Δήμος Δωδώνης:Έγκριση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος έργων

Έγκριση προυπολογισμού και τεχνικού προγράμματος έργων

Τον προυπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έργων για το 2018 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί προιόν συλλογικής δουλειάς και διαβούλευσης με όλους τους εκπροσώπους, τους προέδρους και τα συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων.
Ο προυπολογισμός είναι το βασικό εργαλείο δουλειάς του Δήμου και αποτυπώνει αφενός την πραγματική οικονομική κατάσταση κι αφετέρου τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για τη νέα χρονιά.
Το πρόγραμμα έργων για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Καραπάνος, φτάνει στο ύψος των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
Για όλα τα έργα υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι ενώ έγιναν απολύτως σεβαστές οι προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων.
"Παρότι η περικοπή πόρων από το κεντρικό κράτος είναι μεγάλη, η Δημοτική Αρχή με ενέργειές της πέτυχε να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια τόσο από τα Υπουργεία όσο και από την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα χρήματα αυτά μετατρέπονται σε έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας", τόνισε ο κ. Καραπάνος.
H αντιπολίτευση καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας δια του επικεφαλής της ότι πρόκειται για ένα φτωχό πρόγραμμα έργων που δεν επιλύει τις ανάγκες των κατοίκων.
Ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, απαντώντας στους ισχυρισμούς αυτούς, υπογράμμισε ότι για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης οι ευθύνες βαρύνουν το κεντρικό κράτος. Τόνισε με έμφαση δε, ότι η ΣΑΤΑ αποδίδεται στο ακέραιο σε όλες τις τοπικές κοινότητες και δεν αποταμιεύεται ενώ επιχειρείται με κάθε τρόπο η διασφάλιση επιπλέον κονδυλίων και η ένταξη έργων σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.
Σημειώνεται ότι ήδη από το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούνται το έργο ύδρευσης στη Μελιά, το οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση και η ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής στην Τύρια.
Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ο προυπολογισμός του 2018, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Προυπολογισμό αλήθειας, τον χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης, ο οποίος έκανε την σχετική εισήγηση.
Στόχοι του προυπολογισμού, όπως τους ανέλυσε, είναι:
- Η αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των πόρων
- Η διαρκής αξιολόγηση και παρακολούθηση των λειτουργικών εξόδων και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
- Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από ευρωπαικά και εθνικά προγράμματα.
- Η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
- Η ανάδειξη των τοπικών προιόντων, ειδικά του πρωτογενούς τομέα.
- Η ανάδειξη και η τουριστική προβολή του Δήμου. Ήδη ο Δήμος διακρίθηκε στο πρόγραμμα EDEN και τον Μάρτιο θα βραβευθεί στις Βρυξέλλες ως προορισμός αριστείας.
- Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του προυπολογισμού τονίζεται ιδιαίτερα από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό πρόγραμμα έργων.
Ο προυπολογισμός θέτει επίσης ως προτεραιότητες, έργα και μελέτες που βελτιώνουν την εικόνα της περιοχής, δημιουργούν υποδομές, αναβαθμίζουν τις σχολικές μονάδες, επιλύουν προβλήματα όπως αυτά της ύδρευσης, βοηθούν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, όπως το παραποτάμιο πάρκο της Τύριας, στηρίζουν τον πολιτισμό, όπως αποτυπώνεται με την ενίσχυση του Πνευματικού Κέντρου και του Φεστιβάλ Δωδώνης, προάγουν τον αθλητισμό, όπως αποδεικνύουν τα τρία γήπεδα- αθλητικά κέντρα.
Η αντιπολίτευση ψήφισε μόνο τις λειτουργικές δαπάνες και καταψήφισε όλες τις άλλες.
"Ο προυπολογισμός είναι απολύτως ρεαλιστικός και δεν έχει κανένα εικονικό έσοδο. Είναι δίκαιος καθώς ανταποκρίνεται στα τοπικά αιτήματα και λύνει προβλήματα της περιοχής", υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
- Με αφορμή τον ερχομό του νέου έτους ο Δήμαρχος Δωδώνης και το Δημοτικό Συμβούλιο εύχονται το 2018 να είναι ευτυχισμένο και δημιουργικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]