Νέα μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή εφ' όλης της ύλης

Τι προβλέπουν τα επιτελεία τους- Τι αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Χουλιαράκης

Ένα σκηνικό  άγριας κόντρας έχει ήδη «στηθεί» στην βουλή με αφορμή την αυριανή απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ανομίας.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει την πεποίθηση -από τα αποδυτήρια ακόμη- ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έβαλε “αυτογκόλ” με το που κατέθεσε την ερώτηση, αφού μέσα στα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση κατάφερε καίρια πλήγματα στην εγκληματικότητα, ενώ η κορυφή της Νέας Δημοκρατίας  αποφεύγει να απαντήσει ευθέως για την υπόθεση Αυγενάκη και τις αποκαλύψεις περί Siemens. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αυριανή μονομαχία θα λειτουργήσει υπέρ της πλήρους αποδόμησης της επιχειρηματολογίας της Νέας Δημοκρατίας και ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πετύχει αναμφίβολα το επικοινωνιακό και δημοσκοπικό πισωγύρισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Είναι η καλύτερη στιγμή για την εφ' όλης της ύλης επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη”, τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που πιστεύει ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές (σε όλα τα επίπεδα) και αρκούντως θετικές για την κυβέρνηση και τον κεντρικό της αφήγημα για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

Όπως έγραψε χθες το TheCaller ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του για την μεταμνημονιακή εποχή και τα τρία σενάρια- το σενάριο με την υβριδική φόρμουλα που συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο και θεωρητικά το καλύτερο δυνατό για την ελληνικη πλευρά.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πασιφανές ότι θα επιμείνει στα θέματα για τα οποία κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση, ενώ με την χθεσινή ομιλία του στα Γιάννενα σχεδόν προανήγγειλε ότι θα σηκώσει ψηλά και τα ζητήματα της καθημερινότητας επιχειρώντας σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Πειραιώς εκτιμούν αντιθέτως ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα κι ότι έχει στην πραγματικότητα αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για την εκλογική αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι με το Συνέδριο του Δεκέμβρη όλες οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας θα κληθούν να πάρουν θέση για μια σειρά καυτών θεμάτων και φυσικά για την ανάγκη διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας- άλλωστε πολλά και κορυφαία στελέχη (κυρίως οι καραμανλικοί) επιμένουν ότι στην δύσκολη συγκυρία επιβάλλεται η προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανεβάσει με την ομιλία του αλλά και με τις προσεχείς παρεμβάσεις το ζήτημα της οικονομίας για να προδικάσει την συνέχεια των μνημονιακών υποχρεώσεων και για την μεταμνημονιακή εποχή με το επιχείρημα ότι ¨έχει ήδη βάλει την υπογραφή του ο Αλέξης Τσίπρας”.



Εν των μεταξύ χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης ήταν άκρως αποκαλυπτικός για τα επόμενα στάδια της οικονομικής πορείας, και για τους δείκτες και τους πολίτες! «Το πρόγραμμα τελειώνει τον Ιανουάριο του 2018 με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης»  δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε με την σιγουριά του ειδικού και του έμπειρου πολιτικού:

«Τα προαπαιτούμενα που υπάρχουν για την τελευταία αξιολόγηση του Μαΐου του 2018 είναι προαπαιτούμενο που υπάρχουν ήδη και έχουν ψηφιστεί. Είναι προαπαιτούμενα που απλά πρέπει να υλοποιηθούν τίποτα περισσότερο. Το πρόγραμμα ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018».

Ο κ. Χουλιαράκης όμως δεν απέφυγε να περιγράψει και την δύσκολη πλευρά της δημοσιονομικής προσαρμογής και για τα επόμενα έτη, αφού παραδέχτηκε ότι η φορολογική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για αρκετές κοινωνικές κατηγορίες.

«Είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους , για την μεσαία τάξη, είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ήταν μία συνειδητή επιλογή για να βοηθήσουμε τα πιο αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα. Και η βοήθεια αυτή γίνεται με το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος», υποστήριξε ο κ. Χουλιαράκης αποκαλύπτοντας επί της ουσίας την στρατηγική της κυβέρνησης να δέσει καταρχάς την πολιτική της σχέση με τις ευπαθείς ομάδες, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την μεσαία τάξη που επλήγη επίσης από την πολυετή κρίση.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε τι σημαίνει η τόσο υψηλή φορολογία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ένας προϋπολογισμός μεσοπρόθεσμα να συντηρηθεί με τόσο υψηλή φορολογία. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μας δείχνει πως θα μειώσουμε την φορολογία από το 2019 και μετά. Οι μεταρρυθμίσεις και η αξιοπιστία δυναμώνει την οικονομική μεγέθυνση έτσι θα έχουμε μείωση των οικονομικών βαρών»

Ο κ. Χουλιαράκης «ομολόγησε» επίσης ότι το πλεονάσματα του 3,5% που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές εγκυμονούν κινδύνους- ισχυρίστηκε όμως,  πως το γεγονός ότι είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν σημαίνει και αιώνια λιτότητα!

Τέλος διέψευσε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2018. «Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού μέχρι το τελικό κείμενο του προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο μέτρο δεν θα προστεθεί ούτε ένα γιώτα, τα πρωτοσέλιδα για μέτρα 1 δις ή 2,4 δις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όσον αφορά το πλεόνασμα του 2017 ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι «ένα κομμάτι από την υπεραπόδοση θα δοθεί σε κοινωνικές κατηγορίες και ένα κομμάτι θα μείνει στα δημόσια ταμεία ως μαξιλάρι ασφαλείας για την οποία πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων».
 thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]