ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Θεατρική παράσταση “Ζώης Καπλάνης” Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες

Γράφει ο Θεόδωρος Μετοχίτης

Θεατρική παράσταση  “Ζώης Καπλάνης”
Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες

  Στον Ηπειρώτη Εθνικό Ευεργέτη Ζώη Καπλάνη που κατάγεται από το Γραμμένο, χωριό που ανήκει στο Δήμο Ζίτσας,  είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στις 7 το απόγευμα, στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο του  Γραμμένου, ευεργέτημα του Ζώη Καπλάνη.
Πρόκειται για τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ζώης Καπλάνης» που συνέγραψε η κα Μαρούλα Παπαευσταθίου - Τσάγκα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Θεσπρωτίας.
Το πόνημα στο Α΄ μέρος περιλαμβάνει το θεατρικό έργο  με  τη ζωή του  Ζώη Καπλάνη και τις ευεργεσίες του στην Ήπειρο και τη Μόσχα, ενώ το B΄ μέρος είναι ένα αφιέρωμα στους εικοσιτέσσερις μείζονες Ηπειρώτες Ευεργέτες (αδελφοί Ζωσιμάδες, Γεώργιος Αβέρωφ, Απόστολος Αρσάκης, Ιωάννης Γεννάδιος, Ιωάννης Δομπόλης, Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Ελένη Ζωγράφου, Λάμπρος και Σίμων Μαρούτσης, Βασίλειος Μελάς, Ιωάννης Μπάγκας, Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης, Γεώργιος και Σίμων Σίνας, Γεώργιος Σταύρου, Νικόλαος Ριζάρης, Μιχαήλ Τοσίτσας, Γεώργιος Χατζηκώστας). Κάθε  σελίδα του παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο το πορτραίτο του κάθε Ευεργέτη, ελάχιστα βιογραφικά και αντιπροσωπευτικά ευεργετήματά του.
Το καλαίσθητο αυτό πόνημα με τον τίτλο Η Ασκητική της Ευεργεσίας, Το φαινόμενο των Ηπειρωτών Ευεργετών, με έγχρωμες φωτογραφίες και εικόνες, έχει εκδοθεί από την  Περιφέρεια Ηπείρου το 2012.
Το θεατρικό έργο συνέθεσε η κα Μαρούλα  Παπαευσταθίου  και παρουσίασε  αρχικά η ίδια με τους μαθητές της στο Γυμνάσιο Πεδινής, το 2010, με εξαιρετική επιτυχία. Η υπόθεση ξεδιπλώνει τη ζωή του Ζώη Καπλάνη, του «Πικροζώη», με συγκλονιστικό και συγκινητικό τρόπο. Το μικρό παιδί, το οποίο διωγμένο από τη μητριά του πουλούσε ξύλα στην πόλη των Ιωαννίνων για να ζήσει, αφού σώθηκε από τον Γιαννιώτη γουναρά Παναγιώτη Χατζηνίκο  ένα πρωί που τον βρήκε ξαπαγιασμένο έξω από την πόρτα του, έφτασε να γίνει με την εργατικότητα, την εξυπνάδα και τη φιλοτιμία του ο μεγαλέμπορος της Ρωσίας Ζώης Καπλάνης.
Το έργο  έχουν συμπεριλάβει στις θεατρικές τους εκδηλώσεις αρκετά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Γρεβενά, Κόρινθος).
Την παράσταση πρόκειται να παρουσιάσει η θεατρική ομάδα των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων  «Απόστολος Παύλος» της Κορίνθου. Τα ίδια εκπαιδευτήρια παρουσίασαν τον Μάρτιο του 2016 το θεατρικό έργο στην Κόρινθο, όπου και προσκλήθηκε και μίλησε και η ίδια η δημιουργός.
Η ίδια θεατρική ομάδα στη συνέχεια πρόκειται να ανεβάσει το έργο και στο Αργυρόκαστρο προσκεκλημένη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ. κ. Δημητρίου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως τα εξαιρετικά αυτά Εκπαιδευτήρια -υπό την καθοδήγηση των εμπνευσμένων δασκάλων τους - έκαναν τον κόπο και ταξίδεψαν με το συγκεκριμένο θεατρικό έργο  μέχρι τη Μόσχα, το Νοέμβριο του 2016, στην πόλη όπου βρίσκεται και ο τάφος του Ζώη Καπλάνη. Εκεί το παρουσίασαν ενώπιον των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου της Μόσχας, του Σχολείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς του Δημόσιου Σχολείου «551 Όλυμπος» συγκινώντας την ελληνική  και  ρωσική   εκπαιδευτική κοινότητα.
Είναι ιδιαίτερα τιμητική η ευκαιρία που δίνει στο κοινό ο Δήμος Ζίτσας, του οποίου προΐσταται  ο ακάματος Δήμαρχο κ. Μιχάλης Πλιάκος μαζί με το εκλεκτό επιτελείο του, να παρακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη παράσταση στη γενέτειρα του μεγάλου Ηπειρώτη Εθνικού Ευεργέτη, τόπο καταγωγής και των Ζωσιμάδων, στο Γραμμένο του Ν. Ιωαννίνων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η παρουσία μας εκεί θα τιμήσει την προσπάθεια των πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας για ανάδειξη της Ηπειρωτικής Ευποιίας, ενός πολύ δυνατού πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτει η εύανδρος Ήπειρος. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]