Τον Προστάτη Τους Απόστολο Ανδρέα Θα Τιμήσουν Οι Καθολικοί Της Πρέβεζας, σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

Την μνήμη του Απόστολου Ανδρέα, προστάτη των καθολικών της Πρέβεζας και προστάτη του Ενοριακού Ναού τιμά την Κυριακή η Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Μητρόπολη Ιονίων Νήσων και Ηπείρου.
Οπως μετέδωσε η Δημ.Ραδιοφωνία της πόλης ,η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στον ομώνυμο Ιερό Ναό , ενώ θα προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος π.Ιωάννης πλαισιωμένος από τον λειτουργό της Πρέβεζας π.Ρόμπερτ Ρέϊκλι.
Τα μέρη της Θείας Λειτουργίας θα συνοδεύσουν χορωδοί από την Κέρκυρα. Η Πρέβεζα είναι η μοναδική πόλη στην Ήπειρο που έχει Καθολική εκκλησία, την εκκλησία του Αγίου Αντρέα ο οποίος είναι και ο πολιούχος των καθολικών της Πρέβεζας.
Οι πρώτοι καθολικοί ήρθαν στην Πρέβεζα στα μέσα του 13ου αιώνα. Η καταγωγή τους ήταν από την Βενετία. Η καθολική κοινότητα της πόλης εμπλουτίστηκε με τις σταυροφορίες από στρατιωτικούς και εμπόρους. Οργανωμένη ενορία όμως υπήρξε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1946. Αργότερα προστέθηκαν άλλοι 150 περίπου Ιταλοί που ήρθαν στην Πρέβεζα από την περιοχή της Πούλια σαν πολιτικοί πρόσφυγες.
Στην πόλη της Πρέβεζας υπήρξαν συνολικά τέσσερις καθολικές εκκλησίες όπως επίσης και σχολείο καθώς και μοναστήρι των Φραγκισκανών.Ο ενοριακός ναός του Αγίου Ανδρέα χτίστηκε το 1901 με χορηγία του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου-Ιωσήφ για την εξυπηρέτηση των καθολικών αλλά και των Ευρωπαίων που εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή. Τότε η Πρέβεζα διέθετε και Προξενείο της Αυστρίας. Ο ναός εξυπηρετούνταν από το τάγμα των φραγκισκανών αδερφών μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1946 οπότε και έκλεισε όταν οι Ιταλοί της Πρέβεζας απελάθηκαν. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία.
Το 2003 μεγάλη πυρκαγιά που την θυμούνται ακόμα οι Πρεβεζάνοι προξένησε σημαντικές ζημιές στον ναό που όμως αποκαταστάθηκαν.Ανακαινίσθηκε από τον σημερινό Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κέρκυρας Ιωάννη Σπιτέρη το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]