Κινηματογραφική Λέσχη Αρτας:Προβολή της ταινίας" Μια φορά κι έναν καιρό"

Μια φορά κι έναν καιρό…

…ήταν η Χιονάτη και οι επτά νάνοι. Μόνο που τη Χιονάτη τη λέγανε Κάρμεν, ήταν Ισπανίδα και γεννημένη ταυρομάχος, ενώ οι νάνοι είχαν στήσει έναν περιοδεύοντα θίασο με επίκεντρο τις ταυρομαχίες. Όχι, δεν πρόκειται για τα χαμένα γραπτά των αδερφών Γκριμ μετά από ένα καλό μεθύσι, ούτε για το κρυφό όραμα του Ουόλτ Ντίσνει που έμεινε για πάντα στο ράφι. Σε πραγματικό χρόνο δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω. 2012: Η χρονιά που κατάφερε να βγει στις αίθουσες το “Blancanieves”, όπου “Blancanieves” η εναλλακτική εκδοχή του πασίγνωστου παραμυθιού μέσα από τα μάτια του Ισπανού σκηνοθέτη, Πάμπλο Μπέργκερ. Σε κινηματογραφικό χρόνο, θα χρειαστεί να κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν.
    Σεβίλλη του ’20: Οι ταυρομαχίες αποτελούν τη βασική ψυχαγωγική ατραξιόν της πόλης (και της χώρας). Ο Αντόνιο, ο πιο ξακουστός ταυρομάχος της, μένει παράλυτος ύστερα από ένα τολμηρό εγχείρημα στην αρένα. Την ίδια στιγμή, η έγκυος γυναίκα του φέρνει στον κόσμο τη μικρή Κάρμεν, μην καταφέρνοντας, όμως, να επιβιώσει μετά τη δύσκολη γέννα. Οι ατυχείς συγκυρίες καταπλακώνουν τον πατέρα της ο οποίος την αφορίζει, αφήνοντάς τη να μεγαλώσει στο πλάι της γιαγιάς της. Ο θάνατος της τελευταίας οδηγεί την ηρωίδα στην έπαυλη της μητριάς της, όπου μεγαλώνει κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς να της επιτρέπεται να δει τον πατέρα της, τον οποίο και δεν έχει καταφέρει να αντικρύσει ποτέ. Μία σειρά γεγονότων φέρνει στο δρόμο της έναν περιοδεύοντα θίασο νάνων – ταυρομάχων και κάπως έτσι γίνεται η σύνδεση με το παραμύθι.

    Η αλήθεια είναι ότι μία απλή περίληψη της ιστορίας μπορεί να μπερδεύει έως ένα σημείο, μιας και εύλογα μπορεί να απορήσει κάποιος για το πώς αυτή ξεδιπλώνεται επί της οθόνης. Αυτό το ερώτημα απαντάται εμφατικά από τον Μπέργκερ και το όραμά του, διότι για τέτοιο μιλάμε όταν δούλευε την ταινία στο μυαλό του επί 8 χρόνια, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Η επιτυχία του (και σκηνοθετική «μαγκιά») είναι ότι λειτουργεί με περίσσια αυτοπεποίθηση μέσα σε ένα πλαίσιο «δράσης – αντίδρασης». Παίρνει δύο από τα βασικότερα ταμπού των «σύγχρονων κινηματογραφόφιλων» – το ασπρόμαυρο και το βωβό – και τα αντιστρέφει σε όπλα του έτσι ώστε να ενισχύσει την πρωτοτυπία του έργου του. Από τη μία, φωτογραφία και σκηνοθεσία παίρνουν ώθηση από τη «μονότονη» διχρωμία, ενώ, παράλληλα, συμβαίνει και το αντίθετο. Από την άλλη, οι εξαιρετικές και άκρως εκφραστικές ερμηνείες (με αποκορύφωμα την εκπληκτική Μαριμπέλ Βερντού στο ρόλο της μητριάς – κακιάς μάγισσας), αλλά και η χρήση της μουσικής, που είναι τόσο αριστοτεχνική και έξυπνη, σε κάνουν να ξεχνάς την απουσία ομιλίας καθώς νιώθεις ότι συνεχώς κάποιος «ακούγεται». Επίσης, το παραδοσιακό ισπανικό ύφος της σε βάζει στο πνεύμα της εποχής, της κουλτούρας και της χώρας, δημιουργώντας άμεσα μία σχέση οικειότητας μεταξύ θεατή και ταινίας.

    Γεγονός είναι, πάντως, ότι δεν πρόκειται για μία επιτηδευμένα αναβιωτική προσπάθεια, όπως συνηθίζεται να γίνεται κατά κόρον στις μέρες μας σε όλα τα επίπεδα. Η οπτική του Μπέργκερ είναι αρκετά εναλλακτική και σύγχρονη σε σημεία, ισορροπώντας αξιοζήλευτα το «τώρα» με το «τότε». Για να το πούμε λαϊκά, κρύβεται μπόλικη «μαστοριά» πίσω από το “Blancanieves”, τόση που το καθιστά αυτόματα ως μία από τις πιο πρωτότυπες κινηματογραφικές προτάσεις της τελευταίας πενταετίας. Ο αναμενόμενος συνειρμός που προκύπτει με το Οσκαρικό “The Artist” που βγήκε στις αίθουσες ένα χρόνο νωρίτερα, μόνο ως τιμητικός μπορεί να εκληφθεί. Μπορεί η ταινία να αποτέλεσε την επίσημη εκπροσώπηση της Ισπανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας της χρονιάς εκείνης αλλά να μην έφτασε ποτέ στην αίθουσα όπου όλα λάμπουν, βρήκε, όμως, το δρόμο της για μία άλλη, σκοτεινή και γνώριμη στην πόλη αίθουσα. Αυτό το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου  στις 16:30 σας περιμένουμε να τη γεμίσετε και να θυμάστε: Αν η σιωπή είναι χρυσός, το “Blancanieves” κρύβει μπόλικη λάμψη.


Από τον Βασίλη Γκορόγια (μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας)

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ

Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Pablo Berger   

Παίζουν: Maribel Verdú, Ángela Molina, Daniel Giménez

Διάρκεια: 104′

Έναρξη Προβολής: 16:30


Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]