ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Η κυβέρνηση στην αναζήτηση άμεσης λύσης για τους κακοπληρωτές

Λύση τώρα για τους πλειστηριασμ
ούς αναζητεί η κυβέρνηση στοχεύοντας στους κακοπληρωτές
Η προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες και η ανησυχία για πιθανή καθυστέρηση της τρίτης αξιολόγησης σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία
Ποιες αποφάσεις σχεδιάζονται;
Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

«Κόκκινη κάρτα» κραδαίνουν οι Βρυξέλλες ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να λύσει τώρα το ζήτημα των πλειστηριασμών, προκειμένου να μην χαθεί μέσα στον χρόνο το φινάλε της τρίτης αξιολόγησης.

Πληροφορίες και ενδείξεις, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τα αρμόδια υπουργεία που άρχισαν μετά το τελεσίγραφο να διαχειρίζονται την κατάσταση λένε ότι ο κόμπος έχει φτάσει - και πάλι - στο χτένι και ότι οι δανειστές παρά τις καλές προθέσεις τους προειδοποιούν ότι θα πατήσουν αν χρειαστεί απότομα φρένο.

Από την άλλη πλευρά υπερτερούν κατά τις διαπραγματεύσεις τα θετικά μηνύματα προς την κυβέρνηση τόσο για το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όσο και για την προώθηση των συζητήσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 για το χρέος και την «επόμενη μέρα» της λήξης του τρίτου μνημονίου (τον Αύγουστο του 2018).



Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών που αφορά μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και διαφορετικά εισοδήματα, οι προειδοποιήσεις από την έδρα της Κομισιόν σήμαναν χθες συναγερμό. Μάλιστα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν χθες χαρακτηριστικά πριν ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις: «Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων». Πρόκειται για μια διαπίστωση με καθαρά επικοινωνιακή στόχευση που όπως έλεγαν έμπειρα πολιτικά στελέχη προαναγγέλλει στην πραγματικότητα σειρά μέτρων για το «ξεπάγωμα» που είχαν επιβληθεί επί της ουσίας λόγω των αντιδράσεων κατά των πλειστηριασμών.

Το προειδοποιητικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες ήταν λοιπόν κάτι παραπάνω από σαφές και παρελήφθη προς εφαρμογή των συμφωνηθέντων με πιεστικό τρόπο χθες- έτσι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών. Στην εν λόγω σύσκεψη που συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Στάυρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκος καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο  των Συμβολαιογράφων ακούστηκαν όλες οι απόψεις ενώ αναλύθηκε σε βάθος η κατάσταση και οι πιθανές λύσεις, στην κατεύθυνση πάντα να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Τι σχεδιάζεται;

Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όποιοι παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρές «καμπάνες» , όπως να συλλαμβάνονται άμεσα και να τους απαγγέλλονται κατευθείαν κατηγορίες - μέχρι  σήμερα ο συμβολαιογράφος έπρεπε να κάνει μήνυση για να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Μέσα στο πλάνο του σχεδιασμού είναι να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί ότι χρειάζονται, έτσι ώστε οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια. Μάλιστα κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η ανάγκη μα υπάρξουν οι βελτιώσεις στο πλαίσιο το προσεχές διάστημα.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι συμβολαιογράφοι θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφανθούν σχετικά με το ερώτημα της αλλαγής προηγούμενης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης που παραπέμπει σε αποχή από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2017.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο που έχει την συνολική ευθύνη της πορείας των διαπραγματεύσεων για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν πρόκειται να αφήσει ανοιχτό το ζήτημα για μακρύ χρονικό διάστημα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους προς τους υπουργούς του την σημασία της γρήγορης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την πέραν του τρίτου μνημονίου εποχή.
thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]