Ιωάννινα:Βορά στα τροχοφόρα...

Καθήκον οποιασδήποτε Δημοτικής αρχής είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των δημοτών της. Τα πεζοδρόμια υπάρχουν  για να παρέχουν στους πολίτες διασυνδεόμενες και ασφαλείς διαδρομές σε ένα κανονικό αστικό περιβάλλον με ιδιαίτερη μνεία στους ΑμΕΑ.

Τι από όλα αυτά συμβαίνει στην κάθοδο της Δωδώνης (και από τις δύο πλευρές), εκεί όπου οι πεζοί περπατούν στο δρόμο ή ανάμεσα από τα αυτοκίνητα που έχουν καβαλήσει τα πεζοδρόμια με την ούτως ή άλλως κατεστραμμένη πλακόστρωση;

Κι ενώ για τα διακοσμητικά κολωνάκια του κέντρου της πόλης ξοδεύονται αφειδώς τα "ευρώπουλα" λίγο πιο πέρα τα δικαιώματα των πεζών αφήνονται βορά στις διαθέσεις των τροχοφόρων.

Η εικόνα αυτή υπάρχει καιρό τώρα και χειροτερεύει συνεχώς.  Έχει αναδειχτεί από τους «Σκεπτόμενους πολίτες» αρκετές φορές, η Δημοτική αρχή όμως (για τους δικούς της, άγνωστους, λόγους) όχι μόνο κωφεύει αλλά αφήνει προκλητικά να συνεχίζεται μια κατάσταση απερίγραπτη, τριτοκοσμική, βάρβαρη.

Η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίων και διαβάσεων των πεζών είναι ποινικό αδίκημα. Η υπεράσπιση της άσκησης του δικαιώματος στη χρήση των πεζοδρομίων είναι αποκλειστικά έργο της Δημοτικής Αρχής που δεν υπάρχει φυσικά μόνο για να στήνει «δέντρα του Τάτλιν» στην πλατεία.

Και δεν είναι μόνο που επιτρέπει στα τροχοφόρα να εμποδίζουν με κάθε τρόπο την κίνηση των πεζών, είναι και η κατάσταση των διαλυμένων πεζοδρομίων σε έναν δρόμο που είναι η κύρια είσοδος της πόλης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη… διαφήμισή της). Αν έμπαινε ένα βιντεάκι στο youtube θα έκανε σίγουρα τον γύρο του Διαδικτύου. 

Και δεν είναι δικαιολογία ότι εκεί υπάρχουν κάποιες τράπεζες και καταστήματα. Αυτά υπάρχουν ούτως ή άλλως σε όλον τον αστικό ιστό. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι θα καταργήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών για να εξυπηρετήσουμε εκείνα των καταστηματαρχών;  Οι κακομαθημένοι ας παρκάρουν παραπέρα για να κάνουν τη δουλειά τους. Όχι, όμως, παραβαίνοντας βασικά  δικαιώματα των συμπολιτών τους στην ασφαλή  μετακίνηση.

Εδώ και τρεισήμισι ήδη χρόνια η Δημοτική Αρχή του κ.Μπέγκα θα μπορούσε με μια πυκνή σειρά από κολωνάκια να απαγορεύσει την άνοδο των οχημάτων στα πεζοδρόμια. Δεν το κάνει όμως. Τα κολωνάκια φαίνεται, είναι γι’ αυτήν κυρίως διακοσμητικά και όχι χρηστικά.

Είναι ντροπή, πρώτα για τους αρμόδιους και μετά για τους ασυνείδητους οδηγούς που θέλουν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους να συνεχίζεται  μια κατάσταση που σπάνια πια θα βρει κανείς στην εποχή  μας.
Δεν πειράζει όμως. Όσο η κατάσταση θα συνεχίζεται τόσο οι ίδιοι θα εκτίθενται, επιτρέποντας στους κακομαθημένους να παρανομούν σε βάρος της νομιμότητας των πολλών.

Με πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή διαλυμένα, στάσεις σπασμένες, ρυπαρές και ανύπαρκτους κόμβους (ειδικά στο σημείο μπροστά από το πρώην Πολυκλαδικό όπου τα αυτοκίνητα διασχίζουν κάθετα το δρόμο με πολλούς μαθητές να προσπαθούν να περάσουν απέναντι) η είσοδος της πόλης υποδέχεται το... 2018! 

Και λίγο πιο κει, στο παρκάκι στα φανάρια ξηλώνονται οι επιδαπέδιες πλάκες  που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση για κατανοητούς λόγους! Και εις ανώτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]