Τι αλλάζει στις προσωρινές και στις συντάξεις χηρείας!


Γράφει:

Μαίρη Λαμπαδίτη
Σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» στους υποψήφιους συνταξιούχους που περιμένουν στην ουρά για οριστική σύνταξη ακόμα και δύο χρόνια, το υπουργείο Εργασίας με δύο τροπολογίες που κατέθεσε χθες βελτιώνει το ύψος των προσωρινών και των συντάξεων χηρείας οι οποίες είχαν περικοπεί δραματικά μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η σύνταξη χηρείας σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπερβαίνει τα 180 ευρώ ενώ η προσωρινή για πρόωρη μειωμένη σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 288 ευρώ.

Σήμερα η προσωρινή σύνταξη γήρατος αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών που ο αιτών είχε κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Επιπλέον οι προσωρινές συντάξεις σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είχαν απώλειες κατά 30% υψηλόμισθοι του Ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνταν με το προηγούμενο καθεστώς προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται κατ’αντιστοιχία. Συνεπώς, σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99 θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης. Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 69,99% θα χορηγείται το 50% της προσωρινής σύνταξης.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη διαμορφώνεται σε ποσοστό 50% και το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης.

Διαπιστώνοντας την «πτωχοποίηση» των συνταξιούχων και με δεδομένο ότι ακόμα καθυστερεί η απονομή της οριστικής σύνταξης, το υπουργείο εργασίας έσπευσε να «μαζέψει» την αγανάκτηση των συνταξιούχων καταθέτοντας δύο τροπολογίες οι οποίες βελτιώνουν το ύψος των συντάξεων. Ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιότερο καθεστώς που όριζε ότι η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85). Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

Παρά το σχέδιο επίσπευσης της απονομής των συντάξεων ,οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις κύριες επικουρικές και εφάπαξ ανέρχονται σε 300.000 κόστους πάνω από 3 δισ. ευρώ. Όμως ακόμα και να απονεμηθούν οι οριστικές συντάξει θα είναι μειωμένες κατά 30%.

Σε σχέση με τις συντάξεις χηρείας , θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Επιπλέον:

- Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
- Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
- Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]