"Τα Σπάργανα του Χριστού" αναβίωσε το έθιμο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων[βίντεο-φωτο]

Τα Σπάργανα του Χριστού ή αλλιώς τηγανίτες σε πυρωμένη  πλάκα 

Πρόκειται για ένα απο τα σημαντικότερα έθιμα της Ηπείρου  που   έρχεται  απο τα βάθη του παρελθόντος .
Οι νοικοκυρές  την παραμονή Χριστουγέννων   τοποθετούσαν μια  μαύρη μεγάλη πλάκα στο τζάκι του σπιτιού ,αφού είχαν  φροντίσει να ανάψουν  τα καλύτερα ξύλα , την  άφηναν να  πυρώσει για να ψήσουν στη συνέχεια  πάνω  σε αυτή τις τηγανίτες  ,που συμβόλιζαν τα Σπάργανα  του Χριστού στη Φάτνη  και ήταν ευλογημένες απο τη Θρησκεία .
Στη συνέχεια  τις τοποθετούσαν σε ένα ταψί  τις σιρόπιαζαν με μέλι ή ζαχαρόνερο  , τις πασπάλιζαν με καρύδια και κανέλα  και τις έτρωγαν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων .
Την μέρα αυτή την περίμενε με λαχτάρα  όλη η οικογένεια ,αφού σηματοδοτούσε την έλευση  της Γέννησης του Κυρίου , με τα    μικρά παιδιά  να τις έχουν στο μυαλό  τους  απο νωρίς το πρωί !
Μετά απο τη σαρανταήμερη  μάλιστα νηστεία  των Χριστουγέννων  την οποία ακολουθούσαν ευλαβικά , απολάμβαναν με την ψυχή τους το ξεχωριστό γλύκισμα  .
 Το έθιμο αναβιώνει πιστά και σήμερα σε αρκετά χωριά της Ηπείρου .

Τα Σπάργανα του Χριστού  στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων 

Φέτος για πρώτη φορά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών ,το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης , αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο   με ένα διαφορετικό  όμως τρόπο ..
Τη θέση  της πυρωμένης πλάκας πήρε ένα απλό  τηγάνι , ενώ  τη θέση του τζακιού και της φλόγας μία συσκευή γκαζιού .
Αρκετοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να αναπολήσουν  τα παλιά χρόνια  τρώγοντας "Σπάργανα του Χριστού "αρκετοί όμως ήταν και εκείνοι που παραπονέθηκαν για τη μη πιστή αναβίωσή του εθίμου ,που έκανε την όλη διαδικασία να μη θυμίζει σε τίποτα την παλιά ιεροτελεστία για την παρασκευή των   εκλεκτών τηγανίτων   πάνω στην πυρωμένη πλάκα..
Ίσως του χρόνου με  καλύτερη οργάνωση  και τα απαραίτητα "εργαλεία",   να  καταστεί εφικτή   η όσο το δυνατόν πιστότερη αναπαράσταση  αυτού του  τόσο σημαντικού εθίμου  ,αναπόσπαστου κομματιού της παράδοσης ,που έδινε  χαρά και αγαλλίαση τις Αγιες μέρες των Χριστουγέννων ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]