MΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ... Το στοίχημα της ενότητας και η «παγίδα» του β' γύρου

Ένα τηλεφώνημα που άργησε μια μέρα και ένα στοίχημα ιδιαίτερης σημασίας που θα προσδιορίσει τους όρους και θα κρίνει την δυνατότητα ανάταξης της κεντροαριστεράς έχουν στα χέρια τους οι δύο μονομάχοι της παράταξης.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η Φώφη Γεννηματά είχε βασίσει από την πρώτη στιγμή την στρατηγική της στην προστασία του ενωτικού κλίματος, αγνοώντας συνειδητά τις προκλήσεις από τους οκτώ αντιπάλους της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε επιθετικά στην κούρσα χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περιορίσει την διαφορά από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που εξασφάλι
σε ισχυρό προβάδισμα και έφτασε μια ανάσα από την εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Θα μπορούσε λοιπόν ένα τηλεφώνημα από το βράδυ της πρώτης Κυριακής να αλλάξει τις, έτσι κι αλλιώς θεαματικές αλλαγές στον χώρο της κεντροαριστεράς; Οι γνωρίζοντες λένε ότι η απάντηση δεν πρόκειται να φανεί καθαρά πριν από το βράδυ της δεύτερης Κυριακής. Γιατί το στοίχημα παραμένει απαιτητικό και πολυδαίδαλο, ενώ  οι 210 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόροι του πρώτου γύρου έχουν ήδη τροχοδρομήσει την ευθύνη προς τους δύο μονομάχους.

Η αλήθεια είναι ότι η καθαρή νίκη της κυρίας Γεννηματά θα μπορούσε να είναι από την πρώτη στιγμή ισχυρή ένδειξη για το Νίκο Ανδρουλάκη για να αποτρέψει την ενδοπαραταξιακή σύγκρουση του δεύτερου γύρου - από την στιγμή συγκεκριμένα, που τα αποτελέσματα της αναμέτρησης έδιναν στην κυρία Γεννηματά ποσοστό νίκης που κυμαινόταν από 53% μέχρι 47%. Οι ώρες που μεσολάβησαν κράτησαν την αγωνία στο κόκκινο. Και τα έμπειρα στελέχη της κεντροαριστεράς δεν μπορούσαν παρά να ανησυχούν έντονα για την κατάληξη του εγχειρήματος, όσο δεν γινόταν το τηλεφώνημα και δεν ξεκαθάριζε το τοπίο για τον δεύτερο γύρο.Τελικά το τηλεφώνημα (που άργησε μια μέρα) έγινε χθες το απόγευμα από το Νίκο Ανδρουλάκη. Αντί το βράδυ της Κυριακής, όπως είθισται μεταξύ διαγωνιζόμενων (και έκαναν οι άλλοι υποψήφιοι), ο κ. Ανδρουλάκης τηλεφώνησε στην κυρία Γεννηματά για να την συγχαρεί για την ισχυρή πρωτιά αφού άρχισαν να μαζεύονται βαριά τα σύννεφα και τα μηνύματα για την πορεία του εγχειρήματος.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και το μήνυμα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της ηγεσίας του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ήταν «προχωράμε μαζί και ενωτικά», έλεγαν και οι δύο πλευρές επιχειρώντας να απαντήσουν πειστικά στο σχετικό  ερώτημα. Το στοίχημα όμως παραμένει αφού η διαφορά «φωνάζει» μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου. Είναι άλλο να είχαν σφραγίσει με τελεσίδικο τρόπο τη νέα αφετηρία για την παράταξη οι 210 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόροι και άλλο να την επικυρώσουν πολλοί λιγότεροι - όπως δεν αποκλείεται να συμβεί την δεύτερη Κυριακή της αναμέτρησης για την εκλογή ηγεσίας.

Ειδικά αν δεν αποφευχθεί η σύγκρουση μηχανισμών με αφετηρία το ίδιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ - αφού Γεννηματά και Ανδρουλάκης είναι γέννημα - θρέμμα του ΠΑΣΟΚ.

Οι δυο τους πάντως συμφώνησαν ότι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου θα πρέπει να υπάρχει η ίδια μαζική συμμετοχή των πολιτών στον δεύτερο γύρο και να απομακρυνθεί κάθε παγίδα που με την παραμονή της θα τορπιλίσει την ενότητα του χώρου. Υπό αυτήν την έννοια το παιχνίδι είναι ανοιχτό όσον αφορά στο στόχο για την ανάταξη της παράταξης και την «αναγεννημένη» παρουσία της, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι αυτήν την στιγμή, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα μέσα στην ίδια παράταξη, επικρατεί η άποψη ότι όποιος θέσει σε κινδύνους το εγχείρημα, θα χρεωθεί την ευθύνη για τον ξαφνικό θάνατο μιας πορείας που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2015 και συνεχίστηκε με μικρά αλλά σταθερά βήματα μέχρι σήμερα παρά τις προφανείς δυσκολίες της συγκυρίας.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη πιστωθεί το ότι ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία για την ενοποίηση της παράταξης - τόλμησε, ρίσκαρε και δούλεψε με μεθοδικότητα το σχέδιο. Η ανάληψη του συντονισμού από την Επιτροπή Αλιβιζάτου της κορυφαίας διαδικασίας ήταν μία χαρακτηριστική κίνηση που απέτρεψε την αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας «από τα μέσα» αλλά και το πιθανό φιάσκο τύπου Νέας Δημοκρατίας. Η χωρίς παρατράγουδα αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής θα σφραγίσει, τελεσίδικα και θετικά την πρωτοβουλία της.

Ο 38χρονος Νίκος Ανδρουλάκης που κατάφερε να διεμβολίσει την στρατηγική των κ.κ. Καμίνη και Θεοδωράκη και να κατακτήσει την δεύτερη θέση θα κριθεί με την σειρά του για τον τρόπο που θα κινηθεί αυτές τις μέρες. Το στοίχημα παραμένει και δεν περιορίζεται στις σεβαστές προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός. Το πρώτο αφορά στην εξασφάλιση ευρείας συμμετοχής, αντίστοιχης της πρώτης Κυριακής και το δεύτερο στην διατήρηση της ενότητας για την εκ των πραγμάτων δύσβατη πορεία που θα ακολουθήσει η κεντροαριστερά μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Υπάρχει και ένα ακόμη στοίχημα για το Νίκο Ανδρουλάκη (αλλά όχι μόνο): η προσέλκυση νέων σε ηλικία ψηφοφόρων στις δεύτερες κάλπες. Θα είναι μια ισχυρή απάντηση σε όλους όσοι επεσήμαναν «χαιρέκακα» και υποτιμητικά ότι την πρώτη Κυριακή προσήλθε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ κυρίως η τρίτη ηλικία...
  thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]