ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ψηφιακή κοινωνία Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων

Ψηφιακή κοινωνία

Η ορολογία μπερδεύει και συχνά δημιουργεί σύγχυση. Παραμένει έτσι θολό για πολλούς σήμερα ποια θα είναι τα οφέλη της «ψηφιακής αγοράς» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με ποιο τρόπο οι «ψηφιακές υπηρεσίες» θα επηρεάσουν τη ζωή και την καθημερινότητα τους. Με άλλα λόγια ποιες είναι οι εφαρμογές της «ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας» και πώς μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και οι εφαρμογές αγγίζουν κάθε δημόσια και ιδιωτική λειτουργία. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι ο δημόσιος τομέας. Συγκεκριμένα η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η κοινωνική ασφάλιση, οι μεταφορές, ο αγροτικός τομέας και η επιχειρηματικότητα. Ιδού ορισμένες εφαρμογές:



Ψηφιακή υπογραφή: Μειώνει τον χρόνο διακίνησης εγγράφων και εξασφαλίζει την εγκυρότητα και την προστασία τους από οποιαδήποτε αλλοίωση, καθώς χρησιμοποιεί τους ίδιους κανονισμούς ασφάλειας με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Πρώτη εφαρμογή, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το πρώτο «χωρίς χαρτιά» (paperless) υπουργείο: εντός του μήνα παραδίδεται το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, το οποίο παρέχει ψηφιακές υπογραφές σε 600 στελέχη. Κόστισε μόλις 60.000 ευρώ και θα αποσβεστεί από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του. Θα ακολουθήσουν εντός του 2018 τα υπόλοιπα 17 υπουργεία και όλοι οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

e-ΚΕΠ: Σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Απλοποιεί ακόμα περισσότερο από το παραδοσιακό ΚΕΠ τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται πολίτες και επιχειρήσεις με το Δημόσιο, καθώς θα επιτρέψει ασφαλείς και απομακρυσμένες υπηρεσίες μέσω μίας ενιαίας κρατικής πύλης. Η πύλη του e-ΚΕΠ θα είναι προσβάσιμη από υπολογιστές και φορητές συσκευές (tablet, έξυπνα κινητά) και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται ψηφιακά, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς: Εντός του 2018 σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν: α) μηχανογραφική υποστήριξη του νέου μοντέλου λειτουργίας και απόδοσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, β) διασύνδεση των νοσοκομείων με σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και γ) διασύνδεση των συστημάτων διαχείρισης του συνόλου του κύκλου της αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Ψηφιοποίηση των μητρώων ασφάλισης, ώστε μεταξύ άλλων να επιταχυνθεί ο ρυθμός απονομής των συντάξεων.

Διασύνδεση μητρώων: Για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της διαλειτουργικότητας των συστημάτων: όλα τα συστήματα πληροφορικής, κατ’ ουσίαν όλα τα μητρώα του κράτους, θα πρέπει να «συνομιλούν», ώστε να επιτρέπεται η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, ψηφιακό 2018 σημαίνει διασύνδεση των μητρώων ασφαλιστικών φορέων, του φορολογικού και του ποινικού μητρώου και του μητρώου πολιτών.

Αγροτικός τομέας: Με τη χρήση σύγχρονων αισθητήρων, σχεδιάζονται έργα με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω επίγειων σταθμών που συλλέγουν και μεταδίδουν δεδομένα που είναι κρίσιμα για την αγροτική παραγωγή (ΙοΤ).

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο: Υπολογίζεται ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι έτοιμο το εθνικό πρότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου. Σε πρώτη φάση θα αφορά τις συναλλαγές μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιωτών. Στόχος είναι, σε δεύτερο χρόνο, το πρότυπο αυτό να υιοθετηθεί και από τον ιδιωτικό τομέα στο σύνολό του.

Ασφάλεια Δικτύων: Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους, τις προτεραιότητες και τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής με σκοπό την υψηλού επιπέδου ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου και την προστασία της ιδιωτικότητας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ψηφιακές δεξιότητες: Στόχος η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των πολιτών, χωρίς εξαίρεση, προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους. Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο πεδίο γνώσεων, ήδη από το σχολείο, είναι προτεραιότητα.
Νταρζάνου Αγγέλα//Aυγή


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]