δήμο Ζαγορίου στις γεωγραφικές περιοχές που απαλλάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι από την καταβολή διοδίων, συγκεκριμένα στον σταθμό Παμβώτιδας, διότι και το 1,20 ευρώ που είναι το κόστος διέλευσης αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση για όσους κινούνται καθημερινά προς και από Γιάννινα.

Για το θέμα έγινε παρέμβαση προς το Υπουργείο Υποδομών από το Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, αλλά και από τον  Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη για έκδοση συμπληρωματικής απόφασης, ώστε να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση και για τους κατοίκους του Ζαγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]