ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ανακοίνωση για τις συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα στο ΠΓΝΙ


                                                     ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ  Π.Α.ΜΕ.  Π.Γ.Ν.Ι.                11-12-2017

                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΕΣΤΙΑΣΗ.
                                           « Δίνεται μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και τα εργατικά δικαιώματα
                                   ή γίνεται «ξέπλυμα» της αντιλαϊκής  πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας ; »

           Το ερώτημα αυτό προκύπτει αβίαστα για όποιον ζει  τις εξελίξεις στο Π.Γ.Ν.Ι. και  παρακολουθεί με προσοχή την προσπάθεια του υπουργείου, της διοίκησης , των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΓΝΙ αλλά και της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, να αποδώσουν στα γεγονότα  που έχουν λάβει χώρα χροιά  «ηρωικού έπους». Δηλαδή την προσπάθεια να εμφανιστεί η  διοίκηση ότι μάχεται ενάντια στην εργολαβική εταιρία για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων για να ξανακερδίσει δήθεν η καθαριότητα το  «δημόσιο» χαρακτήρα της.
             Η προσπάθεια αυτή σιγοντάρεται από το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ ( ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) , το οποίο έχει κυριολεκτικά «καταπιεί τη γλώσσα του» εδώ και τρεις μήνες αρνούμενο  να πάρει θέση στις εξελίξεις και από την Ε.Α.Π. που λειτουργεί απροκάλυπτα ως γραφείο τύπου της διοίκησης και του υπουργείου

            Καμία εμπιστοσύνη σε διοίκηση και κυβέρνηση. Το παιχνίδι είναι στημένο ανάμεσα στην διοίκηση  και τον εργολάβο
      που ανταγωνίζονται για το ποιος θα εκμεταλλευτεί πάμφθηνη εργασία για περιορισμένο χρονικό διάστημα εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος   
                                                           και απουσία υποχρεώσεων για το μέλλον, ανακυκλώνοντας την ανεργία.

                                           ΠΟΙΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗΣ  ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;

               Η αλήθεια που κρύβεται είναι ότι οι εργολάβοι, που τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσαν με τον πιο σκληρό τρόπο την αντεργατική νομοθεσία που τους εξασφάλισαν οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, οι εργολάβοι που στέρησαν βασικά δικαιώματα, όπως η προστασία της μητρότητας απολύοντας έγκυες στο ΠΓΝΙ στο πλαίσιο των μηνιαίων συμβάσεων, οι εργολάβοι που στήσανε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο εργοδοτικό σωματείο στο ΠΓΝΙ εκβιάζοντας και φοβερίζοντας τους εργαζόμενους για να εξασφαλίσουν σιγή νεκροταφείου, δηλώνουν μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βροντερό παρών σε πολλά νοσοκομεία για έναν και μοναδικό  λόγο :
       
                                                                                 ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ.

         Η αλήθεια που κρύβεται επιμελώς είναι ότι ο τσαμπουκάς των εργολάβων, που οδήγησε και στην καταδικαστέα αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης του διοικητικού διευθυντή μαζί με τον διοικητή, τρέφεται από την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει οριστικό τέλος στην παρουσία τους στα νοσοκομεία. Και αυτό γιατί στους δύο νόμους που έχει ψηφίσει, ορίζει ότι οι διοικήσεις «δύνανται» να εφαρμόσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου το οποίο σημαίνει ότι μπορούν εάν θέλουν να διατηρήσουν τους εργολάβους. Αυτή η επιλογή έγινε διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επανασυστήσει μόνιμες οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυτό αντιβαίνει στις επιταγές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Δεν θέλει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθώς αυτό αντιβαίνει στους περιορισμούς των μνημονίων που ορίζουν ότι επιτρέπεται 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις συνολικά στο δημόσιο. Η αναλογία θα  φτάσει το 2020-2021(!!!) στο 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση.

            Στο πλαίσιο των παραπάνω επιλογών η κυβέρνηση νομοθέτησε τον Σεπτέμβρη του 2016 ότι μπορούν προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες καθαριότητας το οποίο έδωσε την λαβή στο καρτέλ των εργολάβων να ζητήσουν την ακύρωση του νόμου στο συμβούλιο της επικρατείας τον Μάϊο του 2017 (εκδίκαση που θα γίνει τον Μάϊο του 2018). Το αιτιολογικό που επικαλέστηκαν οι εργολάβοι είναι ότι η καθαριότητα αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη και ως εκ τούτου σύμφωνα και με το σύνταγμα, η κυβέρνηση θα πρέπει ή να προσλάβει μόνιμο προσωπικό ή να εφαρμόσει τις αρχές του ανταγωνισμού και της αγοράς και να δώσει την δυνατότητα  στους εργολάβους να παραμείνουν στην καθαριότητα . Διεκδίκηση που ήδη μία φορά έχουν πετύχει οι εργολάβοι, κατορθώνοντας να ακυρώσουν το νόμο για την εφαρμογή συμβάσεων έργου, με βάση την «αρχή του ανταγωνισμού» και τους κανόνες της αγοράς.  Διεκδίκηση που γίνεται και με τα ασφαλιστικά μέτρα που ασκούν στις διοικήσεις που προσπαθούν να εφαρμόσουν τις συμβάσεις εργασίας.

                                              ΚΑΛΠΙΚΗ  Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

           Κρύβεται επιμελώς ότι  οι επίμαχες συμβάσεις εργασίας έχουν ως μισθολογική απολαβή στο 6ωρο  530- 580 ευρώ δηλαδή 100-150 ευρώ περισσότερα από ότι πριν.  Όμως αφορούν 12 μισθούς το χρόνο και όχι 14 όπως πριν.  Επίσης κρύβεται ότι σε ένα χρόνο από τώρα στις 31-12-2018 θα απολυθούνε όλοι οι συμβασιούχοι καθώς τότε λήγει η σύμβαση και οι απολυμένοι δεν έχουν δικαίωμα να ξανασυμμετέχουν σε ίδια σύμβαση..  Επιπλέον κρύβεται ότι οι 80 απολυμένοι πρώην εργολαβικοί  που δεν μπόρεσαν να «πετύχουν» στο διαγωνισμό παραμένουν όμηροι του εργολάβου, ο οποίος εν αναμονή του τριμελούς εφετείου που θα δικάσει τα ασφαλιστικά μέτρα, τους κάλεσε υπογράψουν  μηνιαία σύμβαση υποσχόμενος ότι θα επιστρέψει πάλι στο νοσοκομείο .

                                                         Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ και                               
                                            ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

           Πρώτον,  γίνεται προσπάθεια να υφανθεί ένα ακόμη  φύλλο συκής στην αντιλαϊκή πολιτική του υπουργείου εν όψει της τραγικής υποχρηματοδότησης κατά 363 εκατομμύρια στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Να δοθεί η ψευδής αίσθηση ότι δίνεται μια «μεγαλειώδης μάχη» για τα εργασιακά δικαιώματα την ίδια στιγμή που ξηλώνεται το δικαίωμα στην απεργία, η κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, βγάζει στο σφυρί λαϊκές κατοικίες, ξεπουλάει όλη την δημόσια περιουσία.
            Δεύτερον γίνεται προσπάθεια να στοιχηθούν οι συμβασιούχοι πίσω από την «ηρωική» διοίκηση και το υπουργείο  ώστε  να αναζητηθούν οι ευθύνες,  για τα μελλοντικά προβλήματα πληρωμής τους, όχι στην κυβέρνηση που τους έμπλεξε συνειδητά σε αυτό το στημένο παιχνίδι με τον εργολάβο, αλλά στην δικαιοσύνη που αναστέλλει τις πληρωμές. Διαμορφώνει το έδαφος ώστε οι συμβασιούχοι να γίνουν «μπαλάκι» ανάμεσα στην  «καλή» κυβέρνηση και την «κακή» δικαιοσύνη,  την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και δικαιοσύνη είναι «νύχι-κρέας» στο γκρέμισμα λαϊκών δικαιωμάτων, στην καταστολή  και στην ενίσχυση του κεφαλαίου με κάθε δυνατό τρόπο.
            Τρίτον με την επικοινωνιακή σκόνη που σηκώνεται προσπαθούν να ξεχαστεί το γεγονός ότι 80 εργολαβικοί χάσανε την δουλειά τους τη στιγμή που οι μόνιμες ανάγκες για καθαριότητα και σίτιση είναι τεράστιες. Στο νέο τετραόροφο κτίριο που δρομολογείται να λειτουργήσει με την νέα χρονιά, θα μπορούσαν να δώσουν και σε αυτούς μόνιμη και σταθερή εργασία.

                                                      ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
     
              Οι βιαστικότατες προσλήψεις με βάση τους προσωρινούς πίνακες, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί οριστικά ο αναγκαίος εξοπλισμός (ούτε καν στολές εργασίας) και υλικά για την καθαριότητα, η επιλογή  να «ριχτούν» 70 νέοι εργαζόμενοι στη δουλειά  χωρίς καμιά προηγούμενη εκπαίδευση και χωρίς να υπάρχει επαρκές προσωπικό στο τμήμα επιστασίας για να οργανωθεί η δουλειά 150 συμβασιούχων, είναι το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να αφήνει να διαδραματίζεται αυτό το βολικό σήριαλ διαμάχης μεταξύ διοικήσεων και εργολάβων σε πολλά νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει πόσο βαραίνει στις επιλογές της κυβέρνησης το ξέπλυμα της πολιτικής της, ακόμη κι αν δεν διασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι για την ασφαλή καθαριότητα των νοσοκομείων.

                Συναδέλφισσες-οι συμβασιούχοι,
           Το αδιέξοδο στην οποία σας έχει βάλει κυβέρνηση, υπουργείο και διοίκηση δεν θα λήξει με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων πιθανά μέσα στον Δεκέμβρη.
           Τώρα χρειάζεται να προετοιμάσουμε την οργάνωση σε επιτροπή αγώνα και να διεκδικηθεί να γίνετε μέλη του σωματείου εργαζομένων του ΠΓΝΙ. Μόνο με την οργάνωση μας θα πετύχουμε να μην περάσει η απληρωσιά, οι επικείμενες απολύσεις και να μην κυριαρχήσουν για μια ακόμη φορά  οι αυταπάτες για προστάτες που θα εξασφαλίσουν τα δικαιώματά μας.
           Τώρα όσο πότε άλλοτε είναι αναγκαία η πάλη  μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ  ενάντια στην πολιτική του ΌΛΑ για την «ανάπτυξη» των κερδών των επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]