Απόφαση- «κεραυνός» ΣτΕ: Μη νόμιμη η απόφαση για τα πόθεν έσχες

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλους τους υποχρέους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και όχι μόνο για τους δικαστές.

Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο. Παράλληλα, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών ενώσεων κατά της επίμαχης απόφασης.



Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:
1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.
2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας  τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.
3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.
4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.
5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ' όλο το έτος και ακολούθως παραθέσω των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.
 thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]