Σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης παρουσιάζει η Κομισιόν


euractiv.com με AFP | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου
Σειρά μεταρρυθμίσεων για τη Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου), παρά τις αντιστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας.

Οι εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνουν τις ιδέες που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ο οποίος εργάστηκε υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα καταλήξει σε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.
Οι μεταρρυθμίσεις της Επιτροπής θα περιλαμβάνουν την ιδέα ενιαίου υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, την έναρξη κάποιου είδους προϋπολογισμού για τη σύσταση ταμείου καταπολέμησης της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς και την επέκταση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συντονίζει τις Συνόδους κορυφής, αναμένεται να πει στα κράτη μέλη ότι η συνάντηση «θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για τους ηγέτες, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις το επόμενο έτος».
Ωστόσο, δεν θα υπάρξει καμία «σημαντική απόφαση στη διάσκεψη κορυφής του Δεκεμβρίου», δήλωσε μία από τις πηγές της ΕΕ, εκτιμώντας ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί κυρίως το ζήτημα του Brexit.

«Μπορώ να σας πω εκ των προτέρων ότι θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση στη Γερμανία πριν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με αυτές τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Peter Altmaier.

Την ίδια στιγμή, τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν αναφορές για το γεγονός ότι η Επιτροπή επιδιώκει να χαλαρώσει τους κανόνες, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]