ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Υβριδικές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις

Πολυαγγειακός είναι ο ασθενής που πάσχει από αγγειακές παθήσεις όπως στενώσεις αρτηριών ή ανευρύσματα αορτής και άλλων αρτηριών σε πολλαπλά επίπεδα και με ποικίλη εντόπιση.
Η εντόπιση των στενώσεων σε διαδοχικά επίπεδα όπως την αορτή και τις λαγόνιες αρτηρίες κεντρικά σε συνδυασμό και με στενώσεις στις μηριαίες, τις ιγνυακές ή τις κνημιαίες αρτηρίες περιφερικά όχι μόνο αθροίζουν αλλά πολλαπλασιάζουν την κλινική επίπτωση και τα συμπτώματα της ισχαιμίας στον ασθενή, εξηγεί ο κύριος ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣ - ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ. Στις περιπτώσεις αυτές ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης περιλαμβάνει πρώτα την αποκατάσταση της κεντρικότερης στένωσης όπως είναι μία στένωση λαγονίου αρτηρίας ή κοιλιακής αορτής και στη συνέχεια της στένωσης ή απόφραξης σε κάποια από τις περιφερικότερες αρτηρίες που αναφέρθηκαν.
Η αποκατάσταση των κεντρικότερων στενώσεων μπορεί να εκτελεστεί με την τεχνική της ενδαγγειακής χειρουργικής με χρήση καθετήρων αγγειοπλαστικής με μπαλόνι και με μεταλλικούς ενδονάρθηκες τα γνωστά «stents». H τεχνική αυτή εκτελείται με διαδερμική παρακέντηση χωρίς τομές ή γενική αναισθησία και σε σύντομο χρόνο. Στην περίπτωση αυτή αποφεύγονται οι μεγάλες και βαριές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις που αποτελούσαν τον κανόνα στο παρελθόν και απαιτούσαν διάνοιξη της κοιλίας, μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο, χρόνο νοσηλείας και μετάγγιση αίματος.
Αφού εξασφαλιστεί η κεντρική παροχή αίματος με stent, ο αγγειοχειρουργός προχωρεί στη δεύτερη περιφερικότερη επέμβαση, η οποία μπορεί να είναι και αυτή ενδαγγειακή ή ανοικτή επέμβαση. Στη δεύτερη περίπτωση που είναι και η συχνότερη μπορεί να εκτελεστεί μηροιγνυακή παράκαμψη (bypass) ή ενδαρτηρεκτομή αρτηριών και αγγειοπλαστική με συνθετικό εμβάλωμα (patch). Στις περίπτωσεις αυτές η συνολική αντιμετώπιση της ισχαιμίας του ασθενή χαρακτηρίζεται υβριδική γιατί συνδυάζει ανοικτή αγγειοχειρουργική επέμβαση αλλά και ενδαγγειακή λιγότερο επεμβατική θεραπεία στον ίδιο χρόνο.        
Οι υβριδικές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε ειδικές υβριδικές αίθουσες (χειρουργική αίθουσα με ενσωματωμένο αγγειογραφικό σύστημα) που διαθέτουν συνθήκες χειρουργείου με ταυτόχρονη διεγχειρητική αξονική τομογραφία και αγγειογραφία.
Ο σκοπός και ο ρόλος του υβριδικού χειρουργείου είναι να επιτρέπει, στον ίδιο χώρο και χρόνο, την πραγματοποίηση εξειδικευμένων αγγειοχειρουργικών συνδυαστικών πράξεων.
Μέχρι τώρα, οι θεραπευτικές αυτές πράξεις έπρεπε να γίνουν διαδοχικά και σε άλλο χώρο η κάθε μια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αγγειοπαθείς να υποβάλλονται σε δύο, αντί σε μία, επεμβάσεις, δημιουργώντας μεγαλύτερη καθυστέρηση, υπερβολικές χρεώσεις και ταλαιπωρία των ασθενών. Με τη χρήση του υβριδικού χειρουργείου,σε ασθενείς με περίπλοκες αγγειακές παθήσεις, μειώνεται η πιθανότητα διορθωτικών επανεπεμβάσεων και αντίστοιχα ο χρόνος νοσηλείας και ταλαιπωρίας των ασθενών.
ARETQEARTERTGEWRT.jpg

ΒΟΥΡΛΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣ - ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]