Ο «καυτός» Δεκέμβρης για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και η πρόβα της αναβαπτισμένης Kεντροαριστεράς

Η τρίτη αξιολόγηση, ο προϋπολογισμός, το μέρισμα, η πιθανή δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, καθώς και το Συνέδριο της ΝΔ οδηγούν στην κλιμάκωση της άγριας κόντρας Τσίπρα-Μητσοτάκη, ενώ η Kεντροαριστερά μετά την εκλογή ηγεσίας θα κληθεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις υψηλές προσδοκίες των ψηφοφόρων της στις ενδοπαραταξιακές κάλπες.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Στην τελική ευθεία για έναν “καυτό” Δεκέμβρη με “διαρκείς” συγκρούσεις και σημαντικά διακυβεύματα για την πολιτικοοικονομική πορεία της χώρας, εισέρχεται η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την στιγμή που η κεντροαριστερά επιχειρεί να ... ανέβει κατηγορία.

Οι άγριες συγκρούσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη, εδραιώνονται στην καθημερινή τακτική των πολιτικών αντιπαραθέσεων και αποκτούν μόνιμο πολεμικό φόντο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διεκδικεί την “ακύρωση” της δημοσκοπικής υπεροχής κερδίζοντας μικρές αλλά καθοριστικές νίκες μέχρι το τέλος του χρόνου, η Νέα Δημοκρατία ποντάρει στην φορολογική κόπωση των πολιτών από την πολυετή κρίση για να αναδείξει το δικό της “αφήγημα” για την έξοδο από την κρίση και, ο νέος προοδευτικός φορέας ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα ισχυρά βήματα μετά την εκλογή ηγεσίας.

Μπορεί και ο Νοέμβρης να κρύβει αθέατες δύσκολες πλευρές, ωστόσο οι γνωρίζοντες προβλέπουν ότι μέσα στον Δεκέμβρη θα πυκνώσουν τα “γεγονότα” με έντονο στίγμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Εντός του Δεκέμβρη άλλωστε θα αποδειχθεί αν η τρίτη αξιολόγηση κλείσει με την ταχύτητα που προβλέπουν η κυβέρνηση και οι δανειστές, θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και το Μέγαρο Μαξίμου θα παίξει δυνατά με το φετινό κοινωνικό μέρισμα και με πιθανή νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Επί της ουσίας θα προσπαθήσει δηλαδή να στριμώξει στην γωνία τη Νέα Δημοκρατία καλώντας την πχ να πάρει θέση, ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας στην βουλή για την “διανομή” του κοινωνικού μερίσματος. Που σημαίνει ότι, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και με μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες να βρίσκονται εν αναμονή ενός “μποναμά” αφενός θα ενταθούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια ένθεν κακείθεν και αφετέρου θα δοκιμαστούν τα κόμματα για τα εναλλακτικά σενάρια που διαθέτουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί το τελευταίο διάστημα αισιόδοξο κλίμα, ενώ αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να κλείνει η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο οι πιο προσεκτικοί επισημαίνουν την ανάγκη να κλείσουν καταρχάς -και στην ώρα τους, άρα εντός του Δεκέμβρη- όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Για παράδειγμα έχουν σχεδόν την βεβαιότητα ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλειδώσει στο Eurogroup του Δεκέμβρη και θα εξασφαλίσει “υπογραφές” από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην επόμενη συνεδρίαση μέσα στο Γενάρη. Όμως αντιλαμβάνονται ότι το φινάλε της αξιολόγησης περνά μέσα από δύσκολες αποφάσεις -λόγω του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους- όπως για τα ζητήματα της Ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων. Ναι μεν οι θεσμοί διαβεβαιώνουν ότι ο προϋπολογισμός θα κλειδώσει εκτός απροόπτου χωρίς νέα μέτρα αλλά μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποί τους μεσολαβεί αρκετός χρόνος.



Όσον αφορά στο φετινό μέρισμα και τις δεξαμενές ψηφοφόρων στις οποίες θα διανεμηθεί τελικά, το κυβερνητικό επιτελείο έχοντας ήδη καθαρή εικόνα και για τις προθέσεις των εταίρων, φαίνεται ότι θα επιδιώξει να κοντράρει επίμονα τη Νέα Δημοκρατία: υπενθυμίζοντας ότι πέρσι καταψήφισε το μέρισμα εν αντιθέσει με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ζητώντας τώρα στην περίπτωση που η ΝΔ διατηρήσει αρνητική στάση να εξηγήσει γιατί θα καταψηφίσει το σημαντικό βοήθημα για ένα εκατομμύριο και πλέον πολίτες. Να σημειωθεί δε ότι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως πρόσφατα έλεγε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Νικήτας Κακλαμάνης, δεν απορρίπτουν εκ των προτέρων την υπερψήφιση- άλλωστε και το κόμμα της έχει παρουσιάσει προτάσεις που αν υιοθετηθούν μπορεί να υπερψηφίσουν ή αν όχι να καταψηφίσουν (δίνοντας όμως “πάτημα” στην κυβερνητική πλειοψηφία να τους κατηγορήσει για την μη στήριξη των ευπαθών ομάδων).

Μια ακόμη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μπορεί επίσης να καταγραφεί λίγο πριν ή εντός του Δεκέμβρη- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει σαφή προσανατολισμό για αρκετές εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Εάν εν τω μεταξύ δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία μέχρι τον Αύγουστο , θα αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας της εξίσωσης που η κυβέρνηση πρέπει στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν να λύσει το αργότερο μέχρι τον Ιούνη του 2018- η συζήτηση για μια “υβριδική λύση” μετά το τρίτο μνημονιο έχει ήδη ξεκινήσει και επεκτείνεται και σε άλλα σενάρια για την φόρμουλα εποπτείας και την συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών μαζί με ρύθμιση για το χρέος.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πασιφανές ότι θα προσπαθήσει να ακυρώσει κάθε αισιόδοξο σενάριο που θα φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης και θα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ περιθώρια ελιγμών παρά την δημοσκοπική υπεροχή της Πειραιώς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει επίσης πολύ στην διεξαγωγή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στις 16 και 17 Δεκέμβρη- προσδοκά ότι θα αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για την διεύρυνση του κόμματος με την προσέλκυση δυνάμεων από το κέντρο. Η διεύρυνση βέβαια ακολουθεί ως προτεραιότητα την συσπείρωση των γαλάζιων δυνάμεων. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον πως θα αντιδράσουν διάφορα καραμανλικά στελέχη στο πιθανό κάλεσμα Μητσοτάκη προς στελέχη από τον κεντροαριστερό εκσυγχρονιστικό χώρο, όπως προς την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και άλλους που δεν πείστηκαν με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Χθες πάντως η επικεφαλής του Δικτύου, Άννα Διαμαντοπούλου έκανε μετά από καιρό δημόσια παρέμβαση με αφορμή την διανομή του μερίσματος.

«Η διάθεση του πλεονάσματος πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα στη νέα γενιά, στην απασχόληση και στη στήριξη των παιδιών. Η πολιτική επιλογή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραπέμπει σε φιλανθρωπία φεουδαρχών και όχι σε διανομή πλεονάσματος που μπορεί να καρπίσει προς όφελος των πολλών και φυσικά της πατρίδας», δήλωσε στο  Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Άννα Διαμαντοπούλου και υποστήριξε ότι το πλεόνασμα προέρχεται από υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης «που οδηγεί σταδιακά σε δυο τάξεις: στους πολύ ισχυρούς που κάνουν deals με το κράτος και τους φτωχούς που περιμένουν από το κράτος».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, η Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι η πρόκληση για την ηγεσία του νέου φορέα είναι να διατυπώσει ένα «αφήγημα έξω από τα "τσιτάτα" και τις κοινοτυπίες του παρελθόντος» που «θα αιτιολογήσει το Νέο και θα κινητοποιήσει τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν»- ενώ σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες  της κεντροαριστεράς τόνισε  ότι “δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται, αλλά βασικό κριτήριο για τη στάση του φορέα θα πρέπει να είναι το συμφέρον της χώρας.”

Η πρόεδρος του Δικτύου θεωρεί ότι «η "καθαρή" έξοδος από τα μνημόνια, είναι μια τεχνητή ένεση ηθικού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ότι  η τρίτη αξιολόγηση «είναι πολιτικά απαιτητική, οικονομικά κρίσιμη και ταυτόχρονα φαίνεται ότι οι θεσμοί, ενώ εκκρεμεί και η συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης, δεν επιθυμούν να φορτωθούν το πρόβλημα της Ελλάδος για μία ακόμα φορά».
 thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]