Πώς βοηθούν τα κατοικίδια στην καλύτερη υγεία και ευεξία

Ακολουθώντας το ένστικτό τους, τα ζώα διαμορφώνουν συμπεριφορές που προστατεύουν την υγεία τους και βελτιώνουν τη διάθεσή τους. Οι ίδιες συμπεριφορές, προσφέρουν οφέλη και στους ανθρώπους.
Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να σας διδάξει πράγματα που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια καλύτερη υγεία και ευεξία. Αρκεί να το παρατηρήσετε και να ακολουθήσετε το παράδειγμά του.
1.  Πάρτε μια σιέστα
Κανένα κατοικίδιο δεν το παίρνει «σερί» από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς να κλείσει καθόλου τα μάτια του. Και μάλλον πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμά του, καθώς  μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 24.000 άνθρωποι υποδεικνύει ότι όσοι απολαμβάνουν μια σιέστα καθημερινά έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο από ό, τι οι άνθρωποι που το κάνουν μόνο περιστασιακά. Οι σύντομες σιέστες μπορεί επίσης να ενισχύσουν την εγρήγορση και την απόδοση στην εργασία.
2.  Περπατήστε κάθε μέρα
Είτε έχεις τέσσερα πόδια είτε δύο, το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους και ευκολότερους τρόπους για να κάψετε θερμίδες και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Οι τακτικοί περίπατοι μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου καθώς και στη διατήρηση γερών οστών και «ακονισμένου» μυαλού.
3.  Καλλιεργήστε φιλίες
Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και οι φιλίες έχουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία μας. Ερευνητές στην Αυστραλία ακολούθησαν 1,500 ηλικιωμένους για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τους πιο πολλούς φίλους είχαν 22% πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από ό,τι εκείνοι με τους λιγότερους.
4.  Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας
Μπορεί να μην έχετε ουρά αλλά μπορείτε να χαμογελάσετε ή να το δείξετε με κάποιον άλλον τρόπο όταν αισθάνεστε ευγνώμονες. Οι ερευνητές έχουν βρει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ευγνωμοσύνης και της γενικής ευημερίας.
5.  Δείξτε την αγάπη σας
Τα σκυλιά όταν αγαπούν το δείχνουν και αυτό είναι μια καλή προσέγγιση και για τους ανθρώπους που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personal Relationships προτείνει ότι οι μικρές, τρυφερές  χειρονομίες μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο δεμένα και ικανοποιημένα αισθάνονται τα ζευγάρια.
6.  Παίξτε
Το παιχνίδι δεν είναι μόνο για τα παιδιά και τα κατοικίδια. Στο βιβλίο του, «Play», ο Stuart Brown, MD, γράφει ότι το παιχνίδι είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη, μαζί με τον ύπνο και το φαγητό. Ενισχύει την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τις κοινωνικές δεξιότητες.
7.  Απολαύστε την ύπαιθρο
Μια πεζοπορία στο δάσος μπορεί να είναι η «καλύτερη» ενός σκύλου, αλλά έχει πολλά οφέλη και για το ανθρώπινο σε πνεύμα και σώμα. Ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ενισχύσει την άσκηση, να αυξήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D και να μειώσει το στρες. Όσον αφορά στα παιδιά, το παιχνίδι στη φύση, έχει συσχετιστεί με την καλύτερη μακρινή όραση, τα λιγότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ και την καλύτερη απόδοση στο σχολείο.
8.  Κάντε συχνότερα στρέτσινγκ
Το στρέτσινγκ θα σας κρατήσει εύκαμπτους, αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Σε μια μελέτη 10 εβδομάδων, οι εθελοντές που δεν έκαναν καμία άλλη άσκηση, εκτός από το στρέτσινγκ εξεπλάγησαν από τις φυσικές αλλαγές που βίωσαν. Εκτός από τη βελτίωση της ευελιξίας, αύξησαν τη μυϊκή τους δύναμη και την αντοχή τους. Αν και η μελέτη ήταν μικρή, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το στρέτσινγκ μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους, στους οποίους δεν επιτρέπεται η προπόνηση δύναμης για λόγους υγείας.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]