Οι Ταινίες «Φιλιά Εις Τα Παιδιά» Και Η «Η Εκλογή Της Σόφι» Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Οι ταινίες «Φιλιά εις τα παιδιά» και η «Η εκλογή της Σόφι»
στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την περιοδική έκθεση «ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΕΡΗ. Εβραϊκά κειμήλια από τα Ιωάννινα», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 11 Ιανουαρίου 2018, προβάλλει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, δύο πολυβραβευμένες ταινίες, που ξετυλίγουν ιστορίες για τις μνήμες των Εβραίων στη σκιά του Ολοκαυτώματος.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, (ώρα 18:30) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» (2012, 115’), του Βασίλη Λουλέ, παρουσία του σκηνοθέτη. Ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Πέντε παιδιά που έζησαν κρυμμένα, μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων, που στάθηκαν στοργικές φωλιές, μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά ντοκουμέντα, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα σκιαγραφείται η ζωή των μελών των εβραϊκών κοινοτήτων, στην Ελλάδα, πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων.
Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε μεγάλα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, θα προλογίσει ο Βασίλης Λουλές ενώ, αμέσως μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Ακολούθως την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου (ώρα 18:30) θα προβληθεί η δραματική ταινία «Η εκλογή της Σόφι» (1982, 150’), του Άλαν Πάκουλα, με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Μέριλ Στριπ, που απέσπασε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Η ταινία, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Στάιρον,  αφηγείται τη ζωή της Σόφι (Μέριλ Στριπ) μιας Πολωνέζας, που κατάφερε να γλιτώσει από το στρατόπεδο του Άουσβιτς και προσπαθεί να φτιάξει από την αρχή τη ζωής της. Οι μνήμες όμως την κυνηγούν και τα τραύματα είναι κρυμμένα βαθιά μέσα της. Τα όσα πέρασε στο Άουσβιτς επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή της. Η υπόθεση ξετυλίγεται στη Νέα Υόρκη του 1947. Ένας νεαρός, ο Στίνγκο (Πίτερ Μακ Νίκολ), που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας, νοικιάζει ένα διαμέρισμα και δημιουργεί σχέσεις με το ζευγάρι που μένει στο επάνω πάτωμα. Είναι η Σόφι κι ένας Αμερικανοεβραίος βιολόγος, που έχει ψύχωση με τις ιστορίες για το ολοκαύτωμα, ο Νέιθαν (Κέβιν Κλάιν). Ο νεαρός σιγά-σιγά αρχίζει να ερωτεύεται την Σόφι, προσπαθώντας ν' ανακαλύψει τι κρύβει στην ψυχή της…


Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό.


Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη ΙτςΚαλέ, Κάστρο Ιωαννίνων, 45221 Ιωάννινα
Τ: 26510 64065| www.piop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]