Bουβωνοκήλη με τοπική αναισθησία για ηλικιωμένους και υπερήλικες

Πολλές φορές ηλικιωμένοι και υπερήλικες ασθενείς χρειάζεται να χειρουργηθούν σε προγραμματισμένη ή επείγουσα βάση για μία βουβωνοκήλη.
Το πρόβλημα σε αυτή την ομάδα ασθενών είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εκτός από την κήλη υπάχουν πολλά και σημαντικά άλλα προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, τα αγγεία, το αναπνευστικό, το σακχαρώδη διαβήτη και την νεφρική λειτουργία. Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς λαμβάνουν και φάρμακα τα οποία μπορεί να αλληλεπιδρούν με τη γενική αναισθησία ή να την επιπλέκουν και να επιβαρύνουν τον ασθενή, μας λέει ο κύριος ΡΙΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Οι βουβωνοκήλες είναι οι κήλες που αναπτύσσονται στη βουβωνική περιοχή και αποτελούν το 75-85% του συνόλου των κηλών.
Στους άνδρες η κήλη συνήθως δημιουργείται μετά από άρση βάρους, επίμονο βήχα, έντονη δυσκοιλιότητα  ή βαριά χειρωνακτική εργασία, ενώ στις γυναίκες είναι συχνές μετά από εγκυμοσύνη. Στην αρχή εμφανίζεται σαν ένα μικρό εξόγκωμα το οποίο σταδιακά μεγενθύνεται.
Παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία κήλης είναι η συγγενής προδιάθεση, οι διαταραχές στη σύνθεση του κολλαγόνου, και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως στην παχυσαρκία, το χρόνιο και έντονο βήχα, τη δυσκοιλιότητα, την υπερτροφία του προστάτη, τις πολλές και δύσκολες εγκυμοσύνες, τον ασκίτη.
Το περιεχόμενο ( συνήθως λεπτό έντερο ) της κήλης που προσπίπτει προς τα έξω είναι ως επί το πλείστον ανώδυνο και μπορεί με τον βήχα, το σφίξιμο, την άρση βάρους ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση να αυξάνει σημαντικά σε μέγεθος.
Οταν η επιστροφή δεν είνα δυνατή τότε το έντερο μπορεί να επηρεαστεί και να νεκρωθεί ή να δημιουργηθεί φλεγμονή. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.
Για αποφυγή αυτής της βαρειάς επιπλοκής, δηλαδή της περίσφιξης είναι απαραίτητη η προγραμματισμένη χειρουργική διόρθρωση της κήλης. Σε ηλικιωμένους ή υπερήλικες ασθενείς ή σε ασθενείς με πολλαπλά προβλήματα υγείας, πιστεύουμε ότι καλύτερη μέθοδος είναι η τοποθέτηση πλέγματος με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διενεργείται χωρίς γενική  αναισθησία μέσω μιας πολύ μικρής τομής 3-4 εκατοστά με χρήση μόνο τοπικής αναισθησίας. Ιδιαίτερα ασθενείς τρίτης ηλικίας και υπερήλικες δέχονται πολύ καλά την τοπική αναισθησία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, η κινητοποίηση γίνεται άμεσα και το αργότερο την επόμενη ημέρα ο ασθενής εγκαταλείπει το Νοσοκομείο. Είναι αυτονόητο ότι έτσι μειώνεται δραματικά το κόστος της επέμβασης.
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με τοποθέτηση πλέγματος με τοπική αναισθησία είναι  μέθοδος εκλογής, επειδή είναι εύκολη, ασφαλής, φτηνή, ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα η την επομένη στο σπίτι του, έχει άριστα αποτελέσματα με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ποσοστό υποτροπών πολύ χαμηλό κάτω από 1% ενώ αποφεύγεται και η διαδικασία της γενικής αναισθησίας, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό ιδιαίτερα σε ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους και υπερήλικες ασθενείς.
Μεγάλη σημασία στη μέθοδο αυτή η οποία προτιμάται από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, έχει η καλή γνώση της ανατομίας και η σωστή διενέργεια τοπικής αναισθησίας.
vsdffdsfdfdsfsdfdsf.jpg

ΡΙΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]